Športové aktuality
4 min. čítania

9. deň ZOHM 2024: Snoubordista Nedielka prekvapil vo finále, hokejisti opäť tesne prehrali

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Tadeáš Nedielka počas jedného zo skokov v disciplíne Big Air na ZOH mládeže 2024.
Foto
ANOC/Gaspar Nóbrega

Snoubordista Tadeáš Nedielka obsadil 5. miesto v Big Air na zimných olympijských hrách mládeže v juhokórejskom Kangwone. V nedeľu sa skončila púť hokejistov, ktorí prehrali aj druhý zápas o jeden gól, tentoraz s Českom 2:3. V skupine skončia na 3. pozícii a nepostúpia do semifinále.

Tadeáš Nedielka prekvapil vo finále Big Air

Tadeáš Nedielka už postupom do desaťčlenného finále snoubordovej disciplíny Big Air prekvapil. V stredisku Welli Hilli v Hoengseongu mu síce nevyšiel prvý skok, známka z neho (20,0) sa však v konečnom účtovaní škrtala. O trik Backside-12-Weddle s rotáciou o 1260 stupňov sa pokúsil aj v druhom kole. Tentoraz bol úspešnejší, v druhom kole dostal tretiu najvyššiu známku 73,25 bodu. Do celkového poradia sa počítal aj tretí skok frontside-10-tailgrab s otočkami o 1080 stupňov, za ktorý mu rozhodcovia pridelili 47,50 bodu.

Nedielka dostal v celkovom súčte 120,75 bodu. Od medailového umiestnenia ho delilo 22,25 bodu. Sedemnásťročný snoubordista dosiahol najväčší úspech svojej doterajšej kariéry.

„Splnil som plán, s ktorým som pricestoval na tieto ZOH mládeže. Chcel som skončiť v niektorej disciplíne do 10. miesta. Nádejnejšie som to videl v slopestyle, kde sa mi však nepodarila ani jedna jazda. Mám radosť z 5. priečky v Big Air. Je to motivácia do ďalšieho tréningu. Teším sa, že som sa mohol na týchto hrách predstaviť. Musím sa poďakovať Martinovi Józsovi, že vyjazdil pre Slovensko kvótu. Vďaka tomu som mohol v tejto sezóne ja štartovať na tomto podujatí,“ povedal Tadeáš Nedielka.

Hokejisti sa lúčia po dvoch prehrách o gól

Slovenskí hokejisti podali na turnaji dobré výkony, avšak detaily rozhodli, že v sobotu v Hokejovom centre v Kangnungu prehrali s Američanmi 4:5 po nájazdoch a v nedeľu s Čechmi 2:3. V A-skupine tak skončia na konečnom 3. mieste a nepostúpia do semifinále.

Slováci podobne ako deň predtým s Američanmi začali duel opatrnejšie a nešli im dobre nohy. Česi mali prevahu, ktorú však nedokázali využiť. Postupne sa však hra vyrovnala a aj slovenskí hokejisti začali častejšie ohrozovať českého brankára Larysa. Oba tímy si dávali pozor na zbytočné chyby a snažili sa o pozornú defenzívu.

ZÁZNAM ZÁPASU

Hokej Slovensko - Česko
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na góly sa čakalo až do tretej pätnásťminútovky. Najskôr našiel v 34. min spoza bránky Plančár nekrytého Kubáta, ktorý otvoril skóre duelu. Slováci si potom vypracovali aj ďalšie šance. Česko otočilo skóre dvoma gólmi medzi 36. a 37. min. Najskôr Katolický dostal puk za Dvořáka v presilovke a potom aj v rovnovážnom stave. Tesne pred druhým českým zásahom mali Slováci veľkú príležitosť strhnúť vedenie na svoju stranu.

V závere už hralo Slovensko vabank, 66 sekúnd pred treťou sirénou putoval na striedačku brankár Dvořák. Čechom sa však podarilo získať puk a do prázdnej bránky skórovali. Iskierku nádeje vykresal 26 sekúnd pred koncom Kovalčík. Záverečná snaha slovenského tímu už gól nepriniesla.

„Zápas sa veľmi ťažko hodnotí, keďže sme stratili šancu postúpiť. Chceli sme využiť skutočnosť, že sme mali zápasovú skúsenosť zo soboty. Na Čechov sme chceli vytvoriť tlak, ale od začiatku chlapcom nešli nohy a Česi boli dve tretiny lepší. Podržal nás brankár Dvořák, ktorý si zaslúži absolutórium. Keď sme viedli, verili sme, že zápas dovedieme do úspešného konca. Znova sme však boli nedisciplinovaní a inkasovali sme. Mohli sme strhnúť vedenie na svoju stranu opäť, ale keď sme nedali do odkrytej bránky, z protiúku sme inkasovali. V závere sme sa snažili vyrovnať, ale už bolo málo času. Česi boli dnes lepší, išli si po výhru a my na turnaji končíme,“ povedal po stretnutí tréner slovenských hokejistov Roman Sýkora.

Hokej Slovensko - Česko
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

VÝSLEDKY – ZOH MLÁDEŽE 2024 – NEDEĽA 28. januára

SNOUBORDING

Chlapci – Big Air: 1. Eli Bouchard (Kan.) 183,25, 2. Oliver Martin (USA) 179,50, 3. Campbell Melville (N. Zél.) 153,00, ... 5. Tadeáš Nedielka (SR) 120,75.

ĽADOVÝ HOKEJ

Chlapci – A-skupina:

Slovensko – Česko 2:3 (0:0, 0:0, 2:3) – hralo sa 3x15 min

Góly: 34. Kubát (Plančár), 45. Kovalčík (Macák) – 37. a 38. Katolický, 45. Tomek

Vylúčení: 3:3 na 1,5 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3830 divákov.

Slovensko: Dvořák – Goljer, Požgay, Bereš, Kovalčík, Syrný, Černák – Rausa, Ďurčo,   – Trebula, Stankoven, Kubát – Rezničák, Matta, Macák.

Podujatia a športovci
p24

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV