Športové aktuality
3 min. čítania

Aké zimné športy obľubujú naši vodáci?

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Jakub Grigar.
Foto
Archív Jakub Grigar

Zimné obdobie vždy vyženie našich vodákov do tepla. Na vode sa v týchto podmienkach trénovať nedá, a preto sa naši kajakári aj vodní slalomári musia za svojím športom presúvať. Napriek tomu strávia časť zimy aj na Slovensku. Inak tomu nie je ani u Alexandra Slafkovského, Mateja Beňuša či Jakuba Grigara. Opýtali sme sa ich, aké zimné športy majú radi a čo všetko v rámci domácej prípravy robia.

Grigar berie zimné športy aj ako oddych

Kajakár Jakub Grigar sa cez zimu sa venuje hlavne behu na lyžiach, skialpinizmu a hokeju. Najlepšie sa cíti na ľade s hokejkou v ruke. „Hokej sa mi zo zimných športov páči najviac a aj ma najviac baví. Keďže máme teraz oklieštené podmienky trénovania, venujem sa najmä skialpinizmu. Odmalička som bol rád, keď snežilo. Odmalička som sa tešil na lyžovačky, snowboardovačky a neskôr som začal v rámci tréningu hrávať hokej a venovať sa skialpinizmu. Na jednej strane je to pre mňa tréning, no na druhej strane aj psychický oddych,“ hovorí rodák z Liptovského Mikuláša.

Celá zimná príprava sa, samozrejme, deje pod dohľadom trénerov. „Všetko je v rámci týždenného plánu. Máme 3-4 hodiny do týždňa aeróbneho tréningu. Môžem si vybrať, akým spôsobom to chcem spraviť. Či na bežkách, behom, či skialpinizmom. Cez týždeň komunikujeme podľa podmienok. Keď je pekne, zavolám trénerovi, že by to dnes chcelo skialpinizmus a dohodneme sa,“ dodáva Grigar.

Slafkovský je už 20 rokov vášnivý skialpinista

Ďalší Lipták – vodný slalomár Alexander Slafkovský je veľkým fanúšikom skialpinizmu. Venuje sa mu už takmer 20 rokov. „Na rozvoj všeobecnej vytrvalosti a kondície je to pre mňa najlepší šport. Viem, že pokiaľ nespravím aspoň 10 tisíc výškových metrov, tak nie som rozšľapaný. Každý rok sa pokúšam splniť nejakú výzvu, či už na nejakých pretekoch, alebo si zlepšiť čas výstupu na Chopok. Alebo ho vyjsť viackrát. Tento rok sa mi ho podarilo vyjsť trikrát, takže si takto posúvam hranice,“ hovorí zverenec Stanislava Gejdoša.

Zimu bez snehu si ako správny Lipták nevie predstaviť. Okrem snehových radovánok sa však venuje aj iným športovým aktivitám. „Chodíme aj liezť na stenu, snažím sa mať pestrú prípravu. V tomto covidovom období je to však náročné, nedá sa robiť všetko,“ vysvetľuje skúsený vodák.

Slafkovský je nadšený skialpinista.
Slafkovský je nadšený skialpinista.
Foto
Archív Alexander Slafkovský.

Beňuš zdoláva zasnežené kopce na bicykli

Aj vodný slalomár Matej Beňuš má rád zimné športy. Zo snehu sa však teší len na horách. „Je to príjemná zmena v rámci roku, že robíme iné športy. Každý deň behám. Keď je lepšie počasie, jazdím v Malých Karpatoch na bicykli. Kedysi som jazdil aj na snowboarde, to však teraz nemôžem, až keď si dám operovať koleno,“ hovorí držiteľ striebornej medaily z olympijských hier v Rio de Janeiro 2016.

Horská cyklistika na snehu môže byť zradná, no Beňuš je opatrný. „Vždy sa prispôsobím podmienkam. Keď sú veľmi zlé, idem pomalšie,“ vysvetľuje vodný slalomár. Na rozdiel od Slafkovského a Grigara sa však Beňuš na bežky nedostal. „Tento rok som na bežkách nebol kvôli tomu, že sa nedalo cestovať medzi okresmi. Takisto som sa venoval aj skialpinizmu. Keď sú otvorené štadióny hrávam aj ľadový hokej, to však teraz nejde,“

Matej Beňuš cibrí formu na bicykli.
Matej Beňuš cibrí formu na bicykli.
Foto
Archív Matej Beňuš

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV