Športové aktuality
Tokio
2 min. čítania

Ako posledné zo všetkých olympijských športovísk dokončili v Tokiu Akvatické centrum, pre koronavírus zredukujú ceremoniál vítania olympijského ohňa

Olympijská pochodeň pre Tokio 2020 v rukách bežca v tričku s dizajnom štafety.
Foto
TASR/AP

Všetky permanentné športoviská pre olympijské hry 2020 v Tokiu boli dokončené načas napriek tomu, že v uplynulých týždňoch situáciu komplikoval šíriaci sa koronavírus. Ako posledné odovzdali stavbári 6. marca Akvatické centrum v Tacumi Seaside Parku, kde sa uskutočnia súťaže v plávaní, skokoch do vody a v synchronizovanom plávaní. Náklady na výstavbu areálu pre 15.000 divákov dosiahli približne 467 miliónov eur. "Stavebné práce sme v tomto centre ukončili podľa plánu koncom februára," informovali organizátori hier.

Organizátorom OH sa v piatok sa napriek výrazným obmedzeniam, súvisiacim s obavami zo šírenia koronavírusu (počet jeho obetí sa v Japonsku zvýšil na dvanásť), podarilo uskutočniť testovacie preteky v športovom lezení. Mali však prísne pravidlá - žiadni diváci, žiadni špičkoví športovci. Lezecké steny v dejisku hier si preto vyskúšali iba amatérski účastníci.

Organizátori hier museli z dôvodu ochrany zdravia športovcov a divákov už predtým zrušiť alebo odložiť viacero testovacích podujatí. V Japonsku odložili aj štart najvyššej futbalovej súťaže minimálne do 18. marca, predsezónne bejzbalové duely sa hrajú bez divákov a aj zápasy populárneho suma prebiehajú v prázdnych arénach. V krajine sú zavreté aj školy.

Obavy z koronavírusu prinútili organizátorov OH 2020 zredukovať slávnostnú ceremóniu pri prevzatí olympijského ohňa na japonskom území. Oheň zapália 12. marca v antickej Olympii, potom ho tradične čaká týždňová púť po Grécku. Šesťsto bežcov s pochodňou navštívi v Grécku 37 miest a 15 archeologických nálezísk. Pochodeň sa na ázijský kontinent dostane z Atén 20. marca, privítajú ju na leteckej základni v Mijagi.

Prezident organizačného výboru OH Joširo Mori v tejto súvislosti oznámil, že rušia plánovanú cestu 140 detí do Grécka, kde mali 19. marca oheň vyprevadiť na jeho ceste do Japonska. Štafeta po japonskom území odštartuje 26. marca v prefektúre Fukušima a vyvrcholí 24. júla na Národnom štadióne v Tokiu. Mori v piatok opätovne vylúčil, že by sa OH zrušili alebo presunuli na iný termín. OH v Tokiu sú plánované v termíne 24. júla – 9. augusta 2020.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV