Šport a olympizmus
2 min. čítania

Na Európskych hrách 2023 je potvrdených už 20 športov. Pribudli plážový futbal a kickbox

Európske olympijské výbory (EOC) oznámili, že do programu III. európskych hier (EH), ktoré sa v roku 2023 uskutočnia v poľskom Krakove a Malopoľskom vojvodstve, pribudne plážový futbal a kickbox.

Plážový futbal bol v programe EH aj v Baku 2015 a Minsku 2019. „Je skvelé vidieť plážový futbal na takom dôležitom mieste na Európskych hrách. Je nám cťou byť súčasťou olympijskej rodiny. Dostali sme veľa pozitívnej spätnej väzby počas podujatia v Minsku. Sme naozaj nadšení, že máme príležitosť predviesť ďalšiu úžasné predstavenie a ukázať o čom je plážový futbal,“ povedal prezident svetovej asociácie plážového futbalu Joan Cusco.

Kickboxu bol nedávno uznaný Medzinárodným olympijským výborom. V budúcnosti by sa tak mohol stať olympijským športom. Tento bojový šport bol už súčasťou Ázijských či Afrických hier, svoje miesto mal aj na Svetových hrách a Bojových hrách (Combat Games). Svetová asociácia kickboxerských organizácií (WAKO) zaznamenala v posledných výrazný rast. V Poľsku bude súťažiť o medaily 128 športovcov v dvoch odvetviach.

„Som rád, že bol kickbox zaradený do oficiálneho programu Európskych hier 2023. Chcel by som úprimne poďakovať EOC a miestnym organizačným výborom. Pokračujeme v našej vízii predviesť tých najlepších športovcov z Európy a podeliť sa o hodnoty, ktoré náš šport ponúka,“ povedal prezident WAKO Roy Baker.

„Plážový futbal už bol na našich hrách úspešný a jeho atmosféra z neho robí šport, ktorý musíte v Poľsku vidieť. Zástupcovia kickboxu majú jasnú víziu rozvoja svojho športu a vytvárania príležitostí pre ich špičkových športovcov. Sme nadšení, že ich uvidíme na našich hrách a tešíme sa, že sa na kontinentálnej úrovni predstaví ďalší moderný a vzrušujúci šport,“ povedal na margo nových športov prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos.

Na Európskych hrách sú okrem plážové futbalu a kickboxu už potvrdené súťaže v lukostreľbe, bedmintone, plážovej hádzanej, boxe, kanoistike (rýchlostná kanoistika, vodný slalom), karate, modernom päťboji, 3x3 basketbale, muaithai, streľbe, taekwonde, padel tenise, triatlone, skoku na lyžiach (na umelej hmote), cyklistike, teqballe a športovom lezení.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV