SOŠV
3 min. čítania

Deň Zeme oslavuje 50 rokov!

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Už 50 rokov si tak pripomíname, že 22. apríl je venovaný našej planéte. Deň Zeme je medzinárodne motivovaný sviatok, ktorý nám pripomína našu závislosť na zemských zdrojoch a upozorňuje nás na dopady ľudskej činnosti na životné prostredie. Je nepochybné, že na plnohodnotný a zdravý život potrebujeme kvalitné životné podmienky. Nie všetci ich však máme. Niektorí obyvatelia pociťujú nedostatok pitnej vody. Niektorí žijú v mestách zamorených smogom z fabrík a dopravy. Iných sužujú prírodné katastrofy. Ľadovce sa už roky topia a oceány sú plné platového odpadu.

Tento rok je výzva Dňa Zeme obzvlášť naliehavá, pretože sa koná v tieni celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19. Jej dopady sa prejavujú v mnohých sférach nášho života. Ľudia v rôznych častiach sveta sú vystavovaní bezprecedentnému obmedzeniu pohybu a aktivít, ktoré boli bežnou súčasťou ich dní. Letecká preprava, jeden z najväčších prispievateľov k produkcii skleníkových plynov, takmer prestala existovať. Podobne aj výroba mnohých tovarov a poskytovanie celého radu služieb. Náš konzumný spôsob života sa zásadným spôsobom obmedzil. Jednoducho to vyzerá tak, akoby sa príroda sama postarala o to, aby sme sa zastavili a zamysleli nad dôsledkami nášho konania.

Tento deň zvykne byť aj pripomienkou toho, aké dôležité je starať sa o čistotu nášho bezprostredného okolia, aké dôležité je predchádzať vzniku odpadu, jeho separovanie, či výsadba zelene. Zároveň by nás mal však upozorňovať aj na to, aké životne dôležité je naše spotrebiteľské správanie. To, čo nakupujeme a koľko toho nakupujeme. Spôsob, akým cestujeme a ako často cestujeme. Koľko vody, palív a energie spotrebúvame. To všetko sa odráža v stave, v akom sa naša planéta v súčasnosti nachádza.

Tento rok si však obzvlášť intenzívne pripomíname aj to, že všetko v našich životoch je pominuteľné a nič z toho by sme nemali považovať za samozrejmosť. Naše osobné zdravie i zdravie našej planéty nie sú výnimkou.

Staňte sa preto aj Vy stúpencami zdravého spôsobu života a podporovateľmi aktivít na  zlepšenie životného prostredia na planéte Zem. Tá je široko-ďaleko jedinou planétou, na ktorej je rozvinutý život.

Slovenský olympijský a športový výbor Vám ďakuje za Vašu účasť i prínos počas tohtoročného Dňa Zeme. S dôverou každého vyzývame, aby sa naše zodpovedné správanie neobmedzovalo len na 22. apríl, ale sa stalo súčasťou nášho každodenného života.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV