Športové aktuality
3 min. čítania

Zlatá Renáta Jamrichová prevýšila Dominika Hrbatého

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Renáta Jamrichová po veľkom úspechu svojej kariéry - prvenstve na EYOF v Banskej Bystrici.
Foto
SOŠV/BAČOVA ŽENA

Tenistka Renáta Jamrichová je jeden z najväčších talentov slovenského tenisu. Pätnásťročná Trnavčanka to potvrdila aj na Európskom olympijskom festivale v Banskej Bystrici, kde ako nasadená jednotka vyhrala dvojhru dievčat.

Slovensko na zlato z letného EYOF čakalo päť rokov od Györu 2017.

Jamrichová úspechom dosiahla to, čo sa v minulosti nepodarilo napríklad Dominikovi Hrbatému. Bývalý skvelá tenista získal na EYOF vo Valkenswaarde 1993 bronz. Tenisti doteraz z vrcholného európskeho multišportového podujatia získali pred Banskou Bystricou sedem medailí. Zlato si vybojovali Martin Hromec, Viktória Kužmová a dvojica Viktória Kužmová, Tereza Mihalíková.

Finále ľahšie ako semifinále či štvrťfinále

Členka Slávie Trnava, ktorá hrá ľavou rukou, dosiahla už viacero úspechov. Už ako štrnásťročná si vyskúšala aj turnaje hráčov do 18 rokov. Zlatú medailu z EYOF v Banskej Bystrici, ktorú získala po hladkom finálovom víťazstve 6:1, 6:0 proti Nemke Philippe Färberovej, však radí v zbierke úspechov najvyššie.

„Teším sa z tohto úspechu. Finále proti Philippe Färberovej bolo napokon ľahšie, ako som si myslela. Zápasy vo štvrťfinále i semifinále boli náročnejšie, najmä z psychickej stránky. Boli to dlhé trojsetové bitky, ale zvládla som ich,“ povedala Renáta Jamrichová.

Renáta Jamrichová bola v domácom prostredí nasadenou jednotkou. Pred turnajom však nevedela, čo môže od vystúpenia pod Urpínom čakať. Silu súperiek na antukovom kurte v areáli Baseline arény nepoznala.

„Hovorila som, že chcem ísť čo najďalej, kam sa bude len dať. Nekládla som si veľké ciele. Napokon som dokráčala až k zlatu. Ďalej sa už nedá dostať,“ uviedla mladá tenisová nádej.

Náročná porcia zápasov

290722EYOF_tenis_jamrichová_2_0.jpg

Zverenka Jána Matúša v prvých dvoch kolách stratila dokopy len dva gemy. Počas štvrtka a piatka ju čakal náročný dvojboj. Každý deň odohrala po tri zápasy. Vo štvrtok jeden vo dvojhre a po dva v mixe, ktoré sa vždy pretiahli na tri sety. Organizátori totiž nahustili program, keďže sa v sobotu obávali silného dažďa a búrok.

„Najmä v semifinále bol náročný zápas. Rumunka mi veľmi dlho vzdorovala, bolo to vyrovnané, každá loptička bola dôležitá. Zobralo mi to veľa fyzických síl. Na finále som ich opäť našla,“ hovorila.

Renáta Jamrichová nastupovala na finále po dvoch hodinách oddychu

V semifinále dvojhry strávila na kurte 152 minút. Následne si oddýchla dve hodiny a už sa nastupovala na finálový duel. „Počas čakania mi pomohol ocino. Vymasíroval mi nohy, vystrečovala som sa a išla som už na kurt. Po dvoch zápasoch dvojhry ma čaká ešte štvorhra. Som už dosť vyčerpaná, počasie je unavujúce a to ma ešte čaká finále mixu,“ hovorila.

Energiu jej dodávali aj diváci. Okolie centrálneho dvorca Baseline arény bolo plné, v hľadisku ju povzbudzovali viaceré športové osobnosti. „Atmosféra bolo elektrizujúca. Diváci mi veľmi pomohli,“ doplnila Renáta Jamrichová.  

Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV