Športové aktuality
3 min. čítania

ZOH mládeže 2024: Šortrekári ako na rockovom koncerte

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Lea Popovičová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V doterajšom priebehu IV. zimných olympijských hier mládeže v juhokórejskej provincii Kangwon vládla najlepšia atmosféra v Ľadovej aréne v Kangnungu. Na súťaže šortrekárov s domácimi favoritmi chodili tisíce fanúšikov. V niektorých chvíľach v hale nebolo počuť ani slovo. Presvedčila sa o tom aj Lea Popovičová.

Pre mladých šortrekárov to bola prvá skúsenosť s početnou kulisou. Na tribúnach Ľadovej arény bolo každý deň približne 10-tisíc fanúšikov, ktorí pozorne sledovali celé preteky a vytvárali výbornú atmosféru. Niektorí sa mohli cítiť ako na rockovom koncerte, či vystúpení hviezd v Kórei populárnych skupín k-popu.

„Niečo podobné som zažila prvýkrát. Ani na Svetovom pohári juniorov v Kórei nebýva podobná atmosféra a nechodí naň toľko ľudí. Kórejčania však šortrek majú veľmi radi. Pre nich je to azda najznámejší zimný šport, keďže v ňom dosahujú veľa úspechov,“ povedala Lea Popovičová.

Lea Popovičová je spokojná s vystúpením v Kangnungu

Šestnásťročná členka ŠKM Akademik Prešov, kde ju trénuje Blanka Hympánová, sa s kulisou vyrovnala veľmi dobre. V pretekoch na 1500, 1000 i 500 m vždy postúpila zo základnej fázy do ďalších bojov a skončila trikrát v najlepšej dvadsiatke. Jej najlepší výsledok bola 15. pozícia na 1500 m.

„Som spokojná s vystúpením. Podarilo sa mi vždy postúpiť ďalej, čo nebolo v tejto konkurencii jednoduché,“ zhodnotila mladá nádej svoje vystúpenie v Kangnungu.

Organizácia ZOH mládeže lepšia ako na zimnom EYOF 2023

Pre Popovičovú to bola druhá skúsenosť s multišportovým podujatím. Vlani štartovala na Európskom olympijskom festivale mládeže, na ktorom bola šiesta na 500 m a siedma na 1500 m.

„Tieto ZOH mládeže sa so zimným EYOF 2023 nedajú ani porovnávať. Organizácie je ďaleko lepšia, autobusové spoje chodia načas a často, bývame celá výprava spolu. Je to v Kangwone oveľa lepšie,“ pridala postreh. Aj ju, rovnako ako takmer všetkých účastníkov olympijských podujatí, opantala výmena odznakov. Získala ich už niekoľko desiatok. „Niektoré som získala v stane projektu Athlete365, kde sme mohli vyhrať aj nejaké veci zapojením sa do programov,“ dodala Lea Popovičová.

Lea Popovičová
Lea Popovičová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA
Podujatia a športovci
Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV