Športové aktuality
3 min. čítania

Peter Sagan má za sebou operáciu kolena, o štarte v Tokiu rozhodnú lekári

Peter Sagan absolvoval dvanásť dní pred štartom olympijských pretekov operáciu kolena.
Foto
TASR/AP

Cyklista Peter Sagan absolvoval po odstúpení z Tour de France úspešnú operáciu kolena. Trojnásobný majster sveta by sa mal už o necelé dva týždne zúčastniť na pretekoch s hromadným štartom na olympijských hrách v Tokiu, ktoré sa uskutočnia 24. júla.

Zatiaľ nie je známe, či zákrok ovplyvní štart cyklistu tímu Bora-Hansgrohe pod piatimi kruhmi. Peter Sagan naďalej figuruje v olympijskej nominácii. „Vedeli sme, že pôjde na takýto zákrok, no o tom, či to bude mať vplyv na jeho účasť v Tokiu zatiaľ nevieme. Musíme počkať na oficiálnu lekársku správu, ktorá by mala byť v utorok. Ja dúfam, že sa zúčastní, ak nie, pôjde náhradník,“ uviedol pre TASR prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Antibiotiká nezabránili infekcii

Sagan si prvýkrát zranil koleno v 3. etape Tour de France. Caleb Ewan v špurte zavadil o predné koleso iného cyklistu, spadol na zem a so sebou zobral aj Sagana. Neskôr si to isté koleno udrel o riadidlá a dostala sa doň infekcia. Preto pred 12. etapou oznámil, že na Tour končí.

Koleno Petra Sagana po operácii.
Koleno Petra Sagana po operácii.
Foto
FACEBOOK PS

„V prvom rade sa chcem poďakovať vedeniu Bora-Hansgrohe, lekárom tímu a špeciálne nášmu hlavnému lekárovi Christopherovi Edlerovi za ich podporu od môjho pádu v 3. etape. Som veľmi vďačný za všetky správy podpory, ktoré som dostal od mojich tímových kolegov, priateľov a fanúšikov z celého sveta. Veľmi si ich cením. V 3. etape som si udrel koleno o prevodník, ktorý sa mi zarezal do kože nad jabĺčkom a zanechal hlbokú ranu. Tú sme vyčistili, ako to bolo najviac možné, aby sme zabránili infekcii pre nečistoty z oleja na reťazi. Po zopár dňoch sa však vytvoril zápal v synoviálnej burze na vrchu jabĺčka a nanešťastie antibiotiká nezabránili infekcii. Jedinou možnosťou bolo skončiť na Tour de France a ísť na operáciu,“ uviedol Sagan na svojom facebookovom konte.

Operáciu absolvoval v Monaku: "Našťastie išlo iba o povrchovú infekciu a netýka sa kolenného kĺbu. Taktiež sa chcem poďakovať doktorom a zdravotníckemu personálu na klinike IM2S v Monaku za skvelú operáciu v tak krátkom čase. Momentálne sa cítim dobre a čoskoro budem opäť trénovať. Ak pôjde všetko dobre, budem čoskoro jazdiť na bicykli na ceste."

Na stránke Bory sa k zákroku vyjadril aj hlavný lekár tímu Christopher Edler: „Spravili sme všetko možné priamo na Tour, ale ani antibiotiká nezabránili infekcii. Jedinou možnosťou bolo skončiť na pretekoch a ísť na operáciu.“

Druhá nedokončená Tour

Sedemnásobný víťaz bodovacej súťaže skončil na tohtoročnej Tour v etapách dvakrát piaty a raz ôsmy. V boji o zelený dres mal po 11. etape 123-bodovú stratu na lídra Marka Cavendisha. V celkovej klasifikácii mu patrilo priebežné 109. miesto.

Sagan sa predstavil na svojej desiatej Tour, predtým prestížne preteky nedokončil len v roku 2017, vtedy ho však vylúčili rozhodcovia po súboji v 4. etape s Cavendishom. Na Tour vyhral dokopy 12 etáp, naposledy piatu v roku 2019.

Peter Sagan by sa mal spolu s bratom Jurajom predstaviť v pretekoch s hromadným štartom na olympijských hrách v Tokiu.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV