Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Skĺbiť vzdelanie a športovú kariéru nie je problém, myslia si slovenské športovkyne

Slovenská lukostrelkyňa Alexandra Longová.
Foto
TASR

Jedna má za sebou dlhoročnú kariéru plnú úspechov, druhá aktívne pracuje na svojich športových snoch. Obe sú ukážkovým príkladom toho, ako sa pripraviť na koniec profesionálnej športovej kariéry. O tom, ako ho vnímajú nám v rozhovore porozprávali bývalá biatlonistka Martina Halinárová a lukostrelkyňa Alexandra Longová.

Premiérový Národný zraz olympionikov priniesol stretnutia niekoľkých generácií športovcov, ktorí v priebehu uplynulých desaťročí reprezentovali Slovensko na olympijských hrách. Podujatie, ktoré sa v polovici novembra uskutočnilo v olympijskom tréningovom centre x-bionic® sphere v Šamoríne, spojilo športovcov, ktorí svoju kariéru už zavesili na klinec, ale aj stále aktívnych reprezentantov.

Martina Halinárová sa zúčastnila na piatich olympiádach a bola historicky prvou biatlonistkou, ktorá triumfovala v pretekoch Svetového pohára v Östersunde v roku 1993 a v Lahti v roku 1995. Z cenného kovu na majstrovstvách sveta sa tešila vo fínskom Kontiolahti v roku 1999, kde vybojovala striebro. Svoju aktívnu kariéru ukončila v roku 2011.

Nevedela som, čo ma bude čakať

„Kedysi nebolo pre športovcov vzdelanie samozrejmosťou. Odjakživa som tvrdila, že tréner by mal byť predovšetkým pedagóg a psychológ, až potom tréner. Vedela som, že by som mohla ísť touto cestou a tak som sa prihlásila na pedagogiku. Nevedela som presne, čo ma bude čakať a už vôbec som netušila, že raz budem trénovať svojho syna,“ vysvetľuje súčasná kondičná trénerka pôsobiaca vo Vojenskom športovom centre Dukla.

Martina Halinárová
Martina Halinárová
Foto
TASR

Nikdy som nemala pocit, že som od športu odišla

Členka výkonnej rady Slovenskej asociácie olympionikov priznala, že odchod od aktívneho športu jej uľahčil syn. „Na koniec kariéry som myslela. Ako matka dieťaťa, ktoré sa športu venovalo, som sa vyhla pocitu, že s koncom kariéry príde aj koniec sveta. Pri športe som bola devätnásť rokov a na odchod som sa istým spôsobom aj tešila. Hoci som mala ambície predĺžiť si kariéru ešte o rok, nakoniec som vďačná za to, že koniec prišiel vtedy, keď mal. Môj prechod medzi profesionálnou kariérou a životom po nej bol veľmi plynulý. Nikdy som nemala pocit, že som zo športu odišla a v budúcnosti chcem pri športe aj zotrvať,“ hovorí olympionička, ktorá sa do histórie slovenského športu zapísala ziskom prvých bodov pre Slovensko 6. miestom na olympijských hrách v Lillehammeri 1994.

Na koniec kariéry sa už počas profesionálnej kariéry aktívne pripravuje aj Alexandra Longová, ktorá reprezentovala Slovensko na olympijských hrách v Riu v roku 2016.

Nikdy neviem, kedy sa budem musieť so športom rozlúčiť...

„Myslím si, že patrím medzi športovcov, ktorí na koniec kariéry myslia v dostatočnom predstihu. Zamýšľala som sa nad tým už vtedy, keď som nastupovala na strednú školu. Po nej som šla na vysokú školu, študujem systematickú biológiu. Mať vysokoškolské vzdelanie bolo pre mňa zásadné. Je dôležité pripraviť si 'zadné vrátka', keďže nikdy neviem, kedy sa budem musieť so športom rozlúčiť,“ hovorí držiteľka zlatej medaily z podujatia European Grand Prix v roku 2018.

Na život po kariére sa aktívne pripravujem

Členka Vojenského športového centra Dukla má ambície ostať pri športe aj po ukončení aktívnej kariéry. „V rámci mojej prípravy do budúcnosti som absolvovala trénerský kurz. Aj po ukončení profesionálnej kariéry chcem ostať v športovej oblasti, a preto som tiež absolvovala aj ročný kurz športovej diplomacie, aby som mala vzdelanie i v tejto sfére. Môžem povedať, že sa na život po kariére aktívne pripravujem. Kým mi to zdravotný stav dovolí, chcem svoje skúsenosti odovzdávať mladým talentom a trénovať lukostreľbu. Trénerskej činnosti sa venujem v domácom klube a rovnako pomáham juniorskej reprezentácii. Svojimi aktivitami si postupne odchyľujem mnohé dvierka a myslím, že o to viac bude prechod od profesionálneho športu k iným aktivitám plynulejší,“ dodáva Alexandra Longová.

Skĺbiť vzdelanie a športovú kariéru nie je problém

Martina Halinárová sa po ukončení kariéry venovala mládeži vo Vojenskom športovom centre Dukla, kde sa mladým talentom venuje i v súčasnosti. „Dnes je vzdelanie športovcov prirodzené. Začínajúci športovci nepoznajú situácie, aké sme zažívali my za minulého režimu, keď sme boli postavení pred otázku, či budeme robiť šport, alebo študovať vysokú školu. Dnes je situácia úplne iná a skĺbiť vzdelanie a športovú kariéru nie je problém,“ dodáva kondičná trénerka, ktorá sa vo svojej práci venuje plavcom, strelcom i cyklistom.

Na vzdelanie treba myslieť

„Začínajúcich športovcov je potrebné nabádať k tomu, aby mysleli aj na vzdelanie. Osobne si myslím, že ich to obohatí aj ako športovcov a budú rovnako atraktívnejší pre sponzorov či organizácie, pre ktoré by chceli v budúcnosti pracovať. Na vzdelanie treba určite myslieť,“ odkazuje začínajúcim talentom Alexandra Longová.

Chcem sa venovať práci, ktorá ma bude napĺňať

„Chcela by som sa venovať zaujímavej práci, ktorá by bola pestrá a napĺňala ma. Či už to bude trénerská, alebo rozhodcovská činnosť, príprava mládeže, či organizovanie súťaží v oblasti lukostreľby. Mojím snom je však aj pôsobenie v Slovenskom olympijskom a športovom výbore,“ prezradila prvá lukostrelkyňa, ktorá reprezentovala Slovensko na olympijských hrách.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV