Športové aktuality
4 min. čítania

Ženskú reprezentáciu povedie Lukáš Daubner, novým trénerom mládeže sa stal Kazár

Foto
TASR/Michal Svítok

Novým trénerom slovenskej ženskej biatlonovej reprezentácie sa v piatok stal Lukáš Daubner. Na poste Daubnerovej asistentky bude pôsobiť Anna Murínová, ktorá zostáva zároveň osobnou trénerkou sestier Paulíny a Ivony Fialkových. Pri mužskej reprezentácii nenastali žiadne zmeny, trénerom bude aj ďalej Čech Tomáš Kos. Rozhodlo o tom jednomyseľne prezídium Slovenského zväzu biatlonu (SZB) ako najvyšší orgán.

Realizačný tím mužskej a ženskej reprezentácie sa rozšíril o Jakuba Leščinského, ktorý bude asistentom oboch reprezentačných trénerov pre kondičnú prípravu. Zároveň je aj kondičným trénerom sestier Fialkových. Viceprezident SZB pre štátnu reprezentáciu Peter Kazár preberá ďalšiu funkciu, keďže ho vymenovali za nového trénera mládeže. "Jednomyseľné hlasovanie prezídia v otázke reprezentačných trénerov je dobrým signálom jednoty a súdržnosti v slovenskom biatlone. Chcem poznamenať, že tak ako sa nám podarilo znížiť pre tento rok prevádzku sekretariátu Slovenského zväzu biatlonu o 60 tisíc eur, tak sa nám podarilo s trénermi dohodnúť na nižších platových podmienkach na najbližšie dva roky. Je to aj z ich strany prejav veľkého odhodlania, charakteru a biatlonového srdca,“ uviedol na piatkovom brífingu v Banskej Bystrici prezident SZB Peter Vozár, pričom pre TASR spresnil, že zväz na platoch trénerov v tomto roku ušetrí ďalších 30-tisíc eur. Zníženie financií sa netýka prípravy športovcov, kde má dôjsť k postupnému navýšeniu prostriedkov.

Nový tréner ženskej biatlonovej reprezentácie Lukáš Daubner ozrejmil zloženie pretekárok, ktoré by sa v nastávajúcej sezóne mohli predstaviť v pretekoch Svetového pohára. K sestrám Paulíne a Ivone Fialkovým pod vedením trénerky Murínovej pribudnú mladšie pretekárky, konkrétne Veronika Machyniaková a Aneta Smerčiaková. K príprave sa pripoja aj staršie juniorky Henrieta Horvátová a Lucia Michaličková"Je to pre mňa nová úloha i výzva, keďže doposiaľ som pracoval pri reprezentačných tímoch ako asistent trénera. Budem sa teraz v novej úlohe snažiť čo najviac pomôcť skupine pretekárok, ktorú budem mať priamo na starosti bez sestier Fialkových. Odovzdať im chcem skúsenosti z trénovania počas mojej asistentskej kariéry, aby aj ich športová kariéra mala pozitívny progres," uviedol pre TASR Daubner a k príprave dodal: "Sústredenia mužov a žien chceme pred blížiacou sa sezónou absolvovať na jednom mieste, aby sme mohli dostatočné využiť služby fyzioterapeuta i maséra. Verím, že mladé dievčatá zaznamenajú výkonnostný i výsledkový posun.“

K zmenám v realizačnom tíme žien sa vyjadrila aj v súčasnosti najúspešnejšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková: „Dôverujem vedeniu Slovenského zväzu biatlonu v tom, že zloženie reprezentačného družstva žien zvolilo správne a bude dobre fungovať. Čo sa týka nášho tímu, tu sa až tak veľa toho nezmenilo. Iba bežeckého trénera Martina Bajčičáka nahradil Jakub Leščinský, ktorý zároveň pomôže aj servismanom."

Tréner mužskej biatlonovej reprezentácie Tomáš Kos nemohol pricestovať z Česka na Slovensko, takže ho na piatkovom brífingu zastúpil viceprezident SZB pre štátnu reprezentáciu Peter Kazár. Ten bližšie ozrejmil zloženie tímu i prípravu: „Počítame stále s Martinom Otčenášom, ďalej sú to Michal Šíma, Šimon Bartko, Tomáš Hasilla a Matej Baloga. K týmto pretekárom chceme zaradiť aj juniorov s najlepšími výsledkami, ide o Tomáša Sklenárika a Lukáša Ottingera. Táto zostava mužov pôjde do najbližšej sezóny a bude sa spoločne pripravovať s družstvom žien. Vytvoríme tak veľkú tréningovú skupinu s kvalitne zabezpečeným servisom.“

Aktuálne sa čaká ešte na rozhodnutie skúseného 33-ročného Martina Otčenáša ohľadom pokračovania jeho súťažnej kariéry. V minulej sezóne sa blysol 13. miestom v rýchlostných pretekoch na majstrovstvách sveta v Anterselve, avšak v súčasnosti bojuje so zdravotnými problémami. „Vieme, že má veľké problémy s chrbticou. Ak zaberú ozónové injekcie, mohol by ďalej súťažiť. Jeho zotrvanie ešte nie je oficiálne potvrdené,“ referoval prezident SZB Peter Vozár.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV