Športové aktuality
Reportáž
5 min. čítania

Bronzové oslavy nezastavila ani zima a vietor

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Bronzoví hokejoví chlapci sú konečne doma. Po troch týždňoch sa vrátili na Slovensko vo veľkom štýle. Veľkolepé oslavy na bratislavskom námestí SNP nezastavila ani poriadna zima a silný vietor. Poďakovať sa hokejovým hviezdam prišli tisícky ľudí. 

Od Petry Vlhovej medailu na Misii Peking očakával takmer každý, hokejisti mohli len prekvapiť. O to väčšia radosť vypukla v predposledný deň zimných olympijských hier v Pekingu. Duel o bronz sledovalo viac ako milión divákov pri televíznych obrazovkách. Ďalších tristotisíc videlo výhru Slovákov 4:0 nad Švédskom na webe.

Po desiatich rokoch opäť na pódiu 

Na bratislavskom Námestí SNP sa milión fanúšikov nezmestilo, no bol plný dom. Vidieť hokejistov v kabrioautobuse je zážitok, ktorý sa nekoná bežne. Skôr v desaťročných intervaloch. Posledné veľké oslavy sa s hokejistami konali v roku 2012 po striebre zo svetového šampionátu v Helsinkách. Predtým podobne veľké davy čakajúce na hokejové hviezdy zažila Bratislava len v zlatom roku 2002 a po bronze z MS 2003.

Tomáš Jurčo s medailou a Marek Ďaloga v pozadí.
Tomáš Jurčo s medailou a Marek Ďaloga v pozadí.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Autobusom z miesta, kde sa to celé začalo 

V utorok 22. februára 2022 sa opäť dočkali. Tím okolo Petra Cehlárika, Mareka Hrivíka, Patrika Rybára či najproduktívnejšieho hráča turnaja Juraja Slafkovského priletel na letisko do Viedne okolo obeda. Po príchode na Slovensko najskôr absolvovali tlačovú konferenciu. O tretej poobede sa už zverenci Craiga Ramsayho po uliciach Bratislavy prevážali na známom autobuse s odpílenou strechou. Okružná cesta začala pri štadióne Ondreja Nepelu. Práve na tomto štadióne si Slováci vybojovali postup do Pekingu „Verím, že tento tím môže niečo dosiahnuť aj v Pekingu,“ povedal vtedy po úspešnej augustovej kvalifikácii Marek Hrivík.

Tisícky ľudí prišli z celého Slovenska 

Šťastnejším priaznivcom, ktorí hokejistov stretli počas ich okružnej cesty, sa ušli aj cenné suveníry v podobe tričiek, šálov či nálepiek. Nakoniec autobus zakončil svoju púť na Námestí SNP. Postupe za veľkých ovácií a potlesku vyšli na pódium všetci bronzoví medailisti.

Medailu chceli vidieť naživo fanúšikovia z celého Slovenska. Nezastavil ich ani pravá olympijská zima a vietor. Niektorí za bronzovými hokejistami cestovali stovky kilometrov. Niektorí z Košíc, iní Kysúc či Trenčína a Púchova. Nechýbali ani “domáci” fanúšikovia z Bratislavy a okolia. “

„Ramsay, Ramsay,” skandovalo celé námestie 

V roku 2017 predstavil súčasný prezident SZĽH Miroslav Šatan nového reprezentačného trénera Craiga Ramsayho. Mnohí nad angažovaním Kanaďana prekvapene dvíhali obočie či rovno vyjadrovali svoj nesúhlas. Ako to už býva zvykom, o štyri roky neskôr je všetko zabudnuté. A z Ramsayho je národný hrdina. Na Námestí SNP zožal ten najväčší potlesk zo všetkých. „Ramsay, Ramsay...,” skandovali fanúšikovia z plných pľúc.

Slafkovský si užíval s detským šampanským 

Tréner Ramsay sa spoločne s realizačným tímom rozhodli pod päť kruhov vziať aj trio mladíkov. 19-ročného Samuela Kňažka a 17-ročné duo Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. A bol to správny krok. Najmladší hráč turnaja Juraj Slafovský sa stal najväčšou hviezdou turnaja. So siedmimi presnými zásahmi vyhral kanadské bodovanie, ovládol tabuľku strelcov, dostal sa do zostavy turnaja a získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča. Aj na vychádzajúcu hviezdu svetového hokeja sa prišli pozrieť davy fanúšikov.

Moderátori Marcel Forgáč a Tomaggio si Slafkovského doberali. Pýtali sa ho, či nie je smutný, že ešte nemohol zapiť úspech šampanským.  „Mal som tu detské šampanské, takže je to v pohode,” kontrovala s úsmevom len 17-ročná hviezda. Viacero mladých fanúšičiek prišlo na námestie hlavne kvôli nemu. „Okrem toho, že sa nám páči, je aj veľmi šikovný hokejista. Nevadilo nám preto ani skoré ranné vstávanie. Sledovali sme všetky zápasy,” s úsmevom odkázali dve fanúšičky v slovenských dresoch.

Šatan chce, aby si deti brali príklad 

Na záver vystúpil na pódiu aj samotný Miro Šatan, ktorý podobné oslavy zažil aj v roku 2002. „Ďakujeme, že ste prišli podporiť chlapcov. V prvých zápasoch na turnaji sme trochu nemali šťastie. Potom sa to však celé otočilo. Rád by som bol, aby ste si všetci vzali z chlapcov príklad. Chcem, aby ste bojovali ako oni. Aby ste sa dokázali spojiť a boli rovnako úspešní,” vyzval prezident hokejového zväzu.

Najpozitívnejším faktom z vítania hokejistov bol fakt, že drvivá väčšina fanúšikov na námestí boli deti. Práve tie potrebujú po náročnom období vidieť svoje športové vzory. Aby sa medailové oslavy konali v menších intervaloch ako každých desať rokov.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV