Športové aktuality
6 min. čítania

Po vážnom zranení sa prebojovala späť na stupne víťazov. Urobilo ma to silnejšou, hovorí lyžiarka Dominika Maršáleková

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalistka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! Dominika Maršáleková to už v začiatkoch svojej lyžiarskej kariéry nemala jednoduché. Na svahy sa však vrátila aj po vážnom zranení a opäť zbiera jeden úspech za druhým. „Som vďačná za všetko, čo sa udialo, pretože ma to urobilo ešte silnejšou,” hovorí talentovaná športovkyňa.

S lyžovaním začala vo svojich troch rokoch. Priviedli ju k nemu starší bratranec a sesternica, ktorí chodili na tréningy. Neskôr sa k nim pridala aj Dominika. „Môj ocino hral basketbal a mamina zas hádzanú, takže si myslím, že v prípade mňa a mojich súrodencov máme pozitívny vzťah k pohybu vybudovaný. Odmalička som milovala hlavne rýchlosť a ku každej prekážke, ktorá mi stála v ceste, som sa postavila akoby to bola príležitosť na zlepšenie sa. Moja vášeň pre lyžovanie postupne rástla a začala som sa tešiť z mojich prvých úspechov. Keď som mala osem rokov, vyhrala som všetky preteky v sezóne. Teda okrem jedného, na ktorom som bola druhá,“ spomína pretekárka.

Instagram Dominiky Maršálekovej

Nezastavilo ju ani vážne zranenie

Nanešťastie, pri tréningu na úplnom konci sezóny v Zuberci si naraz zlomila pravú stehennú kosť, pravú ruku a spôsobila si krvácanie do mozgu. Keď som bola transportovaná do nemocnice u nás v Banskej Bystrici, rodičia sa ma opýtali, ako to vidím s lyžovaním do budúcnosti. Chceli mi tým nepriamo naznačiť, že by boli spokojnejší, keby som sa nelyžovala a neriskovala ďalšie zranenia. Ja som v tom však mala jasno. Chcela som pokračovať a verila som, že keď to veľmi budem chcieť a budem na sebe pracovať, dostanem sa naspäť na stupne víťazov,“ hovorí mladá bojovníčka.

Po dvoch operáciách sa dostala k rehabilitácii a k cvičeniu. Neskôr sa mohla postaviť aj na lyže. Následné dve sezóny iba zľahka trénovala, nenastúpila na žiadne preteky. K pretekaniu sa opäť vrátila v roku 2017. Nemala som žiadne úspechy. Jediné, čo som mala, bola viera a môj pozitívno-objektívny postoj, ktorý mi vravel, že to raz dám. A tak sa aj stalo. Pozerala som sa na proces a svoje osobné zlepšenie, nie na výsledky. Momentálne som druhý rok stálou členkou reprezentačného družstva Slovenskej lyžiarskej asociácie, vyhrala som Slovenský pohár, pohár Zväzu slovenského lyžovania a úspešne sa umiesťovala na medzinárodných pretekoch. Som vďačná za všetko, čo sa udialo, pretože ma to urobilo ešte silnejšou. Aj moje úspechy ma stále poháňajú vpred a dávajú mi silu,“ vysvetľuje finalistka grantového programu Ukáž sa!

Grant zabezpečí vybavenie na celú sezónu

Finalisti piateho ročníka grantového projektu Nadácie SOŠV mali za úlohu zapĺňať svoj Instagram zaujímavým obsahom a odprezentovať seba a svoj šport. „Snažila som sa pracovať so všetkými funkciami, ktoré Instagram ponúka a myslím si, že z toho nakoniec vyšli pekné príbehy či fotky a že som niečo možno odovzdala aj svojmu okoliu,“ vysvetľuje svoju prácu na Instagrame.

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Dominika Maršáleková získala v hlasovaní 2651 hlasov a finančný grant vo výške 1500 eur. „Finančný grant, ktorý sa mi podarilo získať, akurát pokrýva moje materiálne vybavenie na túto sezónu, ako sú lyže, lyžiarky, platne a viazania, čo nám v našom rodinnom rozpočte určite pomôže,“ dodáva lyžiarka.

Môj názor na projekt Ukáž sa! je len pozitívny. Nielen samotný grant, ale aj práca na Instagrame predtým, ako som bola vybraná do finále, bola zábava a niečo mi dala. Na Slovensku je veľa talentovaných športovcov, ktorí na sebe makajú, no možno nemajú až takú finančnú podporu, alebo si ich ešte verejnosť tak nevšimla. Myslím si, že práve tu vie Ukáž sa! pomôcť. Chcela by som, aby sa povedomie o tomto programe dostalo čo najďalej a svojich rovesníkov chcem určite “hecovať”, nech to budúci ročník skúsia a prihlásia sa.

– Dominika Maršáleková o grantovom programe Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Výkon zlepšuje vhodnou stravou aj mentálnym tréningom

Dominiku baví každý deň sledovať pokroky a zlepšenia, ktoré ju poháňajú ešte viac vpred. Každý deň trénuje, napredovanie ju baví a keď sa aj naskytne deň, keď jej to až tak nejde, hľadá cestu, ako to môže napraviť. „Mimo domácich tréningov, ktoré si organizujem sama, alebo tréningov s trénermi, veľmi rada čítam knihy o strave v športe, regenerácii, mentálnom tréningu a ostatných aspektoch, ktoré ovplyvňujú môj výkon. Rada tieto veci neskôr skúšam v praxi doma, na kondičných tréningoch alebo priamo na zjazdovkách,“ hovorí lyžiarka ktorej snom je raz získať krištáľový glóbus v pretekoch Svetového pohára.

Dominika Maršáleková počas letnej prípravy.
Dominika Maršáleková počas letnej prípravy.
Foto
SOŠV

Sociálne siete zvláda na výbornú

Talentovaná lyžiarka sa vie pohybovať aj vo svete sociálnych sietí. Podľa nej je to v dnešnej rýchlej dobe naozaj ideálny spôsob, akým človek vie šíriť svoje myšlienky a zdieľať úspechy či zážitky s verejnosťou. „Je to super, ak chceme, aby si nás všimli značky a potenciálni sponzori. So sociálnymi sieťami ma baví pracovať a môžem povedať, že sa im aktívne venujem. Je to super prostriedok na sebaprezentáciu s tým, že človek môže byť naozaj kreatívny. Rada vidím, keď mi ľudia píšu a volajú, že ich môj príbeh a tvorba inšpiruje nevzdať sa. Aj keď veci nemajú scenár ako z rozprávky, treba ísť za svojím snom.“

So sociálnymi sieťami a dnešnou dobou je však spojených aj viacero negatív. Mladší ľudia sa menej hýbu a športuje čoraz menej detí. Je to podľa mňa celkom individuálna záležitosť. Ako sa hovorí, človek je priemerom ľudí, s ktorými sa stretáva. Väčšina mojich kamarátov žije práve v prostredí, kde ich okolie aktívne športuje, buď súťažne, alebo len tak pre radosť a zdravie,“ dodáva na záver Dominika.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV