Športové aktuality
7 min. čítania

Na ZOH mládeže aj medailista z EYOF, talentovaný krasokorčuliar, syn olympijskej víťazky či extraligoví hokejisti

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Hagara.
Foto
TASR/AP

Strieborný medailista zo zimného EYOF 2023 Michal Adamov, talentovaný krasokorčuliar Adam Hagara, hokejisti Michal Plančár a Ivan Matta, ktorí už okúsili seniorskú Tipos extraligu, skokanka na lyžiach Tamara Mesíková či syn šesťnásobnej olympijskej medailistky Anastasie Kuzminovej Jelisej sú v nominácii Slovenska na zimné olympijské hry mládeže, ktoré sa uskutočnia v kórejskej provincii Kangwon od 19. januára do 1. februára 2024. Súťažiť sa bude na športoviskách, na ktorých sa v roku 2018 konali boje o medaily počas zimných olympijských hier.

V slovenskej výprave na zimné olympijské hry mládeže 2024 v Kangwone, ktoré budú mať centrá v Kangnungu a v Pjongčangu, je celkovo 49 športovcov, z toho 34 chlapcov a 15 dievčat. Výpravu povedie Boris Demeter zo športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru. Menoslov pre Kangwon 2024 schválil výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru.

Premiéra skeletonistu, Jelisej Kuzmin sa vydá v stopách mamy

Slovenskí športovci sa predstavia v dvanástich športoch, zastúpenie nebudú mať v boboch, curlingu a rýchlokorčuľovaní. Prvýkrát v histórii olympijských podujatí sa slovenský športovec predstaví v skeletone. Dole hlavou ľadovým tobogánom Alpensia v Pjongčangu sa spustí Peter Jedinák.

Na miesta, na ktorých získala biatlonistka Anastasia Kuzminová olympijské zlato v pretekoch s hromadným štartom a striebra v individuálnych a stíhacích pretekoch, sa vydá po šiestich rokoch jej syn Jelisej. Súťažiť nebude v biatlone, ale v behu na lyžiach. Návrat bude ešte viac symbolickejší, keďže jeho mama sa prvýkrát na veľkom podujatí v slovenskom reprezentačnom drese predstavila na majstrovstvách sveta 2009 práve v Pjongčangu a hneď tam získala aj striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom.

Spolu s Jelisejom Kuzminom sa v slovenskom tíme v behu na lyžiach predstaví aj Michal Adamov. Toho čakajú na tratiach v Pjongčangu zaujímavé dva týždne. Najskôr sa predstaví v biatlonových pretekoch a potom v bežeckých pretekoch. Vlani na EYOF v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia vybojoval striebornú medailu a medzi adeptov na cenné kovy patrí aj tentoraz.

Michal Adamov
Michal Adamov po pretekoch na 12,5 km na EYOF vo Friuli Venezia Giulia.
Foto
SOŠV/STANISLAV KRŠKO

Adam Hagara do Kangwonu rovno z ME

Do Kórejskej republiky pocestuje aj krasokorčuliar Adam Hagara. Bronzový medailista z finále juniorskej Grand Prix v Pekingu priletí do Kangnungu, kde budú všetky súťaže v ľadových športoch, po vystúpení na tohtotýždňových majstrovstvách Európy mužov v litovskom Kaunase. Aj Hagara patrí medzi ašpirantov na kvalitný výsledok. Adam Hagara je najväčší talent slovenského mužského krasokorčuľovania od čias Jozefa Sabovčíka.

Na skokanských mostíkoch v areáli Alpensia v Pjongčangu sa predstavia spolu s Jakubom Karkalíkom aj Tamara Mesíková Hektor Kapustík, ktorí vlani štartovali na Európskych hrách v Malopoľsku. Karkalíka s Kapustíkom čaká v Kórejskej republike štart nielen v skokoch na lyžiach, ale aj v severskej kombinácii.

Na ZOH mládeže aj druhý najmladší strelec histórie TIPOS extraligy

Slovensko má právo na ZOH mládeže postaviť tím chlapcov v klasickom hokeji. Tréner Roman Sýkora nominoval do mužstva aj Michala Plančára a Ivana Mattu, ktorí v dresoch Banskej Bystrice a Michaloviec už okúsili aj seniorskú Tipos extraligu. Plančár sa už v najvyššej slovenskej súťaži radoval aj z gólu, vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 28 dní sa stal druhým najmladším strelcom presného zásahu v histórii Tipos extraligy. O dva mesiace a 10 dní zaostal za rekordérom Daliborom Dvorským. V tíme je aj Adam Goljer, ktorý vo dvoch stretnutiach Tipos extraligy sedel na striedačke, avšak do hry nezasiahol. Slováci v Kangnungu nastúpia v základnej skupine proti USA a Česku, do semifinále postúpia prvé dva tímy.

Michal Plančár
Michal Plančár s pukom po prvom góle v extralige.
Foto
HC 05 Banská Bystrica

Prvé ZOH mládeže mimo Európy

V poradí štvrté ZOH mládeže sa uskutočnia v kórejskej provincii Kangwon. Dejiskami budú mestá Kangnung a Pjongčang, na športoviskách ktorých sa konali aj zimné olympijské hry 2018. V prímorskom Kangnungu sa budú konať súťaže v halových športoch na ľade, v Pjongčangu zasa preteky na snehu. ZOH mládeže 2024 budú prvé, ktoré sa uskutočnia mimo Európy. V Kórejskej republike sa predstavia športovci zo 79 krajín, premiéru na ZOH mládeže budú mať Alžírsko, Nigérie, Portoriko, Tunisko a Spojené arabské emiráty. Posledné dve krajiny z tohto menoslovu doteraz nemali zastúpenie ani na veľkých zimných olympijských hrách.

NOMINÁCIA SLOVENSKA NA ZOH MLÁDEŽE 2024 KANGWON (19. januára – 1. februára 2024)

AKROBATICKÉ LYŽOVANIE

Dievčatá: Sofia Moricová

Chlapci: Hugo Rybár

Realizačný tím: Andrej Kolárik (tréner, vedúci tímu)

BEH NA LYŽIACH

Dievčatá: Tereza Bukasová, Emília Rendová

Chlapci: Jelisej Kuzmin, Michal Adamov

Realizačný tím: Ondrej Tuka (vedúci tímu, tréner), Daniel Kuzmin (tréner), Mateusz Szczotka (servis).

BIATLON

Dievčatá: Veronika Šteczová, Alžbeta Garguláková, Michaela Straková

Chlapci: Sebastián Belicaj, Markus Sklenárik, Michal Adamov

Realizačný tím: Branko Michalech (tréner a vedúci výpravy), Natália Otchenash (trénerka), Róbert Veljačik (servis)

KRASOKORČUĽOVANIE

Chlapci: Adam Hagara

Realizačný tím: Vladimír Dvojnikov (tréner)

ĽADOVÝ HOKEJ

Chlapci: Michal Plančár (Barani Banská Bystrica), Matej Bereš, Roderik Černák, Marko Požgay, Timur Trebula, Matej Stankoven (všetci Slovan Bratislava), Ivan Matta (Dukla Michalovce), Kristián Rezničák (HK Poprad), Dávid Dvořák, Juraj Jonas Ďurčo, Adam Goljer, Samuel Hrenák, Filip Kovalčík, Jakub Syrný (všetci Dukla Trenčín), Juraj Rausa (HKM Zvolen), Dominik Barčák, Alexej Kubát (obaja HC Olomouc), Kristián Macák (Vlci Žilina).

Realizačný tím: Lukáš Jurík (manažér), Roman Sýkora (tréner), Rastislav Paľov (asistent trénera), Rastislav Staňa (tréner brankárov), Štefan Eperješi (lekár), Michal Hrtús (masér)

RÝCHLOKORČUĽOVANIE NA KRÁTKEJ DRÁHE

Dievčatá: Michaela Ižarová, Lea Popovičová

Realizačný tím: Blanka Hympánová (trénerka)

SÁNKOVANIE

Dievčatá: Desana Špitzová, Viktória Praxová

Chlapci: Oliver Korbela, Viktor Varga, Bruno Mick

Realizačný tím: Ján Harniš (vedúci tímu, tréner), Peter Harniš (tréner), Marek Varga (servis).

SEVERSKÁ KOMBINÁCIA

Chlapci: Jakub Karkalík, Hektor Kapustík

Realizačný tím: Vladimír Frak (vedúci tímu, tréner), Adrián Kapustík (servis).

SKELETON

Chlapci: Peter Jedinák

Realizačný tím: Peter Jedinák st. (vedúci tímu, tréner)

SKOKY NA LYŽIACH

Dievčatá: Tamara Mesíková

Chlapci: Jakub Karkalík, Hektor Kapustík

Realizačný tím: Vladimír Frak (vedúci tímu, tréner), Adrián Kapustík (servis), Marián Mesík (asistent trénera).

SNOUBORDING

Dievčatá: Dorota Pitoňáková

Chlapci: Oliver Šebesta, Tadeáš Nedielka

Realizačný tím: Andrej Šebesta, Richard Skandera (tréneri)

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE

Dievčatá: Vanesa Vulganová, Mia Chorogwická, Veronika Šrobová

Chlapci: Andrej Barnáš, Daniel Palič

Realizačný tím: Patrik Roth (hlavný tréner a vedúci tímu), Pavol Chovaňák, Willibald Zechner (tréneri).

VEDENIE VÝPRAVY

Boris Demeter (vedúci výpravy), Alexandra Miškovská (zástupkyňa vedúceho výpravy), Peter Pašuth (tlačový atašé), Stanislav Krško (sociálne siete), Andrej Galica (foto), Daniela Kňaze Doležalová (lekárka), Robert Caro (masér).

Podujatia a športovci
Tagy
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV