Športové aktuality
4 min. čítania

Sedem zaujímavých rozhovorov z roku 2020

Martin Vician - futbalista a študent na Harvard University.
Foto
SOŠV Andrej Galica

Rok 2020 bol náročný pre všetkých. Koronakríza sa dotkla aj športového sveta. Zrušilo sa mnoho podujatí, športovci a fanúšikovia prišli aj o letné olympijské hry v Tokiu, majstrovstvá sveta v hokeji či európsky šampionát vo futbale.

Napriek tomu sa svet športu nezastavil úplne. Počas celého roka sme vás pravidelne zásobovali rozhovormi so zaujímavými ľuďmi. Šlo o športovcov, ich trénerov alebo rôznych odborníkov na témy zdravého životného štýlu.

Obzrite sa spolu s nami za uplynulým rokom a prečítajte si sedem zaujímavých rozhovorov, ktoré sme počas neho na webe olympic.sk uverejnili.

Asistent trénera Petry Vlhovej Matej Gemza pracuje počas sezóny až štrnásť hodín denne, cieľ tímu je olympijská medaila

Bývalý slovenský reprezentant Matej Gemza sa počas štyroch rokov spolupráce s Petrou Vlhovou v pozícii asistenta trénera podieľal prakticky na všetkých jej významných úspechoch. Viac o svojej kariére a o tíme jednej z najlepších svetových pretekárok súčasnosti nám povedal v nasledujúcom rozhovore.


Výživový poradca Slovana Bratislava Milan Sedliak: Ani FC Barcelona nemá toľko peňazí, aby chodil kuchár v autobuse a vyváral tam deťom

Myslíte si, že v FC Barcelona pracuje výživový poradca inak ako v Slovane Bratislava? Mýlite sa. Obaja vedia, čo a kedy majú športovci jesť, aké výživové doplnky môžu prijímať a koľko tuku majú mať v sebe. Ako hovorí „výživár belasých“ Milan Sedliak, spolu s kolegami z Barcelony predsa čítajú tie isté vedecké články.

V rozhovore okrem podobnostiach a rozdieloch výživy v Slovane a v Barcelone prezradil aj to, čo „na zahryznutie” majú hráči v šatni počas zápasu, či vie prísť na to, keď sa hráč stravuje nezdravo, ale aj to, či môže byť profesionálny športovec vegán.


Otec a tréner našich úspešných lyžiarov Tomáš Žampa: Úspech v športe sa začína doma v rodine

Tomáš Žampa trénuje svojich synov Adama, Andreasa a Tea, z ktorých všetci traja už štartovali pod piatimi kruhmi. Starší Adam a Andreas úspešne okúsili atmosféru na „veľkých“ zimných olympijských hrách (ZOH) 2014 aj 2018 a najmladší Teo na tohtoročných zimných olympijských hrách mládeže (ZOHM) vo švajčiarskom Lausanne.

Viac o trénerskej kariére Tomáša Žampu, zázemí v slovenskom lyžovaní i lyžiarskom „mančafte“ Žampovcov sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.


Reprezentoval s Boženíkom, teraz študuje na Harvarde: Niektorí mládežnícki tréneri nehľadia na školu, žiaci potom musia vymeškávať

Jeho rovesníci sa snažia nájsť si stabilné miesto v kluboch, on študuje na jednej z najprestížnejších svetových univerzít. Martin Vician chodí na Harvard, kde okrem iného hráva futbal aj za univerzitný klub Harvard Crimson. Už v mladom veku rozmýšľal nad svojou budúcnosťou, nakoniec zvolil štúdium v zámorí. Viac o jeho príbehu sa dočítate v rozhovore.


Je ich 15-tisíc kilometrov a závidia nám ich aj v zahraničí: Všetko, čo ste chceli vedieť o turistických značkách a chodníkoch

Závidia nám ich krajiny po celom svete. Značenie turistických chodníkov na Slovensku patrí medzi svetovú špičku. Našich odborníkov si nedávno zavolali aj do Rakúska, aby im poradili, ako značenie zjednotiť. Klub slovenských turistov sa stará takmer o 15-tisíc kilometrov turistických trás.

S predsedníčkou sekcie značenia Evou Škutovou sme sa rozprávali o turistických značkách a značkároch. V rozhovore nám prezradila, prečo sú farby značiek práve také, aké sú, prečo sú najlepší značkári čerství dôchodcovia a či sa v lese dokáže stratiť aj skúsený značkár.


Športový fotograf Ján Súkup dovŕšil sedemdesiatku a hovorí: Nedá sa to robiť pre peniaze

Legendárny slovenský športový fotograf Ján Súkup sa ako akreditovaný fotoreportér sa zúčastnil už na 14 olympijských hrách (OH aj ZOH). Svoju aktívnu činnosť plánuje zavŕšiť budúci rok v Tokiu. O svojej kariére, pohľade na športovú fotografiu i o ďalších témach nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.


Skialpinizmus na Slovensku nebojuje len s nedostatkom snehu

Na olympijských hrách mládeže v Lausanne mal pod piatimi kruhmi premiéru aj čoraz obľúbenejší skialpinizmus. Prvé priečky zaradom obsadzovali pretekári zo silných alpských krajín, no na pretekoch sa zúčastnili aj reprezentanti Slovenska.

Má skialpinizmus šancu dostať aj na „veľkú” olympiádu? Prečo zaostávame za svetovou špičkou a je vôbec možné vychovať TOP skialpinistov aj v krajine bez ľadu a posledné roky i bez snehu? Prečítajte si náš rozhovor s trénerom mladých skialpinistov Rolandom Hricom.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV