Šport a olympizmus
4 min. čítania

Olympionici a paralympionici vyzvali svetových lídrov na spoluprácu v boji proti zmene klímy

Športovci, účastníci olympijských a paralympijských hier v Tokiu, vyzvali s podporou Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vo videu svetových lídrov na prijatie opatrení v oblasti klímy. Stalo sa tak pri príležitosti klimatickej konferencie v Glasgowe.

Vznik videa iniciovali dvojnásobná olympijská víťazka v jachtingu Hannah Millsová a britská veslárka Melissa Wilsonová. Svetových lídrov oslovuje viac ako päťdesiatka olympionikov a paralympionikov zo všetkých kútov planéty.

Výzvu nahovorili aj trojnásobný olympijský medailista v basketbale Pau Gasol, ktorý je aj členom komisie športovcov MOV, dvojnásobný olympijský víťaz a svetový rekordér v maratóne Eliud Kipchoge, olympijský víťaz z Tokia 2020 v skokoch do vody Tom Daley, dvojnásobný olympijský víťaz v tenise Andy Murray, či zlaté medailistky z Tokia 2020 vo veslovaní Emma Twiggová a jachtingu Martine Graelová.

Olympiáda klimatických samitov

Športovci spomínajú na výzvy a prekážky, ktoré prekonali pri snahe uspieť pod piatimi kruhmi. Svetoví lídri by mali podľa nich na „olympiáde klimatických samitov“ rozhodnúť o globálnej reakcii na klimatickú krízu.

„Olympijský sen spočíva v tom, aby športovec bol čo najlepší. Neznamená to len súťažiť. alebo získavať medaily, ale byť aj dobrým globálnym občanom. Cítime, že máme povinnosť využiť naše platformy na to, aby sme upozornili na potrebu nás všetkých žiť a fungovať zodpovednejšie,“ povedal Millsová.

Už v roku 2019 Britka s podporou MOV spustila iniciatívu Big Plastic Pledge. Cieľom hnutia iniciovaného aj ďalšími športovcami je eliminovať používanie jednorazových plastov v športe aj mimo neho. Ak celá športová komunita zmení svoje návyky a vyjadrí svoj názor, vlnový efekt môže vytvoriť globálnu vlnu zmeny.

„Naše environmentálne hnutie má to šťastie, že má podporu MOV,“ hovorí Millsová. „Je to jasný dôkaz odhodlania olympijského hnutia budovať lepší svet prostredníctvom športu. Šport je však len jednou časťou oveľa väčšieho globálneho obrazu. Spoliehame sa na to, že svetoví lídri prijmú na konferencii COP26 urýchlené opatrenia v oblasti klímy.“

Slovenský olympijský a športový výbor chce byť lídrom v trvalej udržateľnosti v slovenskom športe. Vypracoval už vlastnú štúdiu udržateľnosti, podľa ktorej už postupuje. Zásady udržateľnosti sa snaží už presadzovať vo všetkých svojich činnostiach.

Priorita pre MOV

„MOV s potešením podporuje túto iniciatívu a pomáha športovcom využiť ich silný hlas na vytvorenie udržateľnejšej budúcnosti pre všetkých,“ povedal prezident MOV Thomas Bach. „Zmena klímy je jednou z najväčších výziev, akej kedy ľudstvo čelilo, a MOV je hrdý na to, že vedie reakciu olympijského hnutia na túto krízu. Náš nedávny záväzok znížiť do roku 2030 emisie uhlíka o 50 % a naša podpora tejto iniciatívy sú súčasťou tohto úsilia. Šport má moc urobiť svet lepším a dnes máme príležitosť využiť túto moc tvárou v tvár zmene klímy.“

Udržateľnosť je kľúčovým pilierom Olympijskej agendy 2020+5, strategického plánu olympijského hnutia. MOV sa snaží zabezpečiť, aby boli zásady udržateľnosti zakotvené vo všetkých jeho činnostiach ako organizácie, ako vlastníka olympijských hier a ako lídra olympijského hnutia. V rámci tohto úsilia MOV spolupracuje so športovcami s cieľom využiť ich inšpiratívnu silu na podporu udržateľnosti prostredníctvom športu.

V reakcii na rastúcu klimatickú krízu sa MOV, ktorý je už teraz uhlíkovo neutrálny, zaviazal, že od roku 2024 bude mať pozitívny vplyv na klímu. To znamená, že bude z atmosféry odstraňovať viac uhlíka, ako ho vypustí.

Od roku 2030 bude MOV vyžadovať, aby všetky olympijské hry boli klimaticky pozitívne. Paríž 2024, inšpirovaný touto požiadavkou, už pracuje na usporiadaní klimaticky pozitívnych olympijských hier v roku 2024.

V roku 2018 MOV v spolupráci s OSN pre zmenu klímy pomohol vytvoriť rámec OSN pre šport v oblasti klímy, ktorého cieľom je podporiť opatrenia v oblasti klímy v celom svete športu. Doteraz ho podpísalo viac ako 270 športových organizácií vrátane samotného MOV. MOV prevzal vedúcu úlohu pri implementácii tohto rámca.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV