Športové aktuality
4 min. čítania

Sagan by rád štartoval na OH, definitíva až po jarných klasikách

(pp, CyclingNews)
Peter Sagan počas Tour de France.
Foto
TASR/AP

Trojnásobný majster sveta v cyklistike Peter Sagan sa o štarte na olympijských hrách v Tokiu rozhodne pravdepodobne až po jarných klasikách. Ak budú organizátori trvať na dvojtýždňovej karanténe pred olympijským štartom, do Japonska pravdepodobne nepocestuje. Chce totiž bojovať aj o zelený dres na Tour de France. Posledná etapa v Paríži sa končí len šesť dní pred olympijskými pretekmi.

Peter Sagan pôvodne zvažoval začať sezónu koncom januára na pretekoch Okolo San Juanu v Argentíne. Vzhľadom na pandemickú situáciu však argentínske úrady nepovolili štart zahraničných tímov, slovenského cyklistu preto prvé súťažné kilometre v novom ročníku čakajú podľa až v posledný februárový víkend na jednorázových podujatiach v Belgicku Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne. Naposledy ich absolvoval v roku 2017, na prvých pretekoch bol druhý, druhé vyhral.

Aj keď sa špekuluje, že Sagan by chcel v roku 2021 okrem klasík zvládnuť aj Giro d’Italia, Tour de France, olympijské hry i majstrovstvá sveta, jazdec tímu Bora-hansgrohe tieto informácie zatiaľ nepotvrdil. Sagan počas nedeľňajšej tlačovej videokonferencie, ktorú absolvoval s novinármi z celého sveta počas sústredenia pri jazere Lago di Garda v Taliansku, priznal, že zatiaľ má istý program len do jarných klasík. „Uvidíme, ako to bude so mnou vyzerať po pretekoch Paríž - Roubaix. Vtedy sa s tímom definitívne rozhodneme, čo urobíme. Tento rok je z môjho pohľadu veľmi dôležitý s olympijskými hrami i majstrovstvami sveta v Belgicku, ktoré by mi mohli vyhovovať,“ uviedol podľa CyclingNews.com počas tlačovej konferencie Peter Sagan.

V minulom roku obetoval pre štart na Giro d‘Italia aj obľúbené dlažobné klasiky. Kombináciu talianskeho podujatia Grand Tour s Tour de France mal naplánovanú dávno predtým, ako vypukla pandémia koronavírusu. Aj vzhľadom na súčasnú zdravotnú situáciu vo svete, pre ktorú sa už preventívne zrušilo viacero cyklistických pretekov, nechce sedemnásobný držiteľ zeleného dresu pre najlepšieho v bodovacej súťaži Tour de France hovoriť vopred o svojom letnom súťažnom programe. „Nikto nevie, ako bude vyzerať tento rok a čo sa v ňom stane,“ priznal podľa CyclingNews.com Sagan.

Zároveň však naznačil, že ak by organizátori olympijských hier v Tokiu trvali na avizovanej dvojtýždňovej karanténe, jeho cesta do Tokia by bola nepravdepodobná. „Ak by som sa mal teraz rozhodnúť, išiel by som znova súťažiť o zelený dres. Opakujem však, nikto dnes nevie, čo sa stane o zopár mesiacov. Kto vie, či bude potrebné byť v Japonsku o dva týždne skôr. Vďaka vakcinácii budú možno platiť iné pravidlá. Musíme si počkať, čo sa stane počas nasledujúcich piatich mesiacov. Verím však, že sa nájde kompromis, aby sme nemuseli byť dva týždne pred pretekmi v Japonsku. Trať olympijských pretekov nie je pre mňa, ale rád by som ešte aspoň raz štartoval aj na olympijských hrách.“

Peter Sagan sa doteraz dvakrát predstavil na OH. V Londýne 2012 štartoval v cestných pretekoch jednotlivcov, o štyri roky neskôr v Riu de Janeiro v horskej cyklistike.

Sagan je pri Lago di Garda do 17. januára, následne sa presunie na ďalšie sústredenie na Kanárske ostrovy a potom vo februári na vysokohorskú prípravu do Sierra Nevady.

V roku 2021 sa bude rozhodovať aj o budúcnosti trojnásobného víťaza ankety Športovec roka SR. Zmluva s Bora-hansgrohe sa mu končí, momentálne nikto netuší, za aký tím bude jazdiť v roku 2022. „Táto otázka je skôr pre šéfa tímu Ralpha Denka či môjho agenta Giovanniho Lombardiho, nie pre mňa. Za seba však môžem povedať, že som v tíme veľmi šťastný. Zostanem tento rok a potom sa uvidí, čo sa bude diať,“ dodal počas nedeľňajšej videokonferencie Peter Sagan.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV