Šport a olympizmus
4 min. čítania

Od olympijského triumfu k diplomu, Matej Tóth i ďalší študenti Športovej diplomacie získali titul MPA

Vendula Holková, pp
Absolventi programu Športová diplomacia, ktorí v roku 2023 získali titul MPA, so zástupcami slovenského a českého národného olympijského výboru.
Foto
ČOV/MARTIN FLOUSEK

Desať športovcov i zástupcov športových zväzov a organizácií zo Slovenska a Česka si prevzalo diplomy za úspešné ukončenie štúdia vzdelávacieho programu Športová diplomacia. Titul si MPA si za svoje meno môže písať aj olympijský víťaz v chôdzi z Ria 2016 Matej Tóth. Stal sa prvým olympijským víťazom, ktorý vyštudoval program Športová diplomacia.

Spolu s Matejom Tóthom skončili štúdium vzdelávacieho programu Športová diplomacia v uplynulých dňoch aj generálny sekretár Slovenského atletického zväzu Vladimír Gubrický, Katarína Valkyová zo Slovenského zväzu ľadového hokeja a Radoslav Šimon zo Slovenskej boxerskej federácie. Z českej strany si diplom za úspešne absolvovanie štúdia prevzali aj basketbalistka a predsedníčka komisie pre rovnosť príležitostí ČOV Ilona Burgrová, či skikrosárka a šéfka komisie športovcov ČOV Nikol Kučerová. Celý program všetci absolvovali už v predchádzajúcich rokoch, v tomto si doplnili titul MPA.

Seminárne práce absolventov

„Štúdium mi dalo veľa praktických i teoretických skúseností, ktoré využívam dennodenne. V športovom hnutí som vo funkciách, ktoré si vyžadujú veľa rokovaní. V týchto situáciách potrebujete vedieť, ako rokovať s ľuďmi nielen z obsahovej, ale aj z formálnej stránky,“ povedal Matej Tóth.

Keď sa športová kariéra chodeckého reprezentanta blížila ku koncu, práve sa vyberali účastníci ďalšieho ročníka študijného programu. Na rázcestí, ktorým smerom sa má vydať ďalej, tak nestál dlho.

„Povedal som si, že chcem ďalej pokračovať v športovom hnutí. Aj keď som mal veľa skúseností, tak som sa chcel dostať na vyššiu úroveň z teoretickej stránky a tiež si nacvičiť nejaké praktické veci,“ popisoval svoju motiváciu a dodal: „Navyše som mal veľmi pozitívnu spätnú väzbu z predošlých ročníkov.“

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba blahoželá k zisku diplomu po ukončení štúdia Športovej diplomacie Matejovi Tóthovi.
Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba blahoželá k zisku diplomu po ukončení štúdia Športovej diplomacie Matejovi Tóthovi.
Foto
ČOV/MARTIN FLOUSEK

A aký bol dnes riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica študent? „Prešiel som, to bolo pre mňa to najhlavnejšie. Času na skutočne poctivé štúdium nebolo vždy toľko, ale snažil som si svoje povinnosti plniť načas. Všetko som absolvoval na prvýkrát a v hodnotení som bol niekde v tej lepšej časti. Tešil som sa na komunikáciu, keďže som predtým vyštudoval žurnalistiku. Ale veľmi ma bavili aj športová diplomacia, olympijské hnutie a veľmi zaujímavý a praktický protokol, ktorý využívam v situáciách, keď máme nejaké diplomatické rokovania. Každý modul mi niečo dal.“

Výuka v programe Športová diplomacia sa koná blokovo počas ôsmich víkendov. V ich závere potom čaká na účastníkov vypracovanie a obhajoba seminárnej práce. „Tá bola pre mňa najťažšia. Bolo to časovo náročné, keďže bolo potrebné v podstate napísať diplomovú prácu, obhájiť ju a potom ju ešte obhájiť v angličtine,“ komentoval Matej Tóth, ktorý si zvolil tému „Reprezentácia športovcov v športových organizáciách.“ „Snažil som sa prísť s návrhmi pre komisiu športovcov národného olympijského výboru, či už slovenského, alebo českého,“ priblížil svoju prácu. Konzultantku z praxe mu robila Danka Barteková, bývalá členka komisie športovcov MOV a dnes členka MOV.

Matej Tóth počas slávnostného preberania diplomu a titulu MPA.
Matej Tóth počas slávnostného preberania diplomu a titulu MPA.
Foto
ČOV/MARTIN FLOUSEK

V predošlých dňoch sa začal aj ďalší ročník programu Športová diplomacia. Zo Slovenska začali študovať v Prahe Milan Ladiver (Slovenský zväz ľadového hokeja), Ivana Lange (Slovenská plavecká federácia), Jana Škanderová (Slovenská triatlonová únia), Milan Špánik (Slovenský olympijský a športový výbor) a Juraj Sýkora (Národné športové centrum).

Program Športová diplomacia spoločne organizujú Český olympijský výbor, Slovenský olympijský a športový výbor, Vysoká škola ekonomická, ale aj ďalšie inštitúcie. Určený je pre športovcov, zamestnancov a dobrovoľníkov pôsobiacich v českých a slovenských športových organizáciách so záujmom o medzinárodné vzťahy v kontexte športu. Celkovo program absolvovalo od jeho zriadenia už 73 študentov.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV