Športové aktuality
6 min. čítania

Má milión fanúšikov a píšu o nej po celom svete. Akvabela Solymosyová dobýja sociálne siete

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Mladá slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Silvia Solymosyová.
Foto
Archív Silvia Solymosyová.

Doma nie je nikto prorokom. Svoje by o tom vedela rozprávať aj mladá slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní Silvia Solymosyová. Na Instagrame má 30-tisíc fanúšikov, čo rozhodne nie je málo. Sedemnásťročná športovkyňa si však podmanila aj sociálnu sieť TikTok. Tam sa jej počet fanúšikov vyšplhal až na 1 milión. Jej videá zdieľali aj komik Trevor Noah či herečka Catherine Zeta-Jonesová. Píšu o nej médiá po celom svete, Slovensko však poriadne zaostáva.

Pozrite si Silviu na TikToku

K športu ju priviedla mama, ktorá sa synchronizovanému plávaniu venovala tiež a dnes je jeho trénerkou. Silvia študuje moderný tanec na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave. Priznáva, že ju náročné štúdium často vyčerpáva a skĺbiť ho so športom je niekedy ťažký oriešok. Školu si vybrala aj preto, aby jej tanečná a baletná príprava pomohla uspieť v športe. „Na športových odborných školách chýbajú špecialisti na synchronizované plávanie. Očakávaný efekt bolo vidieť v prvých dvoch ročníkoch, keď sme ešte nemali v škole toľko hodín. Neskôr sa na mne prejavovala únava v škole aj na tréningoch. Potom som kvôli škole musela vynechávať tréningy alebo som trénovala len minimálne,“ hovorí Silvia.

„Je škoda, že na Slovensku nemáme spojenú umelecko-športovú školu. Športy ako krasokorčuľovanie, moderná gymnastika či synchronizované plávanie potrebujú okrem špeciálnej prípravy konkrétneho športu aj kvalitnú baletnú, tanečnú a hereckú prípravu,“ dodáva.

Bublina v Šamoríne – tak si predstavuje prípravu vrcholového športovca

Aktuálne online vyučovanie jej veľmi vyhovuje. Momentálne sa nachádza v šamorínskej „bubline“.  Vďaka spoločnej iniciatíve Slovenského olympijského a športového výboru a Olympijského tréningového centra X-bionic® sphere v Šamoríne funguje od polovice novembra Karanténne centrum pre vrcholový šport s cieľom pomôcť̌ slovenskému športu a zabezpečiť̌ pre množstvo športovcov kontinuitu športovej prípravy.

Pobyt v Šamoríne Solymosyovej vyhovuje. „Nestrácame čas cestovaním na tréning, máme plnohodnotnú stravu, akú potrebujú vrcholoví športovci, máme tu dostatočne hlboký bazén a nemusíme sa v bazéne tlačiť s prípravkami a deťmi mladších vekových kategórií. Takto si predstavujem prípravu vrcholového športovca – študenta,“ odkazuje talentovaná športovkyňa, ktorá na juniorskom svetovom šampionáte 2018 v kombinovanej zostave obsadila 12. miesto.

Jej najväčším snom je súťažiť pod piatimi kruhmi na OH 2028 v Los Angeles. „Keď sa to nepodarí, svet sa nezrúti, pretože viem, že to nezávisí len odo mňa. Mojou hlavnou disciplínou sú zmiešané páry a tie, bohužiaľ, stále nie sú zaradené do programu OH,“ hovorí Silvia, ktorá súťaží s bratom Jozefom.

Na TikTok priniesla niečo nové. Odmena? Milión fanúšikov

Koncom roka 2019 pridala na sociálnu sieť TikTok prvé video. „Stiahla som si aplikáciu, sledovala rôzne videá až prišiel moment, keď som si povedala, že toto by som mohla natočiť aj ja,“ vysvetľuje.  Ani nie za rok prekonala Solymosyová výrazný míľnik. V októbri 2020 dosiahla na TikToku jeden milión fanúšikov. To sa nepodarí len tak každému. „Pocit je to výborný, ale aj zaväzujúci. Tak ako fanúšikovia prišli, môžu aj ľahko odísť.“

Čo je podľa nej dôvodom, že dokázala zaujať také množstvo ľudí? „Priniesla som na TikTok niečo nové, čo tu ešte nebolo. Kým ostatní tancovali na suchu, ja som tieto tance zvládla pod vodou. Keď som s podvodnými videami začínala, robili niečo podobné na svete asi traja ľudia – Ind, Nemka a Mexičanka. Teraz je konkurencia oveľa väčšia.“

@sisa_solymosyova ♬ drivers license x take me to church - Adam Wright

Píšu o nej aj svetové médiá

Mladí ľudia dnes podľa Silvie nečítajú noviny, nesledujú televíziu, všetky informácie čerpajú z internetu. Čiže ak sa má niekto o športovcovi dozvedieť, tak zo sociálnych sietí. „Tiktok je na Slovensku stále zaznávaný, vo svete má oveľa väčší význam. U nás doma bol za celý čas o mne jediný článok v Novom Čase. Vo svete písali o mne Good Morning America, People, japonský Cosmopolitan, ABC, El País, Mundo Deportivo a iní. Úžasné je, keď mi moji fanúšikovia napíšu do komentárov, že som bola u nich v správach. Moje videá zdieľala Medzinárodná plavecká federácia, Medzinárodný olympijský výbor, ale aj také celebrity ako komik Trevor Noah, či herečky Viola Davis a Catherine Zeta-Jonesová. A prečo je to dôležité? Vytvárate si nové priateľstvá a získavate nové kontakty.“

S dobrou prácou na sociálnych sieťach idú ruka v ruke aj ponuky od firiem a značiek na spolupráce. „Spolupracujem najmä s firmami, ktoré mi dodávajú plavky a veci na tréning, ale aj napríklad s hudobníkmi, ktorí chcú, aby som natočila video na ich hudbu,“ vysvetľuje akvabela.

@sisa_solymosyova

artistic swimming + James Charles' voice = amazing experience ✨ @jamescharles  ##jamescharles ##artisticswimming ##underwaterdance ##sisasolymosyova

♬ Never Enough - Cimorelli

Športovcom chýbajú vedomosti o sociálnych sieťach

Na sociálnych sieťach sleduje zo slovenských športovcov len reprezentantov plaveckých disciplín. Z nich by vyzdvihla instagramový profil plavkyne Robin Reindl a plavca Patrika Kudlu, s ktorým spolupracovala na TikTok videách. Ostatných slovenských športovcov na sociálnych sieťach príliš hodnotiť nechce. „Necítim sa kompetentná hodnotiť obsah iných. Určite sa nájdu pozitívne veci, ktoré ma oslovili a takisto vidím aj chyby, ktoré robia. Myslím, že niektorí naši top športovci, a to vrátane olympionikov, nemajú dostatočné vedomosti o tom, ako sa zviditeľniť na sociálnych sieťach. Možno to nepotrebujú, lebo sú finančne zabezpečení a propagujú ich médiá. My ostatní sa snažíme, ako vieme.“

Čo by si poradila mladým športovcom, aby zaujali na sociálnych sieťach? „Nech skúsia TikTok, prípadne, ak príde nejaká nová aplikácia, tak treba byť medzi prvými. TikTok je asi jediná platforma, kde sa môžete stať „hviezdou“ v pomerne krátkom čase, ale musíte byť niečím výnimočný,“ dodáva na záver.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV