Športové aktuality
4 min. čítania

Čerňanská sa vítaniu v skafandroch nezľakla, Vlhová ju chce vidieť súťažiť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Viktória Čerňanská pri odchode do Pekingu.
Foto
TASR - Michal Svítok

Stále len 19-ročná bobistka Viktória Čerňanská sa na ZOH 2022 v Pekingu premiérovo predstaví pod piatimi kruhmi. Momentálne si už v Olympijskej dedine v Jen-čchingu naplno užíva svoju Misiu Peking. Na rovnakom mieste býva aj jej športový vzor Petra Vlhová, s ktorou stihla viac, než len prehodiť pár slov.

Na štartovej listine novej olympijskej disciplíny – monobobov – bude suverénne najmladšia. Účasť si vyjazdila výkonmi vo pretekoch Svetového a Európskeho pohára, v ktorých získala body potrebné na prienik do TOP 20 redukovaného rebríčka. Ešte pred odchodom do Číny hovorila, že až v Olympijskej dedine si naplno uvedomí, čo sa jej podarilo.

V týchto dňoch je už Čerňanská zabývaná v jednom z dvoch horských stredísk čínskych ZOH. Konkrétne v Jen-čchingu, kde svoj domov okrem bobistov našli alpskí lyžiari či skeletonisti a sánkari.

Uvítacieho výboru v skafandroch sa neobávala

Pred príchodom do asi 100 kilometrov vzdialeného horského strediska však musela pristáť na pekinskom letisku, kde ju už čakal “uvítací výbor” v bielych skafandroch a s testovacími paličkami na zistenie prítomnosti koronavírusu.

Keď sme pristáli a uvidela som všetkých na letisku v skafandroch, tak som sa nad tým pousmiala. Brala som to skôr zábavne, nemala som sa dôvod obávať. Testovanie a kontroly na letisku boli prekvapivo rýchle, len sme potom vyše dvoch hodín čakali na batožinu,” opisuje svoj prvý deň v dejisku zimných olympijských hier.

Pre prípad núdze je v olympijskej dedine aj KFC

V horskej dedine sa jej veľmi páči. Športovci majú k dispozícii posilňovňu, jedáleň či herňu, kde môžu kedykoľvek ísť. “Prekvapilo ma ubytovanie, myslím to v dobrom slova zmysle. Nie je ako to, v ktorom sme bývali v St. Moritzi na ZOH mládeže Lausanne 2020. A celkovo, je to tu všetko pekné a nechýba mi nič,” dodáva čerstvá majsterka sveta v monoboboch v kategórii do 23 rokov.

Spokojná je aj so širokou ponukou stravy v jedálni.  Jedlo tu je fajn. Dá sa vybrať, či chcem vegetariánske jedlo, európske, ázijské, čínske.. Ja nie som veľmi vyberavá, čo sa jedla týka, mala som zo všetkého vymenovaného. A pre prípad núdze, keby toto niekoho už omrzelo, je tu KFC otvorený 24/7.”

Dráha je iná ako v Európe

Niektorí športovci mali možnosť vyskúšať si olympijské trate ešte minulý rok. Podarilo sa to napríklad slovenským sánkarom, ktorí tak mali lepšiu predstavu, do čoho idú. Čerňanská sa pred ZOH do Číny nedostala, dráhu preto videla prvýkrát až počas stredajšej obhliadky.

“Veľmi páči, je veľkolepá, iná ako všetky európske dráhy. Zopár zákrut je inak urobených, inak sa riadia ako sa ostatných dráhach. Dráha je aj celkom dlhá, v monoboboch sa tu jazdí asi 67 sekúnd. Pre porovnanie, na ostatných dráhach tak 53 až 58 sekúnd a v St. Moritzi 68-69,” vysvetľuje,

Má za sebou už prvé dva neoficiálne tréningy. Absolvovala ich 2. a 3. februára. Na ďalšie tréningy, už oficiálne, si bude musieť počkať až do 10. februára. “Prvé dva tréningy sa mi jazdilo dobre, mali sme možnosť ísť na každom iba 2 jazdy. Verím, že línie a jazdy ešte vyladíme a zlepšíme.”

Petra Vlhová a Viktória Čerňanská.
Petra Vlhová a Viktória Čerňanská.
Foto
Archív VČ

Vlhová ju chce vidieť súťažiť

Atmosféru olympijských hier sa členka Juniorského olympijského tímu 2021 chystá užiť si najviac, ako sa bude dať. “Zatiaľ sa mi tu veľmi páči, teším sa na otvárací ceremoniál a verím, že sa mi podarí si pozrieť preteky Peti Vlhovej v priamom prenose.” S najväčšou medailovou nádejou Slovenska sa už v dejisku Hier stretla a odmenou je bola nielen fotografia, ale aj dlhšia debata a podpis knihy.

“Veľmi som sa tešila na stretnutie s ňou. Spravili sme si fotku a aj sme sa rozprávali. Aj na druhý deň, je veľmi zlatá. Bavili sme sa dlhšie. Čo môžem prezradiť, tak sme sa rozprávali o ceste, ako sa jej cestovalo sem, na jej prvé tréningy som sa jej pýtala ja, aj ona mňa. A tiež hovorila, že by sa chcela prísť pozrieť na moje preteky, keďže boby ešte naživo nevidela a zaujíma ju, ako to vyzerá. A tiež mi podpísala jej knihu Moja cesta k veľkému glóbusu,” dodáva na záver Čerňanská.

Striebornú medailistku zo zimných olympijských hier mládeže 2020 Lausanne čaká premiéra na “veľkých” olympijských hrách v nedeľu 13. februára o 9.30 h pekinského času (2:30 SEČ). Po úvodných dvoch jazdách ju v pondelok 14. februára v rovnakom čase čakajú ešte ďalšie dve.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV