Športové aktuality
8 min. čítania

Pondelok na EH: Kamila Novotná desiata, lukostrelec Duchoň v najlepšej šestnástke

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov

Zo slovenských športovcov, ktorí zasiahli v pondelok do bojov na Európskych hrách v Krakove a v Malopoľsku, dosiahla najlepší výsledok strelkyňa Kamila Novotná. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 obsadila vo Vroclavi konečné 10. miesto. V pondelok okrem troch strelkýň bojovali na planšoch v Tauron Arene v Krakove šermiari, na kurtoch v Tarnówe bedmintonisti, v ringu v Nowom Targu boxer Dávid Michálek a v areáli Plaszowianka lukostrelec Miroslav Duchoň, ktorý po dvoch víťazstvách postúpil medzi najlepších šestnásť v olympijskom luku.

Kuchta z Krakova na vysokoškolskú skúšku, Serri pomaly končí kariéru

Árpád Fazekas
Árpád Fazekas
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Z kvarteta slovenských šermiarov, ktorí sa predstavili v disciplíne fleuret, sa do vyraďovacej fázy na Európskych hrách v Krakove prebojovali Leopold Marc KuchtaCedrik Serri. Na planšoch Tauron Areny, najväčšej multišportovej haly v Poľsku, bojovali v základných skupinách aj Arpád FazekasÁkos Pirk. Každý zo Slovákov zaznamenal minimálne jedno víťazstvo. Ďalej postúpili Kuchta (bilancia 2 víťazstvá, 3 prehry, 3. miesto v 1. skupine) a Serri (4 víťazstvá, 2 prehry, 2. miesto v 8. skupine). Členovia Juniorského olympijského tímu Fazekas (1 víťazstvo, 5 prehier, 7. miesto v 7. skupine) a Pirk (1 víťazstvo, 5 prehier, 6. miesto v 4. skupine) sa rozlúčili už v základnej skupine.

„Do budúcnosti sa pokúsim zlepšiť výsledok i kvalitu môjho šermu. Dnes nebola hlava úplne v poriadku, príliš som rozmýšľal, čo bola chyba,“ priznal Pirk. „Každý zápas som prehral veľmi tesne. Ako som ich prehral, tak som ich mohol aj vyhrať. Boli to vyrovnané súboje, detaily rozhodli v prospech súperov. Bol som dnes zbrklejší ako zvyknem bývať. Vekom som ešte junior a medzi seniormi šermujem málo. Je cítiť, že je rozdiel medzi juniorským a seniorským šermom,“ uviedol Arpád Fazekas.

V 1. kole vyraďovacej časti nestačil Kuchta na favorizovaného Maďara Gergöa Szemesa a prehral 7:15. „S predpoludňajším vystúpením môžem byť spokojný. Škoda, že som nevyhral ešte o jeden zápas viac, potom by ma v eliminácii čakali mne rovnocennejší súperi. Nemám sa však za čo hanbiť,“ hovoril Leopold Marc Kuchta, ktorý opúšťa dejisko Európskych hier a do súťaže družstiev sa nezapojí. V jej čase už bude odpovedať na vysokoškolskej skúške v Amsterdame, kde študuje biomedicínu. Mal som na výber termín skúšky v čase tímovej súťaže v Krakove alebo majstrovstiev sveta v Miláne. V tíme môžu šermovať traja, preto sme zvolili môj skorší odchod z Krakova,vysvetlil Kuchta.

Cedrik Serri
Cedrik Serri
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Serri odšermoval vyrovnaný duel s Britom Marcusom Mepsteadom, strieborným medailistom z MS 2019 v Budapešti a zlatým medailistom z tímovej súťaže z EH 2015. V druhej trojminútovke viedol Francúz so slovenským pasom 5:3 a rozhodcovia mu pripočítali ďalší bod. Po proteste britského trénera však po vzhliadnutí videa rozhodnutie po dlhšej porade zmenili a skóre zostalo 5:3. Následne začal výraznejšie bodovať Brit. Za stavu 11:10 dostal namiesto pripočítania bodu Serri napomínaný žltou kartou a skúsený Mepstead v ďalšom priebehu zasahoval presnejšie a rozhodol.

„Som smutný, šanca na postup do druhého kola bola veľká. Je to však šerm. V jednom momente sa zmenila dynamika zápasu, navyše som mal problémy aj s nohou. Šermoval som dobre, chcel som vyhrať. Mepstead bol však o čosi lepší,“ uviedol Serri, ktorý pridal aj jednu novinku: „Mám už svoj vek a je potrebné aj zarábať, nielen financovať šermovanie. Po najbližších majstrovstvách sveta v Miláne plánujem skončiť kariéru.“

Strelkyne bez finále

Druhý štart na Európskych hrách absolvovala na strelnici vo Vroclave Kamila Novotná. Strieborná medailistka zo vzduchovej pušky 60 obsadila v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 konečné 10. miesto. V kvalifikácii strelila 586 bodov. Podľa predstáv jej nevyšla posledná desiatka výstrelov, pred ňou bola na postupovom mieste. Ak by strelila o bod viac, išla by do rozstrelu.

Daniela Demjén Pešková bola v kvalifikácii tejto disciplíny 31. s výkonom 577 bodov. Do finále nepostúpila ani Lenka Gajanová v streľbe z pištole na 25 m. V rýchlej streľbe dosiahla 570 bodov a obsadila 24. priečku.

Boxer Michálek na konečnom 9. mieste

Boxer Dávid Michálek v boji o postup do štvrťfinále hmotnosti do 92 kg prehral v Nowom Targu s Nemcom Alexandrom Chrisom Okaforom 0:5 na body. Dvadsaťpäťročný rodák z Bratislavy bol súperovi vyrovnaným súperom. V prvom kole sa jej z bodových rozhodcov priklonil na jeho stranu, ďalší tak urobil v treťom dejstve. Nemec bol najaktívnejší v druhom kole. Michálek obsadil v kategórii do 92 kg konečnú 9. pozíciu.

Dratva s Vargovou prehrali úvodné zápasy v mixe aj vo dvojhrách

V Tarnówe sa začali súboje bedmintonistov. Milan Dratva s Katarínou Vargovou prehrali v A-skupine miešanej štvorhry s francúzskym párom Thom Gicquel, Delphine Delrueová 0:2 (14:21, 11:21). Francúzi s výnimkou krátkeho úseku v prvom sete neustále viedli a mali duel pod kontrolou. Pár Gicquel, Delrueová potvrdil úlohu veľkých favoritov. Francúzi sú svetové päťky, vicemajstri Európy z vlaňajška a na EH obhajujú bronz z Minska 2019.

Dratva s Vargovou v A-skupine mixu nastúpia v utorok o 12.30 h proti Írom Mageemu a Ryanovej. O dva dni neskôr ich čaká záverečný duel v skupine s Talianmi Bailettim a Corsiniovou. Do štvrťfinále postúpia najlepšie dva páry.

V úvodnom zápase D-skupiny vo dvojhre mužov podľahol Milan Dratva Írovi Nhatovi Nguyenovi po tesne prehratých setoch 0:2 (21:23, 19:21). V úvodnom dueli A.skupiny dvojhry žien Izraelčanka Xenia Polikarpovová zdolala Katarínu Vargovú  2:0 (21:17, 21:17).

Duchoň po dvoch víťazstvách v osemfinále

V krakovskej Plaszowianke si dobre počínal lukostrelec Miroslav Duchoň. V 48-člennom štartovom poli súťaže v olympijskom luku síce v kvalifikácii obsadil až 41. miesto („Pokazil som vtedy, čo sa dalo,“ komentoval to v pondelok), ale zvíťazil v oboch súbojoch vyraďovacej časti. Pri svojej premiérovej účasti na EH postúpil do osemfinále, teda medzi najlepších šestnásť – takisto ako na vlaňajších majstrovstvách Európy v Mníchove. V osemifinále 29. júna čaká nášho reprezentanta duel so Španielom Miguelom Alvarinom Garciom, dvojnásobným olympionikom a šiestym z MS 2021 v Yanktone.

Miroslav Duchoň na fotografii ešte z kvalifikácie, v ktorej sa mu nedarilo. V pondelok si počínal oveľa lepšie.
Miroslav Duchoň na fotografii ešte z kvalifikácie, v ktorej sa mu nedarilo. V pondelok si počínal oveľa lepšie.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Oba pondelňajšie súboje absolvoval Duchoň popoludní v priebehu necelej hodiny. Najprv zdolal Chorváta Lovra Černiho na sety 6:2 (27:26, 26:24, 27:28, 28:23). Potom nastúpil proti favorizovanému Ukrajincovi Ivanovi Kožokarovi. Šiesty borec z vlaňajších ME a medailista z ME 2022 aj z EH 2023 v súťaži miešaných tímov v kvalifikácii obsadil 9. miesto, ale proti Duchoňovi ťahal jednoznačne za kratší koniec. Slovák vyhral 6:0 (29:26, 28:25, 27:26).

„Prvý duel bol pre mňa taký oťukávací. Strelnicu, na ktorej som predtým nikdy nesúťažil, som si síce v tréningoch odskúšal, ale v súťaži, keď sa ráta každý šíp, je to iné. Na tréningovej strelnici mi to síce išlo veľmi dobre, ale spočiatku som bol trochu nervózny. V druhom súboji s Kožokarom to bolo výrazne lepšie – naopak, nervózny bol zrejme on. Stretol som sa s ním už viackrát a v boji o postup na OH 2020 v Tokiu som s ním prehral v rozstrele, ale dnes som mal navrch ja,“ pochvaľoval si 31-ročný Košičan po postup do top 16.

V krátkej debate s Miroslavom Duchoňom po jeho dvoch víťazstvách sme sa ešte vrátili k stredajšiemu otváraciemu ceremoniálu Európskych hier, na ktorom niesol spoločne so stolnou tenistkou Barborou Balážovou slovenskú vlajku. „Bola to pre mňa veľká česť a pocta, na ktorú som hrdý. Veď som bol vôbec prvý lukostrelec, ktorý mohol na veľkom multišportovom podujatí niesť našu vlajku. Pritom tu máme veľa iných, oveľa  lepších športovcov, držiteľov medailí z vrcholných súťaží,“ vyznal sa.

Výsledky - pondelok

Šerm

Fleuret muži - kvalifikácia: 36. Cedrik Serri, 49. Leopold Marc Kuchta, 59. Arpád Fazekas, 69. Ákos Pirk (všetci SR)

Športová streľba

Ženy – ľubovoľná malokalibrovka 3x20 - kvalifikácia: 10. Kamila Novotná 586, 31. Daniela Demjén Pešková 577.

Pištoľ 25 m – rýchla streľba: 24. Lenka Gajanová 570.

Box

Muži - osemfinále do 92 kg: Alexander Chris Okafor (Nem.) - Dávid Michálek (SR) 5:0.

Bedminton

Mix – A-skupina: Milan Dratva, Katarína Vargová (SR) - Thom Gicquel, Delphine Delrueová (Fr.) 0:2 (14:21, 11:21), muži – D-skupina: Nhat Nguyen (Ír.) - Milan Dratva (SR) 2:0 (23:21, 21:19), ženy – A-skupina: Xenia Polikarpovová (Izr.) – Katarína Vargová (SR) 2:0 (21:17, 21:17).

Lukostreľba

Muži – olympijský luk, 1. kolo: Miroslav Duchoň (SR) – Lovro Černi (Chorv.) 6:2, 2. kolo: Duchoň - Ivan Kožokar (Ukr.) 6:0.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV