Športové aktuality
2 min. čítania

Prezident MOV nominoval Danku Bartekovú do komisie pre budúcich hostiteľov ZOH

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Danka Barteková.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na Slovensku a viceprezidentka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Danka Barteková má po bezmála 10 rokoch pôsobenia v MOV už bohaté skúsenosti z pôsobenia v rôznych komisiách MOV. Jednu – kooordinačnú pre zimné olympijské hry mládeže (ZOHM) 2020 v Lausanne – dokonca viedla, v komisii športovcov bola podpredsedníčka. Teraz ju prezident MOV Thomas Bach nominoval do ďalšej komisie – pre budúcich hostiteľov ZOH.

Danka Barteková v komisii ako zástupkyňa národných olympijských výborov nahradí generálnu sekretárku celosvetovej Asociácie NOV Gunillu Lindbergovú. Keďže jedným z potenciálnych kandidátov na usporiadanie ZOH v roku 2030 je švédsky Štokholm, Lindbergová sa ako Švédka vzhľadom na možný konflikt záujmov členstva v komisii vzdala.

„Prezident Bach mi s touto ponukou zatelefonoval počas Európskych hier v Krakove. Akurát som bola ako diváčka na zápase nášho stolnotenisového družstva, ale hneď som súhlasila. Musím povedať, že pôsobenie v koordinačných komisiách MOV – či už pre ZOH mládeže 2020 v Lausanne, alebo pre OH mládeže 2018 v Buenos Aires ma veľmi bavilo a prinieslo mi skvelé zážitky. Ako strelkyňa som síce z letného športu, ale počas príprav na ZOH mládeže v Lausanne som sa veľa dozvedela aj o zimných športoch, takže sa na pôsobenie v komisii pre budúcich hostiteľov ZOH veľmi teším,“ povedala nám Danka Barteková.

Zmena nastala aj v koordinačnej komisii MOV pre ZOH 2026 v Miláne a Cortine d´Ampezzo. Tú doteraz viedla Fínka Sari Essayahová, ale na funkciu rezignovala po tom, ako ju nedávno menovali za fínsku ministerku pre poľnohospodárstvo a lesníctvo. Za novú predsedníčku komisie bola menovaná členka exekutívy MOV Kristin Klosterová z Nórska.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV