Športové aktuality
4 min. čítania

Na ZOH mládeže žiarila aj Petra Vlhová

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová na slalomovej trati počas ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku.
Foto
SOŠV/PAVOL UHRIN

Zlatá medaila zo zimných olympijských hier mládeže 2012 bola pre lyžiarku Petru Vlhovú predzvesťou veľkej športovej kariéry. Na doterajších troch ZOH mládeže sa predstavili aj ďalšie zaujímavé mená slovenského športu. Slovenskí športovci si doteraz na týchto podujatiach oficiálne vybojovali 1 zlatú, 2 strieborné a 1 bronzovú medailu. Ďalší štyria hokejisti boli súčasťou medailových miešaných tímov zložených z hráčov rôznych krajín.

Na premiérových ZOH mládeže v roku 2012 štartovala aj v tom čase 16-ročná Petra Vlhová a stala sa prvou zlatou medailistkou v slalome v histórii týchto podujatí.

ZÁZNAM PRETEKOV V SLALOME Z INNSBRUCKU 2012

Petra Vlhová na najvyššom stupni na ZOH mládeže 2012.
Petra Vlhová na najvyššom stupni na ZOH mládeže 2012.
Foto
SOŠV/PAVOL UHRIN

Petra Vlhová získala v Innsbrucku skvelú skúsenosť

Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH mládeže 2012.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH mládeže 2012.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

V technickej disciplíne medzi bránkami naznačila svoj veľký potenciál a zvíťazila s náskokom 1,49 sekundy pred Remmeovou z Kanady. Vlhová vtedy v oboch kolách predviedla najrýchlejšie jazdy. Cenný kov jej tesne o 1 stotinu sekundy unikol v superkombinácii, v ktorej skončila štvrtá. Rovnaký výsledok so stratou 6 stotín sekundy na medailu dosiahla aj v obrovskom slalome. Na svahoch v Innsbrucku vtedy medzi chlapcami dominoval Rakúšan Marco Schwarz.

„Bola to skvelá skúsenosť, aj keď to bolo už dávno,“ povedala nedávno v rozhovore pre Olympics.org Petra Vlhová. „Innsbruck odštartoval moju kariéru, pretože som vyhrala slalom a bol to veľký výsledok pre Slovensko. Potom som začala získavať ďalšie pódiové umiestnenia.“

Po triumfe na ZOH mládeže sa Petra Vlhová začala postupne presadzovať aj na ďalších podujatiach. V roku 2019 sa stala majsterkou sveta v obrovskom slalome, o dva roky neskôr vyhrala celkové hodnotenie Svetového pohára. Pred dvoma rokmi na zimných olympijských hrách v Pekingu oslavovala aj olympijské zlato v slalome.

Na ZOH mládeže štartovali aj ďalšie zaujímavé mená

Okrem Petry Vlhovej začali v Innsbrucku 2012 svoje kariéry aj biatlonistka Ivona Fialková či bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová. Fialková skončila v biatlonovom šprinte na 10. mieste, Klementová bola v bielej stope na 5 km klasicky dvanásta.

Sebastián Čederle počas finálovej súťaže. FOTO: YOG 2016
Sebastián Čederle počas finálovej súťaže.
Foto
YOG 2016

O ďalšiu slovenskú medailu zo ZOH mládeže sa postaral v Lillehammeri 2016 hokejista Sebastián Čederle. Dnes 23-ročný útočník tímu Tipos extraligy HK Nitra vybojoval v Nórsku striebro v súťažiach zručnosti. Hokejový program na ZOH mládeže sa postupne obmieňal. Popri klasických turnajoch boli súťaže zručnosti či boje pomiešaných tímoch s využitím hry troch proti trom, ako to bolo na ZOH mládeže 2020 v Lausanne. Vďaka tomu majú striebornú medailu vo svojej zbierke účastník nedávnych MS do 20 rokov Peter Repčík Nikola Janeková a bronzovú Rastislav Eliáš a Zuzana Dobiášová. Všetci štyria boli súčasťou medzinárodných tímov zložených z hráčov rôznych krajín.

V Lillehammeri 2016 dali o sebe vedieť aj ďalší neskorší olympionici, napríklad sánkari Matej Zmij, Tomáš Vaverčák a Katarína Šimoňáková.

Ani zo ZOH mládeže 2020 v Lausanne neodchádzali slovenskí športovci bez medaily, ktorá by sa počítala do bilancie krajín. Bobistka Viktória Čerňanská skončila na dráhe v St. Moritzi v monoboboch strieborná a hokejový tím dievčat bronzový. Vo Švajčiarsku dala prvýkrát o sebe vedieť lyžiarka Rebeka Jančová, ktorá skončila štvrtá v kombinácii, či šortrekárka Petra Rusnáková, piata na 1000 m. Do najlepšej desiatky sa dostala napríklad aj biatlonistka Ema Kapustová, ktorá dnes už zbiera body vo Svetovom pohári.

Strieborná medailistka ZOH mládeže 2020 v monoboboch Viktória Čerňanská.
Strieborná medailistka ZOH mládeže 2020 v monoboboch Viktória Čerňanská.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV