Šport a olympizmus
4 min. čítania

Miroslav Šatan: Tím má šancu prekonať našu generáciu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Miroslav Šatan a Oto Haščák pozorne sledujú výkony slovenského tímu v Pekingu.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Súčasný viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan zažil trikrát atmosféru olympijského štvrťfinále. Presne vie, čo hokejisti po postupe do bojov o medaily na zimných olympijských hrách prežívajú. Podobnú radosť zažil z troch pokusov raz, pred dvanástimi rokmi v kanadskom Vancouveri.

Slovensko bude hrať v piatok 18. februára pekinské hokejové semifinále. Výborné výkony v zápasoch proti Nemecku v kvalifikácii o play-off a proti USA (3:2 po samostatných nájazdoch) však po rokoch opäť zobudili hokejové Slovensko.

Rybár ako Lašák v Göteborgu

„Som veľmi rád. Som hrdý na chlapcov, čo dokázali. Zdolali podľa mňa na papieri lepšie mužstvo, jedného z favoritov turnaja. Zápas mal veľmi veľa hrdinov. Samozrejme, Paťa Rybára v bránke a potom všetkých korčuliarov. Každý jeden z nich sa pričinil o toto kolektívne víťazstvo. Ešte nekončia. Majú pred sebou ešte dva zápasy, v ktorých budú hrať o medaily. Verím, že aj toto víťazstvo im dodá ďalšie sily,“ povedal Miroslav Šatan.

Pred začiatkom turnaja tomu verili azda iba najväčší optimisti. Hokejisti s dvojkrížom od striebra na MS 2012 na olympijských turnajoch dvakrát skončili v kvalifikačnom kole, na svetových šampionátoch si len dvakrát zahrali vo štvrťfinále.

„Po dnešku snáď už budú všetci veriť tomuto mužstvu. Aj z hráčskych skúseností viem, že je najdôležitejšie, aby si tím veril medzi sebou. Nezáleží, kto im verí spoza mantinelu. Ak si hráči veria, dokážu veľa vecí. Dnes sa to potvrdilo. Aj za nepriaznivého stavu dokázali vyrovnať. Jedine, čomu sa ja neveril, bolo, že sa bude rozhodovať až v samostatných nájazdoch. V desaťminútovom predĺžení bol dostatočný priestor na to, aby padol gól či už na jednej, alebo druhej strane,“ hovoril zväzový šéf, ktorý do Pekingu pricestoval počas olympijského turnaja.

Účasť vzhľadom na prípravy marcového kongresu SZĽH dlho zvažoval, napokon sa rozhodol cestovať za mužstvom, ktoré spolu s Craigom Ramsaym ako generálny manažér zostavoval. Výkon brankára Patrika Rybára prirovnal k Jánovi Lašákovi v zlatom Göteborgu 2002.

Tím sa môže stať súčasťou histórie

Slovensko je v semifinále na ZOH v Pekingu
Radosť slovenských hráčov po postupe do semifinále na ZOH v Pekingu.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Medaila je stále ešte dosť vzdialená. Slovenský tím potrebuje vyhrať jeden z nasledujúcich dvoch zápasov. A nečakajú ho ľahkí súperi.

„Som presvedčený, že nasledujúce dva zápasy si užijú. Majú šancu dokázať možno ešte viac, ako dokázala naša generácia na olympijských hrách. Bude to len na nich, ako sa zmobilizujú a aké výkony podajú. Majú šancu byť súčasťou histórie.“

Bol to práve Miroslav Šatan, ktorý presvedčil Craiga Ramsayho pred začiatkom sezóny 2018/19, aby prevzal slovenskú reprezentáciu. Následne sa so svojím bývalým trénerom dohodol aj na pokračovaní spolupráce do Pekingu.

Ramsay sa rozhodol čeliť výzvam a momentálne sa teší aj on z veľkého úspechu.

„Veľa ľudí spochybňovalo jeho výber, bolo veľa takých, čo mu nedôverovali. Kto rozumie, aké sú trendy vo svetovom hokeji, musel vidieť, že je to správna cesta. Rovnako aj prestavba mužstva. Tento výsledok to potvrdzuje. Teším sa, že Craig dosiahol úspech. A verím, že sme ešte nepovedali na turnaji posledné slovo,“ vyjadril sa Miroslav Šatan.

Slafkovský má ešte dva zápasy

V Pekingu mu mnohí pripomínajú zimné olympijské hry 1994 v Lillehammeri. Slováci vtedy neprešli olympijským štvrťfinále, ale Miroslav Šatan doslova pobláznil fanúšikov. V ôsmich zápasoch strelil 9 gólov. Teraz sa jeho príbeh spomína v súvislosti s Jurajom Slafkovským. Sedemnásťročný mladík v piatich dueloch skóroval päťkrát.

„Ešte má šancu vo dvoch stretnutiach, aby svoj účet vylepšil. Vždy hovorím, že ak chce mať mužstvo úspech, potrebuje dobrého brankára, kvalitného strelca a musí mať tímového ducha. Toto sa dnes našlo a preto sme medzi najlepšou štvorkou,“ uviedol rodák z Topoľčian, ktorý práve na olympijskom ľade odštartoval svoju veľkú hokejovú kariéru.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV