Športové aktuality
4 min. čítania

V Krakove sa skončili III. Európske hry, miesto ďalších oznámia v októbri

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Momentka zo záverečného ceremoniálu EH 2023.
Foto
SOŠV

V nedeľu večer sa oficiálnym záverečným ceremoniálom skončili III. Európske hry, ktorých dejiskom boli Krakov a región Malopoľsko. Na Mestskom štadióne Henryka Reymana v Krakove sledovalo viac ako 20 000 divákov tanečné a spevácke predstavenie, v ktorom sa predstavili stovky tanečníkov a známych poľských umelcov. Symbolom finále veľkého športového sviatku bolo zhasnutie pochodne s Ohňom mieru. Záverečný ceremoniál EH 2023 roztancoval celý štadión.

Na premiérových Európskych hrách v niektorej z krajín Európskej únie sa predstavilo takmer 7000 športovcov, ktorí bojovali o 253 medailových kompletov v 26 arénach v 13 mestách na juhu Poľska od Rzeszówa cez Krakov až po Vroclav.

Záverečný ceremoniál otvoril film, ktorý zobrazoval krásy Malopoľska, hostiteľského regiónu, a tanečná etuda pripravená tanečným štúdiom Egurrola, ktorá odkazovala na hodnoty, ktorými sa riadi športové súperenie.

Malá Jánošiková družina
Malá Jánošiková družina
Foto
SOŠV

Po zaspievaní štátnej hymny zborom v sprievode Filharmónie Karola Szymanowského pod vedením Sebastiana Perłowského vystúpila na pódium „Malá Jánošiková armáda“ – detská hudobná skupina, ktorá hrá ľudovú hudbu inšpirovanú goralskou kultúrou Podhalia. Po tomto vystúpení sa na ploche štadióna objavili najvýznamnejší aktéri Európskych hier. Športovci vstúpili na štadión v rytme hudby, ktorú pre tento večer pripravil DJ Gromee. Slovenskú vlajku priniesla triatlonistka Zuzana Michaličková.

Oficiálnym prejavom predchádzali vystúpenia „Motion Trio“ a „Turnioki“, ako aj poľský tradičný tanec „Krakowiak“ v podaní 74 párov. Na pódiu sa potom vystriedali Justyna Steczkowská, Future Folk a Sławek Uniatowski, ktorí všetkým dodali dobré vibrácie a pozitívnu energiu, ktoré sa zvyčajne spájajú so športovými podujatiami.

Pohľad na štadión v Krakove počas záverečného ceremoniálu EH 2023.
Pohľad na štadión v Krakove počas záverečného ceremoniálu EH 2023.
Foto
SOŠV

„Počas 12 dní sme boli svedkami veľkých športových emócií. S radosťou a hrdosťou sme sledovali, ako súťažia najlepší športovci nášho kontinentu. Chceli by sme sa poďakovať všetkým, ktorí svojimi výsledkami poctili toto podujatie, a osobitné poďakovanie patrí športovcom z Ukrajiny. Ďakujeme aj fanúšikom, dobrovoľníkom, bezpečnostnému a zdravotníckemu personálu. Vaše úsmevy a pomoc boli vizitkou Poľska a nášho regiónu. Všetci, ktorí ste prispeli k organizácii 3. Európskych hier Krakov-Malopoľsko 2023, tvoríte skvelý tím, bez ktorého by sa toto podujatie na takej vysokej úrovni nikdy neuskutočnilo. Sme jednota!“ zdôraznil v príhovore maršal Malopoľského vojvodstva Witold Kozłowski.

„Tretie Európske hry ukázali svetu krásu nášho mesta. Nie len takú, akú vidíme v albumoch a na pohľadniciach, ale na rôznych miestach. V Novej Hute, v Kolne či v priestoroch športového centra AWF. Dokázali sme, že sme pripravení organizovať veľké športové podujatia - multidisciplinárne - nielen v rangu majstrovstiev Európy či sveta v jednom športe. Chcel by som sa poďakovať obyvateľom Krakova, ktorí prejavili pohostinnosť a spôsobili, že športovci, ktorí navštívili naše mesto, sa sem budú chcieť v budúcnosti vrátiť,“ povedal Jacek Majchrowski, primátor mesta Krakov.

Spyros Capralos počas záverečného ceremoniálu EH 2023.
Spyros Capralos počas záverečného ceremoniálu EH 2023.
Foto
SOŠV

„Dziekuje bardzo!“ začal svoj prejav v poľštine prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos. „Bola to veľká výzva a ešte nikdy sa nestalo, aby bolo toľko miest dejiskom takého veľkého športového podujatia. Ďakujem a blahoželám všetkým týmto mestám, že sa s nami podelili o krásu svojho domova. Osobitné poďakovanie patrí dobrovoľníkom - ste stelesnením ducha Európskych hier. Ďakujem vám za váš prístup a nasadenie. Ďakujem aj poľskému ľudu! Navždy budete v našich srdciach. Ďakujeme vám, Poľsko,“ uzavrel Spyros Capralos a oficiálne ukončil III. Európske hry.

Po oficiálnych príhovoroch sa uprostred ihriska objavilo niekoľko stoviek dobrovoľníkov a celý štadión sa prostredníctvom obrazoviek a priameho prenosu presunul do oficiálnej krakovskej fanzóny, kde sa uskutočnilo zhasnutie Ohňa mieru. Tento symbolický a slávnostný okamih sprevádzala špeciálne pre podujatie skomponovaná pieseň „Pieseň mieru“ v podaní Andrzeja Lamperta.

Následne vystúpili Karolina Leszková, Sara James, Doda, Halina Mlynková, Julia Belejová, Vika Gaborová a skupina Pectus. Celý večer zavŕšila svetelná šou, ktorá bola zároveň posledným bodom programu Európskych hier Krakov-Malopoľsko 2023. Hostiteľa ďalších Európskych hier oznámia v októbri počas valného zhromaždenia Európskych olympijských výborov.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV