SOŠV
4 min. čítania

Ruffini pomohol rodičom, verejnosť môže podporiť jeho nasledovníkov

Robert Ruffíni ml. s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom a predsedom Správnej rady Nadácie SOŠV Dušanom Guľášom.
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Aj projekt Ukáž sa! napĺňa jeden z cieľov Slovenského olympijského a športového výboru - podporiť mladých talentovaných športovcov. SOŠV pravidelne pomáha tým najtalentovanejším a vytvára im optimálne podmienky pre ich športovú prípravu s cieľom rozvíjať ich talent a eliminovať sociálne rozdiely. Teraz projekt Ukáž sa! i ďalšie aktivity Slovenského olympijského a športového výboru môžu prostredníctvom asignácie dane (2 percent dane) podporiť aj verejnosť či podnikatelia.

Práve vďaka projektu Ukáž sa! sa verejnosť i športoví fanúšikovia na Slovensku dozvedeli o talente Roberta Ruffiniho ml. Je zvláštny úkaz v slovenskom športe, keďže sa úspešne venuje dvom nesúvisiacim športom – skoku do výšku a alpskému lyžovaniu. Najmä zimný šport je finančne náročný a financovanie nemôže byť iba na pleciach rodičov. „Snažím sa byť vynikajúcim športovcom. Veľmi som chcel zapojením sa do programu Ukáž sa! pomôcť mojim rodičom s financovaním mojich športových aktivít. Šport mi dáva veľa životnej energie, optimizmu a sily prekonávať všetky výzvy v živote,“ hovoril po zapojení sa do grantového programu Robert Ruffini ml. V hlasovaní verejnosti napokon vyhral a získal od Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru grant vo výške 4000 eur. Syn slovenského rekordéra v skoku do výšky získané prostriedky investoval predovšetkým do skvalitnenia prípravy.

2 percenta

V rámci grantového programu Ukáž sa! rozdelila Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru pre najlepších granty v celkovej výške 60-tisíc eur. Do grantového programu bude možné zapojiť sa aj tento rok. Individuálne žiadosti o finančnú podporu športovca budú môcť zasielať rodičia, tréneri, školy, kluby, zväzy, ale aj ďalšie subjekty športového hnutia. Podporení môžu byť aj tréneri, ktorí sa starajú o rozvoj mladých talentov. O vyriešení žiadosti rozhodne správna rada nadácie v súčinnosti s kompetentným zväzom.

Bez pomoci partnerov by podobné programy nevznikli. Dvoma percentami zo zaplatenej dane môže prispieť na aktivity Slovenského olympijského a športového výboru ktokoľvek z daňových rezidentov na Slovensku. Získané prostriedky poputujú nielen na podporu rozvoja mladých talentov, ale aj na ďalšie formy podpory olympizmu a rozvoja športu. Slovenský olympijský a športový výbor chce aj touto formou angažovať do svojich aktivít aj širokú verejnosť.

AKO DAROVAŤ 2 ČI 3 PERCENTÁ ZAPLATENEJ DANE PRE SOŠV

Údaje, ktoré je potrebné uviesť do daňového priznania:

IČO: 30811082

Právna forma: Občianske združenie

Obchodné meno/názov: Slovenský olympijský a športový výbor

Ulica: Kukučínova

Číslo: 26

PSČ: 838 08

Obec: Bratislava

1. ZAMESTNANCI (ak do 15. februára požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a dostali tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane)

- Z potvrdenia je potrebné vypočítať 2%. Ak daňovník odpracoval ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať 3%.

- Je potrebné vyplniť formulár vyhlásenia o poukázaní dane.

- Tlačivá (potvrdenie, vyhlásenie, prípadne potvrdenie o dobrovoľníctve) je potrebné doručiť na daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2020.

2. FYZICKÉ OSOBY (SZČO, zamestnanci, ktorí samostatne podávajú daňové priznanie):

- Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Ak fyzická osoba odpracovala ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať až 3 %.

- V časti VIII. daňového priznania je potrebné vyplniť sumu a požadované údaje.

- Posledný termín na podanie daňového priznania sa posunul do 31. mája 2020.

3. PRÁVNICKÉ OSOBY

- Právnické osoby môžu poukázať 2 % (1 %) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.

- Ak právnická osoba (firma) v roku 2019 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2020 NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1 % z dane.

- V daňovom priznaní pre právnické osoby – Časť IV. sú uvedené kolónky na poukázanie 2 % (1 %) z dane v prospech jedného prijímateľa

- Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote na podanie daňového priznania na daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV