Športové aktuality
7 min. čítania

EH: Dvaja slovenskí kajakári nie sú vo finále každý deň, Grigar si medailu prehral v poslednej bránke

Ľubomír Souček, Krakov
Jakub Grigar v plnom nasadení na finálovej trati.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Až dvaja slovenskí kajakári sa na divokej vode v krakovskej Kolne v sobotu na III. európskych hrách prebojovali do finále – to naozaj na veľkých súťažiach nebýva časté. „Ja si to pamätám z jedných pretekov Svetového pohára pred 10 rokmi, keď bol so mnou vo finále Ján Šajdidor,“ zalovil v pamäti 32-ročný Martin Halčin, ktorý sa do finále kvalifikoval zo semifinálovej šiestej priečky – s čistou jazdou so stratou 1,98 s na najrýchlejšieho Čecha Jiřího Prskavca.

Spolu s Halčinom z deviatej priečky do finále postúpil aj náš strieborný medailista v K1 z OH 2020 v Tokiu Jakub Grigar. Na Prskavca, ktorý ho na OH zdolal ako jediný, stratil bez dotyku bránky 3,04 s. Tretí Slovák Adam Gonšenica obsadil v semifinále 26. miesto so stratou 7,63 s, keď trať tiež prešiel čisto.

Mužský kajak je vo vodnom slalome tradične disciplína s najsilnejšou konkurenciou. V kvalifikácii štartovalo až 64 pretekárov, v semifinále 40. Takže dvaja Slováci v desiatke – to už niečo znamená. Navyše súťaže Európskych hier v tomto odvetví sú zároveň majstrovstvami Európy.

Pre krajinu víťaza bola nachystaná aj olympijská miestenka do Paríža. Tú pre Česko vybojoval topfavorit – olympijský víťaz a v K1 dvojnásobný majster sveta Jiří Prskavec, ktorý získal už svoj piaty individuálny európsky titul. Mimochodom, fenomenálny kajakár v Krakove súťaží aj v C1...

Grigar v poslednej bránke prišiel o bronz, možno aj o striebro

Žiaľ, útok na medailu ani jednému z našej dvojice nevyšiel. Pritom Jakubovi Grigarovi chýbalo veľmi málo. Mal výborné medzičasy, ale poslednej 21. bránky sa zľahka dotkol loďou. Dvojsekundová penalizácia ho odsunula na konečné 6. miesto – bez nej by bral bronz!

Hoci 26-ročný Lipták Grigar má striebro z OH v K1, dve striebra z majstrovstiev sveta v 3xK1, aj triumfy v pretekoch Svetového pohára, medaila z európskych šampionátov preňho zostáva zakliata. V K1 v Krakove nevylepšil svoje doterajšie maximum z ME 2021 na domácej vode v Liptovskom Mikuláši – 5. miesto.

„Veľmi ma to hnevá a mrzí, pretože moja jazda bola celkom fajn. Išlo sa mi o niečo lepšie ako v semifinále. Telo sa už trochu zobudilo a cítil som sa fyzicky lepšie. Samozrejme, na trati boli aj miesta, kde som musel zabojovať. Spraviť však takúto chybu na poslednej bránke je naozaj hlúposť,“ krútil hlavou mrzutý Jakub.

Potom vysvetľoval: Nejde len o to, že som ju ,ťukol´ loďou, ale ani som ju neprešiel dobre. Je na polemiku, či z toho nemohla byť aj lepšia medaila ako bronzová. Nejako sa mi však nadvihla špička lode a keďže som v závere jazdy mal už menej síl, nestihol som zareagovať.“

V cieli už Grigar takmer naisto vedel, že medaila je fuč. „Veď dnes sa už na veľkých súťažiach v K1 nejazdí ako pred 15 rokmi, keď sa aj s chybou dalo prebiť na stupne víťazov... Okamžite po prejdení cieľom mi bolo jasné, že ma to bude veľmi mrzieť.“

Podľa Jakuba trať bola postavená dobre – až na bránku číslo 4. „Tá bola umiestnená tak, že už sa hádam ani nedala postaviť horšie. Chvíľu tam voda tečie jedným smerom, chvíľu zase iným smerom. Takže jeden tadiaľ prejde ,zadarmo´ a iný sa tam narobí ako kôň a nechá tam čas aj kopu energie.“

Jakub Grigar a jeho sobotňajší boj s perejami.
Jakub Grigar a jeho sobotňajší boj s perejami.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Halčinovo tretie európske finále v K1 – po deväťročnej prestávke

Ako prezradil Martin Halčin, práve bránka číslo 4 bola začiatkom jeho problémov vo finále: „Nevyšiel mi výjazd z nej a musel som potom poriadne zabrať. Aj som stratil čas, aj mi to zobralo dosť síl, ktoré mi v závere chýbali. Od toho sa odvíjal aj zvyšok mojej jazdy. Snažil som sa potom skracovať nájazdy, čo vyústilo v môj dotyk jednej protivodnej bránky.“ Ak nerátame spomínaný „ťuk“, tak finálovú trať zvládol presne o päť sekúnd pomalšie ako semifinálovú...

Napriek finálovému sklamaniu mohol Halčin vnímať aj nejaké pozitíva. „Je to moje prvé finále od vlaňajšej operácie ramena. Som rád, že v semifinále som konečne aj v súťaži zajazdil tak, ako zvyknem na tréningu. Dve-tri bránky som síce mohol prejsť lepšie, preto som sa bál, že to na postup nebude stačiť, ale napokon to bolo fajn.“

Rodák z Košíc Martin Halčin bol v K1 kedysi juniorský majster sveta i Európy, potom dokonca dvakrát majster sveta do 23 rokov, ale z vrcholných podujatiach medzi mužmi má v zbierke len dve svetové striebra zo súťaží hliadok 3xK1 (v rokoch 2015 a 2021). Teraz si na ME pripísal tretiu finálovú účasť v K1, ale po veľmi dlhej pauze – predtým sa mu to podarilo v rokoch 2011 (v Seu d´Urgell) a 2014 (vo Viedni).

V pretekoch Svetového pohára bol na stupni víťazov zatiaľ len raz – v roku 2015 práve v Krakove. Keď sme mu tento fakt pripomenuli, zareagoval, že krakovský kanál mu sedí. „Vlani som práve tu absolvoval prvé preteky po operácii a bol som tesne za finále. Spomienku na striebro z pretekov SP 2015 mi pripomenula zmienka na Facebooku. A Čech Vavřinec Hradílek, ktorý ma vtedy zdolal, mi napísal, že teraz môžem naňho nadviazať,“ prezradil Martin.

Martin Halčin si vo finále majstrovstiev Európy (keďže vo vodnom slalome sú súťaže Európskych hier zároveň aj ME) zajazdil znovu po 9 rokoch.
Martin Halčin si vo finále majstrovstiev Európy (keďže vo vodnom slalome sú súťaže Európskych hier zároveň aj ME) zajazdil znovu po 9 rokoch.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Obaja kajakári aj na rodinnú a detskú tému

Jakub Grigar s manželkou v tomto čase čakajú druhý prírastok do rodiny. Nielen jeho otec, ale aj manželka Aďka s malou dcérkou ho prišli povzbudiť aj do Krakova. „Som rád, že po pokazených pretekoch som mohol byť trochu s nimi, zahrialo mi to srdce,“ priznal sa. Keď sme sa ho pýtali, ako sa mu zmenil život po narodení dieťaťa, prezradil, že zmena nebola až taká veľká: „Pretože mám veľmi dobrú manželku. Od rána do večera sa síce doma snažím pomôcť, kde sa dá, ale ona mi vytvára podmienky, aby som sa mohol naplno venovať športu, za čo som jej veľmi vďačný.“

Na margo očakávania príchodu druhého dieťaťa povedal: „S tehotenstvom už prichádzame do posledných brán, Chcem byť pri pôrode a potom doma všetko nachystať tak, aby pred mojím odchodom na olympijskú kvalifikáciu mali Aďka a detičky všetko pripravené – aby som mohol bez obáv odísť.“

Hoci Martinovi Halčinovi finálová jazda príliš nevyšla, z postupu do finále môže čerpať sebadôveru. Po nabitej prvej časti sezóny si v najbližších dňoch chce trochu oddýchnuť. A tiež teraz chce niečo vynahradiť aj rodine.

„So synom pôjdem na niekoľko dní na bicykle a na splav a potom chcem byť zopár dní doma, aby som sa mohol vytešiť z dvojmesačnej dcérky. Od jazdenia na vode si chcem teraz oddýchnuť, ale samozrejme, budem sa venovať doplnkovým športom, pretože v auguste príde rozhodujúca časť sezóny,“ povedal.

Výsledky EH (zároveň ME) – vodný slalom, K1 muži: 1. Jiří Prskavec (ČR) 88,21/0, 2. Martin Dougoud  (Švaj.) 89,60/0, 3. Joseph Clarke (V. Brit.) 89,80/2, ... 6. Jakub Grigar 91,74/2, 9. Martin Halčin (obaja SR) 97,95/2.

p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV