Športové aktuality
3 min. čítania

Olympijské hry 2028 možno bez boxu, vzpierania a moderného päťboja, MOV rokuje s NHL a NHLPA o Pekingu

(pp, TASR)
Výkonný výbor MOV rokoval hybridnou formou, časť jeho členov vrátane prezidenta MOV Thomasa Bacha bola v Lausanne, časť sa pripojila on-line.
Foto
MOV

Skejtbording, športové lezenie a surfing by sa po premiére na olympijských hrách 2020 v Tokiu mohli stať pevnou súčasťou olympijského programu. Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru ich zaradila do zoznamu športov pre olympijské hry 2028 v Los Angeles. Damoklov meč vyradenia z programu visí nad vzpieraním, box a moderným päťbojom.

Výkonný výbor MOV na svojom poslednom zasadnutí odporučil do programu hier v Los Angeles 28 športov.

Čas na zmenu do roku 2023

Box a vzpieranie sa medzi ohrozené športy dostali po sérii korupčných škandálov, doping, problémy s vedením medzinárodných federácií a rozhodcami. MOV ich už skôr varoval, že ak neurobia potrebné reformy, z programu hier budú vylúčené.

Moderný päťboj musí upraviť svoj formát a vyriešiť plánované vyradenie parkúru, proti ktorému protestujú športovci.

„Dve 'problémové deti' olympijského hnutia, boxerská federácia AIBA a vzpieračská IWF majú mať dôvody na obavy, rovnako ako moderný päťboj, ktorý po škandalóznych obrázkoch z Tokia chce nahradiť parkúrové skákanie zatiaľ neznámou disciplínou,“ citovala agentúra dpa slová prezidenta MOV Thomasa Bacha po štvrtkovom zasadnutí exekutívy.

Podľa nemeckého funkcionára majú vyradené športy čas splniť požadované kritériá do roku 2023. MOV bude predbežný program pre Los Angeles 2028 schvaľovať na zasadnutí v Pekingu vo februári. Zasadnutie MOV v roku 2023 môže vyradené športy vrátiť späť.

MOV sleduje vývoj medzinárodného kalendára

MOV zároveň potvrdil, že ešte nerokoval s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) o možnej kolízii termínov finále majstrovstiev sveta a olympijských hier 2028. FIFA plánuje od roku 2026 usporiadať svetový šampionát každé dva roky a finále MS by sa v prípade presadenia tejto myšlienky konalo pravdepodobne tesne pred OH v Los Angeles.

„S FIFA sme nemali do tejto chvíle žiadne konzultácie, ani s jej prezidentom. MOV bude aj naďalej sledovať vývoj medzinárodného kalendára,“ povedal Thomas Bach. Prezident FIFA Gianni Infantino je člen MOV.

Definitíva o hokejistoch z NHL do 10. januára

MOV je v týchto dňoch s kontakte s vedením hokejovej NHL a hráčskej asociácie NHLPA a rokuje o účasti hokejistov zo zámorskej súťaže na ZOH 2022. Spoločne hľadajú riešenia, ktoré majú predísť šíreniu koronavírusu.

„V súvislosti s takouto veľkolepou udalosťou je vždy množstvo problémov, samozrejme, všetko komplikuje COVID-19, no hľadáme riešenia. Často komunikujeme s hráčmi, s Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) a sme v kontakte s MOV. Termín prijatia rozhodnutia je najskôr 10. januára. Testovanie na koronavírus a možná karanténa na olympiáde? Hráči majú otázky, no zatiaľ nemáme definitívne odpovede. Nemáme ani pokyn od MOV so všetkými pravidlami a predpismi. Očakávame to čoskoro. Covid protokoly, ktoré máme, sú neustále revidované, lekári spolu komunikujú. Nikto zatiaľ nevie, ako vírus Omikron ovplyvní situáciu. Dúfame, že vakcína nás pred ním ochráni, s istotou to však ešte nevieme,“ citoval výkonného riaditeľa hráčskej asociácie NHL (NHLPA) Donalda Fehra magazín The Athletic.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV