Šport a olympizmus
4 min. čítania

„Nie je nič viac, ako počúvať ľudí z praxe,” zhodli sa účastníci workshopov z Programu športovej žurnalistiky

Program športovej žurnalistiky má za sebou už dva celodenné workshopy.
Foto
SOŠV

Slovenský olympijský a športový výbor uskutočnil v rámci projektu s názvom Program športovej žurnalistiky už dva online workshopy pre študentov vysokých škôl. Aj vďaka nim majú jedinečnú šancu nadobudnúť praktické skúseností v oblasti športovej žurnalistiky a fotožurnalistiky.

V novom projekte SOŠV pracuje desať vybraných reportérov a štyria fotografi so športovými novinármi a špecialistami na rôzne oblasti novinárskej práce. Každý z vybraných záujemcov sa vzdeláva pod vedením lektora, ktorý im zadáva úlohy a zároveň poskytuje aj cennú spätnú väzbu na ich prácu.

Cenné rady od odborníkov

Študenti majú za sebou aj dva celodenné workshopy pod vedením skúsených novinárov a pracovníkov médií. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa oba konali v online prostredí. Napriek tomu získali od odborníkov z praxe množstvo informácií, rád a skúseností. „Workshop bol pre mňa naozaj prínosný, pretože všetci hostia vychádzali zo svojej osobnej praxe a nie z nejakej generalizovanej teórie. Navyše oceňujem veľkú úprimnosť a ochotu hostí, ktorí sa nebáli do značnej miery odovzdať svoje vlastné "know-how,“ hovorí jeden z prijatých reportérov Patrik Liščinský.

„Pri tvorbe programu workshopov sme mysleli predovšetkým na to, aby sme študentom priniesli zaujímavú zmes tém a hostí, ku ktorým sa v rámci štúdia možno nikdy nedostanú. Našou prioritou bolo študentov inšpirovať, ukázať im, aké široké pole pôsobnosti ich čaká, ak sa rozhodnú vydať sa cestou športovej žurnalistiky. A čo je najdôležitejšie, chceli sme, aby to počuli od ľudí, ktorí vo svojej oblasti patria k najlepším,” objasnila koordinátorka projektu Dana Galicová.

Program prvého workshopu v rámci Programu športovej žurnalistiky
Program prvého workshopu v rámci Programu športovej žurnalistiky
Foto
SOSV

Pozrite si prednášky z prvého workshopu

Program športovej žurnalistiky je projekt Slovenského olympijského a športového výboru zameraný na praktické doplnkové vzdelávanie študentov vysokých škôl. Jeho cieľom je prispieť k vzdelávaniu športových novinárov, ktorí tvoria neodmysliteľnú časť športu nielen na Slovensku. Praktické, ale i teoretické skúsenosti študentom odovzdajú novinári, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v športových redakciách v slovenských médiách.

Nie je nič viac, ako počúvať ľudí z praxe

Stážisti mali možnosť dozvedieť sa viac o sociálnych sieťach, podcastoch, dôležitosti SEO, ale aj o tom, aký by mal byť vzťah športovca a novinára, ako vyzerá práca v športovej redakcii 21. storočia, aké sú špecifiká práce hovorcu športového zväzu, komentátora či televízneho redaktora a množstvo ďalších zaujímavých tém. „Každá jedna prednáška bola svojím spôsobom zaujímavá a rady, skúsenosti všetkých spíkrov budú pre nás do budúcna prínosné. Nie je nič viac, ako mať možnosť počúvať ľudí z praxe,“ myslí si študent Silvester Bobko.

Pozitívne ohlasy vzbudili prednáška komentátora RTVS Pavla Gašpara, Davida Tvrdoňa zo SME o podcastoch či Tomáša Kyselicu zo SZĽH o častých gramatických a štylistických chybách v médiách. Študentov oslovila aj diskusia Petra Jánošíka zo SZĽH a Moniky Jurigovej zo SFZ o práci hovorcov športových zväzov. „Informácie zo zákulisia novinárskej práce a hodnotné skúsenosti starších boli niečo, k čomu by som sa inak dostala len veľmi ťažko,“ dopĺňa svoje postrehy stážistka Nina Ušiaková.

Program druhého workshopu v rámci Programu športovej žurnalistiky
Program druhého workshopu v rámci Programu športovej žurnalistiky
Foto
SOŠV

Premiérový ročník Programu športovej žurnalistiky sa blíži k svojmu koncu. Každý zo študentov mal prideleného svojho lektora, s ktorým na pravidelnej báze komunikoval prostredníctvom online hovoru. „Študenti dostávali rôzne zadania – od reportov z pretekov cez rozhovory so športovcami až po spracovanie modelovej tlačovej konferencie, ktorú sme zorganizovali v spolupráci so SZĽH,” priblížila priebeh individuálnej práce so stážistami koordinátorka projektu.

Program športovej žurnalistiky absolvuje štrnásť študentov – z toho desať reportérov, ktorí sa chcú živiť písaním, a štyria fotografi, ktorým profesionálnu techniku zadarmo zapožičal technologický líder v oblasti zobrazovania spoločnosť CANON.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV