Športové aktuality
3 min. čítania

Mladí hokejisti dostali na ZOHM 2024 ponaučenie pre budúcnosť

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Michal Plančár v súboji s Čechom Tobiášom Sekaninom v zápase A-skupiny na ZOH mládeže 2024 v juhokórejskom Kangnungu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V slovenskej šatni v Hokejovom centre v Kangnungu, ktoré je dejiskom hokejového turnaja na zimných olympijských hrách mládeže Kangwon 2024, zavládol v nedeľu popoludní smútok. Slovenský tím sa po dvoch tesných prehrách v A-skupine s USA a s Českom sa s turnajom musel rozlúčiť.

Slováci nenastupovali na duely v pozícii favoritov. V oboch víkendových dueloch však neboli ďaleko od toho, aby ich vyhrali. Rozbiehali sa síce pomalšie, ale v tretej tretine viedli nad Američanmi 4:2 a nad Čechmi 1:0. Napokon prehrali 4:5 po nájazdoch a 2:3. Ak by sa im v posledných minútach podarilo udržať v aspoň jednom dueli náskok, dnes by už mali istotu postupu.

„Bolo to o detailoch. Urobili sme zbytočné fauly, ktoré dostali Američanov na koňa a Česi po jednom z nich vyrovnali. Disciplína je na tomto fóre veľmi dôležitá. Takto na turnaji končíme už po skupine, aj keď sme verili v postup. Snaha a predvedené výkony nám tentoraz na postup do semifinále nestačili,“ hovoril tréner Roman Sýkora, ktorý mal na turnaji hokejistov ročníka narodenia 2008.

Niektorí z tímu už okúsili aj atmosféru extraligových kabín. Mladí hráči však predovšetkým naberajú cenné skúsenosti do ďalších kariér. „Je to pre nich prvá reprezentačná sezóna a hneď zažili atmosféru olympijského turnaja. Boli to pre nich náročné zápasy. Majú ponaučenie do budúcnosti, aby pracovali na detailoch. Ukazuje sa, že aj ročník narodenia 2008 je dobrý,“ priznal tréner Roman Sýkora.

Ani do jedného duelu na turnaji nevstúpili mladí Slováci ideálne. V úvode súbojov boli ich súperi oveľa lepší a aktívnejší. S pribúdajúcimi minútami však chlapci v dresoch s dvojkrížom na prsiach vyrovnali hru a neboli ďaleko od víťazstiev.

„Aj dnes sme s Čechmi zaspali úvod zápasu. Česi boli aktívnejší, rýchlejší a silnejší na puku. My sme boli akýsi nesvoji, báli sme sa hrať s pukom a iba sme ich odhazovali. Na konci sa nám to vypomstilo. Ak by sme sa chytili od začiatku a začali od prvej minúty, mohol by sa dostaviť úspech. Bohužiaľ, Česi boli lepší, vrátilo sa im to v tretej tretine. Zvíťazil lepší tím,“ priznal sebakriticky Alexej Kubat, ktorý bol s 2 bodmi za gól a asistenciu spolu s Kristiánom Rezničákom najproduktívnejší Slovák na turnaji. Práve útočník HC Olomouc, kam prestúpil v tejto sezóne z Popradu, otváral skóre duelu s Čechmi.

Alexej Kubat v súboji s Čechom Lukášom Kachlířom v zápase A-skupiny na ZOH mládeže 2024 v juhokórejskom Kangnungu.
Alexej Kubat v súboji s Čechom Lukášom Kachlířom v zápase A-skupiny na ZOH mládeže 2024 v juhokórejskom Kangnungu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Smutný po stretnutí s Čechmi bol aj Banskobystričan Michal Plančár. Snažil sa podporovať ofenzívu, avšak ani jedna z jeho troch striel za chrbát českého brankára neprenikla.

„Po našom strelenom góle prišli zlé striedania, ktoré nás stáli zápas. Zo začiatku sme zbytočne sme strácali puky na modrých čiarach, často ich odhadzovali a netlačili sa do bránky. Akonáhle sme ich začali držať, hralo sa nám lepšie. Strelili sme gól, ale podobné striedania, aké sa nám následne prihodili, by sa nemali stávať,“ povedal Michal Plančár.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV