Športové aktuality
3 min. čítania

Peter Gelle je vďačný ľuďom, ktorí kvôli nemu skoro ráno vstávali

Z Tokia Peter PAŠUTH
Peter Gelle neodchádza z Tokia úplne spokojný.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Kajakár Peter Gelle si v pretekoch na 1000 m na olympijských hrách v Tokiu trúfal, podobne ako v Riu de Janeiro 2016, na finálovú účasť. Na rozdiel od pondelkových rozjázd v utorok už nemal taký dobrý pocit zo semifinále a medzi najlepšiu osmičku sa nedostal.

Gelle v B-finále dopádloval šiesty a napokon odchádza z Japonska ako štrnásty najlepší kajakár. Pred piatimi rokmi bol celkovo ôsmy. V porovnaní s brazílskymi hrami bolo štartové pole bohatšie, v K1 mohli štartovať aj kajakári, ktorí si vybojovali miestenky v K2 či K4.

„Nemôžem povedať, že som spokojný. Nezvládol som v semifinále boj s podmienkami, s vetrom. Pádlo mi utekalo, veľmi som tam mlel, nevedel som chytiť razanciu v zábere. Aj preto mi utiekla finálová účasť a dobrý pocit z pretekov,“ hovoril Gelle.

Nervozita najstaršieho muža štartovej listiny

Tridsaťšesťročný kajakár bol najstarší v celom štartovom poli. Po priamom postupe z rozjázd si pochvaľoval, že ušetril sily na boj o finále. Nemusel pádlovať vo štvrťfinále. V noci pred semifinále však dobre nespal, ráno sa necítil úplne ideálne.

„Človek, ktorý takú veľkú súťaž nezažil, nevie, čo môže pretekár prežívať. Cítil som nervozitu, aj tlak. Celá táto sezóna bola psychicky náročná. Po rozjazdách som sa tešil na semifinále, ale stále vyplávala na povrch nervozita. To však nebol dôvod, prečo som nepostúpil. Oveľa väčší bol, že som sa nevyrovnal s poveternostnými podmienkami,“ priznal.

Gelle zvyčajne začína v porovnaní so súpermi pomalšie a postupne zrýchľuje. Na druhej päťstovke už jeho kajak doslova letí. Tentoraz táto taktika neslávila úspech. Najmä v semifinále, ale aj v B-finále, kde to už bolo lepšie, sa po 500 metroch už na súperov vpredu nedokázal dotiahnuť.

Po turbulentnom roku chcel lepší výsledok

Peter Gelle, Tokio
Peter Gelle má za sebou turbulentný rok, fanúšikov však chcel potešiť kvalitným výsledkom v Tokiu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„V semifinále som nevedel po päťstovke priraziť, ako by som chcel. Neabsolvoval som jazdu, ako by som chcel. V B-finále som sa už cítil lepšie, aj keď to nebolo ideálne. Bolo to o dosť lepšie. Ak by som tak zvládol prvú utorňajšiu jazdu, bol by som bližšie k súperom a mohol viac bojovať o postup. Aj pocity po skončení pretekov by boli lepšie.“  

Za sebou má kajakár VŠC Dukla Banská Bystrica turbulentný rok. Prípravy do Tokia poznačila koronakríza, nemohol absolvovať takú prípravu, akú by potreboval. Potom prišli nominačné otázniky a čakanie, ako vyrieši Slovenská kanoistika nominačný rébus. Napokon dostal šancu.

„Nebol som v životnej forme ako v Riu, ale tá nemôže byť každý rok. Pripravený som však bol dobre, čo sa ukázalo aj v rozjazde. Utorok nebol môj deň. Mrzí ma to, lebo viem, že mnohí ľudia kvôli mne vstávali skoro ráno. Som im vďačný. Chcel som sa im odmeniť dobrým výsledkom,“ povedal trojnásobný olympionik Peter Gelle.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV