Športové aktuality
2 min. čítania

Do Tokia pocestujú aj plavci Nagy a Podmaníková, výprava má 41 športovcov

Richarda Nagya čaká druhý olympijský štart.
Foto
FOTO TASR - Pavel Neubauer

Slovenské bazénové plávanie napokon bude mať svoje zastúpenie na olympijských hrách 2020. Ani jeden z reprezentantov síce nesplnil kvalifikačný A-limit, no Richard Nagy s Andreou Podmaníkovou budú v Tokiu štartovať vďaka pozvánke od Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). V slovenskej výprave pre Hry XXXII. olympiády je v súčasnosti 41 športovcov.

Nagy a Podmaníková sa predstavia vo dvoch disciplínach. Podmaníková pri olympijskom debute bude štartovať na 100 a 200 m prsia. Nagy, ktorý sa zúčastnil aj na OH 2016 v Riu de Janeiro, absolvuje 400 m polohové preteky a 200 m motýlik. V Brazílii na polohovke vytvoril  časom 4:13,87 nový národný rekord a obsadil konečné deviate miesto. Od postupu medzi elitnú osmičku ho vtedy delilo 33 stotín.

Podmaníkovej, ktorá trénuje v USA, sa splnil sen. „Vo štvrtok podvečer som sa dozvedela jednu z najkrajších správ. Správu, ktorú stále spracovávam. Aj keď s odretými ušami a B-limitom som sa aj s Richardom Nagyom kvalifikovala na tohtoročné OH. Som hrdá a odhodlaná reprezentovať Slovensko v Tokiu,“ uviedla Podmaníková pre oficiálnu webovú stránku Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

Radosť zo zisku dvoch olympijských miesteniek neskrýval ani prezident SPF Ivan Šulek. „S veľkým potešením som prijal správu od FINA v nočných hodinách, že účasť na OH v Tokiu má potvrdenú aj jeden muž a jedna žena zo Slovenska. Andrea Podmaniková a Richard Nagy sa najviac priblížili k A-limitu. Veľmi by som si želal, ak by FINA posunula do Tokia ešte aspoň dvoch plavcov so splneným limitom, nie je to však v našich rukách.“

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV