Športové aktuality
2 min. čítania

Danka Barteková je druhá najlepšia svetová strelkyňa roka

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Danka Barteková
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Skeetarka Danka Barteková skončila druhá v ankete o svetovú strelkyňu roka 2023. Víťazkou ankety Medzinárodnej streleckej federácie ISSF sa stala nemecká pištoliarka Doreen Vennekampová.

Danka Barteková má za sebou najúspešnejší športový rok svojej kariéry. Pred rokom 2023 mala členka Medzinárodného olympijského výboru a viceprezidentka Slovenského olympijského a športového výboru na konte olympijský bronz, medaily z majstrovstiev sveta a viacero titulov majsterky Európy. Ale v poslednej sezóne sa vyšvihla tak vysoko, ako nikdy predtým. V skeete sa stala majsterkou sveta i Európy (v Baku, resp. v Osijeku), v Chateauroux vyhrala generálku na olympijské hry 2024 a v pretekoch Svetového pohára v Dauhe dosiahla ešte aj kvalifikačný absolútny svetový rekord zostrelením všetkých 125 „holubov“.

„Mám za sebou jednoznačne najlepší rok v kariére. Prekonala som si tabuľkové rekordy, priemery z minulého roka a stala som sa aj majsterkou sveta, čo sa mi nikdy predtým nepodarilo. Uvedomujem si, že rok ako tento je výnimočný a ja i celý môj tím sme vďační, že v mojej kariére prišiel,“ povedala Danka Barteková v nedávnom rozhovore pre magazín Olympic.sk.

Do užšej nominácie na svetovú strelkyňu roka sa dostalo 16 športovkýň, hlasy dostalo 11 z nich. Danku Bartekovú zdolala len Doreen Vennekampová, za ňou sa na tretej priečke umiestnili spoločne Nórka Jeanette Heggová-Duestadová a Číňanka Ťia-jü Chan.

Víťazna Vennekampová na svetovom šampionáte v Baku vyrovnala svetový rekord v športovej pištoli na 25 m a získala svoj prvý titul majsterky sveta. Dvadsaťosemročná Nemka mala už pred záverečnou sériou vo finále prakticky istotu zlata, keďže viedla o priepastných 8 bodov. V roku 2023 vyhrala aj preteky Svetového pohára v Bohpale.

Anketu o svetového strelca roka obnovila ISSF vlani po päťročnej prestávke. Predtým sa anketa konala od roku 1984. Anketu zaštítila komisia športovcov ISSF, ktorej členovia spoločne s vybranými trénermi a novinármi z celého sveta aj hlasovali.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV