Športové aktuality
2 min. čítania

Olympijský klub Alojza Szokolyiho zorganizoval: 8. ročník Memoriálu Ferdinanda Daučíka - 45. ročník medzinárodného futbalového turnaja Ipeľský pohár

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

Od školského roku 1972/1973 sa uskutočňuje v Šahách medzinárodný futbalový turnaj "Ipeľský pohár". V tomto školskom roku prvýkrát zišli stredoškoláci mesta a spriatelených škôl z Česka a Maďarska, aby si zmerali sily vo futbale. Iniciátorom a hlavným organizátorom podujatia bol učiteľ telesnej výchovy Gymnázia s VJM v Šahách, v súčasnosti predseda Olympijského klubu Alojza Szokolyiho František Révész. OK Alojza Szokolyiho od svojho vzniku zabezpečuje účasť významných športových osobností na turnaji, organizuje besedy, výstavy. V minulých rokoch boli čestnými hosťami podujatia futbalového osobnosti Ján Popluhár, Anton Švajlen, Jenő Buzánszky, István Géczi, Anton Urban, Antal Dunai a iní. V roku 2010 Ipeľský pohár vyhlásili ako Memoriál Ferdinanda Daučíka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.
Slávny futbalista Ferdinand Daučík sa narodil v roku 1910 v Šahách. Preslávil nielen ŠK Bratislava ako hráč i tréner, ale aj slovenský a československý futbal. V roku 1950 sa stal trénerom FC Barcelona. Od roku 2010 sa odovzdáva putovný pohár pre víťaza za cenu Fair Play a pravidelne sa uskutoční aj spomienková slávnosť pri Menora Saag Centrum Artis, kde bola slávnemu rodákovi odhalená pamätná tabuľa.
29. augusta 2017 boli čestnými hosťami podujatia Dunai Antal, olympijský viťaz vo futbale, Milan Dolinský, bývalý slovenský futbalista, československý reprezentant, držiteľ bronzovej medaily z prvého ME roku 1960, kde strelil dva góly Dánsku a Ladislav Ásványi, významný športový funkcionár, bývalý atletický tréner, podpredseda SAZ. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo na štadióne za prítomnosti deviatich družstiev. Kladenie vencov bolo pri Menora Saag Centrum Artis o 11.00 hodine. Víťazom sa stali gymnazisti zo Šurian, na druhom mieste futbalisti z Gymnázia s VJM v Šahách.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV