Športové aktuality
4 min. čítania

Petra Vlhová sa mesiac pred olympijským slalomom priblížila výhrou v Kranjskej Gore k malému glóbusu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová po víťaznom dojazde v slalome SP v Kranjskej Gore.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Zdolať Petru Vlhovú v slalome Svetového pohára je v tejto sezóne skoro nemožné. Zo šiestich pretekov v tejto disciplíne vyhrala vrátane nedeľňajších v slovinskej Kranjskej Gore päť, len v Killingtone sa musela skloniť pred umením Mikaely Shiffrinovej. V Kranjskej Gore vyhrala presne mesiac pred olympijským slalomom v čínskom stredisku Jen-čching.

Vlhová v slovinskom alpskom stredisku zdolala o 23 stotín sekundy Švajčiarku Wendy Holdenerovú, tretia skončila Švédka Anna Swennová Larssonová už s výrazným odstupom 1,06 sekundy.

Radosť Vlhovej predĺžila čakanie Holdenerovej

Liptáčka dosiahla 25. víťazstvo v kariére v pretekoch SP, 52.-krát sa postavila na pódium. „Podmienky nenahrávali týmto pretekom, ale som rada, že sa počas dňa trať podarilo spevniť. V prvom kole som nešla na hrane. Vedela som, že to bude s Wendy veľká bitka. Bolo mi jasné, že keď chcem zvíťaziť, musím v druhom kole pridať. Podarilo sa,“ povedala Vlhová v prvom popretekovom televíznom rozhovore.

Kým Vlhová sa radovala, Wendy Holdenerová sa stále nedočkala prvého víťazstva v pretekoch Svetového pohára. Po prvom kole viedla s náskokom ôsmich stotín sekundy. Náskok stratila v polovici druhého kola a jej čakanie na slalomový triumf sa natiahlo. V top 3 skončila už 29-krát.

„Nie je jednoduché stále vyhrávať, tlak sa neustále zvyšuje. Náročné podmienky mi dali zabrať. Som šťastná, že som vyhrala, na druhej strane je mi ľúto Wendy. Viem si predstaviť, čo teraz prežíva. Dopriala by som jej víťazstvo, ale je to šport,“ zareagovala Vlhová, ktorá sa poďakovala aj tímu za podporu a prípravu.

Ku glóbusu stačí jedno tretie miesto

Dvadsaťšesťročná Slovenka má na dosah zisk malého glóbusu za slalom. Stačí jej vo zvyšných troch slalomoch Svetového pohára skončiť raz na 3. priečke a už jej krištáľová trofej neujde. Pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou má náskok 240 bodov.

„Ak by mi to novinári nepovedali, ani by som o tom netušila. Nie je potrebné sa tým zaoberať. Pôjdem si svoje preteky ako vždy a potom sa uvidí,“ uviedla do mikrofónu JOJ Šport po sedemnástom slalomovom prvenstve v SP. V historickom rebríčku jej patrí 7. priečka, za šiestou Anjou Pärsonovou zaostáva o jednu výhru. Z 19 slalomových pretekov od začiatku roka 2020 až doteraz vyhrala Vlhová dvanásť.

V Kranjskej Gore, ktorá nahradila v kalendári Maribor, nečakane vypadla v druhom kole Mikaela Shiffrinová. Po prvej jazde bola tretia a druhú začínala pred Slovenkou. Išla suverénne, ale tesne za polovicou trate chytila „špicara“ a vypadla.

„Na štarte som netušila, že Mikaela nedokončila preteky. Až keď som prišla do cieľa, domyslela som si, že sa niečo stalo. Ja som sa na štarte sústredila na seba, bola som pokojná. Chcela som predviesť svoju jazdu,“ prezradila pre JOJ Šport Vlhová.

Nahustený kalendár na prelome rokov

Slalomárky sa z Kranjskej Gory rýchlo presúvajú do rakúskeho Schladmingu, kde sa už v utorok uskutočnia ďalšie, tentoraz nočné preteky. Pôvodne sa mali konať vo Flachau, ale na mužskú zjazdovku ich presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 v okolí zjazdovky Hermanna Maiera.

„Som rada, že preteky presunuli. Každé by sa mali uskutočniť, nie zrušiť. V Schladmingu som bola doteraz iba raz, preteky sa však konali na inej zjazdovke. Netuším čo ma čaká,“ uviedla slovenská hviezda.

Po Flachau ju čaká krátka prestávka, po sérii pretekov na prelome rokov si chvíľu oddýchne. „Tento trip je náročný, preteky sú nahustené. Ani si nestihnem vydýchnuť a už opäť stojím na štarte,“ poznamenala.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV