Športové aktuality
Varšava
3 min. čítania

Aj Salkazanov voľnoštýliarskym majstrom Európy, Makojev skončil piaty

Tajmuraz Salkazanov (v modrom drese) sa stal voľnoštýliarskym majstrom Európy!
Foto
TASR/AP

Slovensko získalo na ME v zápasení vo Varšave druhú zlatú medailu. Po Achsarbekovi Gulajevovi (do 79 kg) si vybojoval titul majstra Európy aj ďalší voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov, ktorý triumfoval v hmotnostnej kategórii do 74 kg. V stredajšom finále zvíťazil nad Bulharom Miroslavom Kirovom hladko 10:0 na technickú prevahu. Ďalší slovenský reprezentant Boris Makojev do 86 kg skončil piaty.

Dvadsaťpäťročný Salkazanov získal premiérový titul z vrcholného podujatia. Doteraz bol jeho najväčším úspechom medzi mužmi bronz z MS 2019 v Nursultane, kde štartoval v neolympijskej kategórii do 79 kg. Ešte v mládežníckom období dokázal vybojovať zlato na svetovom šampionáte do 23 rokov.

Salkazanov nenašiel v poľskej metropole premožiteľa ani v jednom z piatich zápasov, pritom štartoval v hviezdami nabitej "vetve" proti veľmi silným súperom. Svoje účinkovanie začal v kvalifikačnom kole, v ktorom si poradil so Švajčiarom Marcom Dietschem 5:2 na body. Následne v osemfinále vyradil kubánskeho rodáka reprezentujúceho Taliansko Franka Chamiza Marqueza (6:2). V ďalších dvoch dueloch ukázal obrovskú mentálnu silu. V dramatickom štvrťfinále dokázal zmazať v druhej perióde päťbodové manko a viacnásobného medailistu z ME a MS Avtandila Kentčadzeho z Gruzínska zdolal 6:5.

V semifinále rovnakým spôsobom pokoril Rusa Razambeka Žamalova, hoci prehrával už 1:5. Tým si zaistil svoju prvú medailu z ME. Vo finále bol od úvodu aktívnejší, prvý bod získal po tom, čo vytlačil Kirova zo žinenky. Bulhar bol následne napomínaný za pasivitu a keďže v 30-sekundovom limite nezaútočil, mal Salkazanov ďalší bod. V druhej perióde bol Kirov opäť "počítaný", nevyšiel mu útok, čo využil slovenský reprezentant na okamžitú kontru a úspešným útokom na nohy sa dostal do vedenia 4:0. Vzápätí pridal úspešným chmatom ďalšie štyri body a o titule bolo rozhodnuté. Salkazanov ukončil finálový zápas vo veľkom štýle, ešte pred časovým limitom.

Ďalší slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom Boris Makojev neobhájil na ME bronzovú medailu v hmotnostnej kategórii do 86 kg. V stredajšom dramatickom súboji o tretie miesto prehral s reprezentantom San Marína Mylesom Amineom 4:6 na body. Na šampionáte vo Varšave tak obsadil piatu priečku, na ktorej skončil spoločne s Poliakom Sebastianom Jezierzanským. Makojev obhajoval na šampionáte bronz z vlaňajších ME v Ríme. Ďalší cenný kov mu tesne unikol, rodák zo Severného Osetska má v zbierke ešte striebro z MS 2017 v Paríži

Dvadsaťosemročný Makojev začal svoje účinkovanie na ME v utorkovom osemfinále, v ktorom zdolal Uriho Kalašnikova z Izraela hladko 8:1, následne si vo štvrťfinále poradil s Ukrajincom Mrazom Džafarianom tesne 5:4. V boji o postup do finále potom nestačil na Rusa Artura Najfonova, s ktorým prehral vysoko 0:9. O deň neskôr ho tak čakal duel o bronz proti úspešnému z repasáže.

Proti Amineovi nemal dobrý štart, rýchlo prehrával 0:2, v závere prvej periódy však úspešným protiútokom vyrovnal skóre. V druhej časti Makojev dokázal súpera poslať na žinenku a pripísal si ďalšie dva body, ten hneď vzápätí odpovedal rovnakou mincou. Koncovka "malého finále" patrila Amineovi, ktorý záverečným chmatom strhol víťazstvo na svoju stranu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV