Športové aktuality
4 min. čítania

Stovky hokejistov pred Úradom vlády žiadali premiéra o možnosť hrať a kompenzácie pre šport

(pp, TASR)
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Hokejisti klubov Tipos extraligy i Slovenskej hokejovej ligy vyjadrili pred Úradom vlády SR svoj postoj k avizovaným opatrenia, ktoré by im zabránili nastupovať na zápasy, a požiadali predsedu vlády Igora Matoviča, aby sa zasadil o prijatie kompenzácii pre profesionálny hokej i celý šport za výpadky príjmov. V Bratislave sa zišli takmer štyri stovky hokejistov.

Hokejisti i ďalší zamestnanci v športe sa po pondelkovom avizovanom návrhu opatrení pre hromadné podujatia začali obávať o svoje živobytie. Už v marci nemohli pre pandémiu koronavírusu dokončiť predchádzajúcu sezónu a rovnaký scenár a výpadky príjmov im hrozil aj na začiatku tej novej. Hokej je totiž výrazne závislí aj od prítomnosti fanúšikov v hľadiskách. Hokejisti preto požiadali štátne orgány, aby s nimi začali komunikovať o ich budúcnosti a aby forma pomoci, či kompenzácie dostali aj formálny rámec.

„Neprišli sme protestovať. Chceli sme len ukázať, že tu sme a je najvyšší čas riešiť naše problémy. V marci nám zrušili sezónu a odvtedy nevieme na čom sme. Vyzývali sme kompetentných na diskusiu, ale odpoveď neprichádzala. Teraz máme pár dní pred začiatkom ligy a v pondelok vláda schválila nariadenie, ktoré je pre nás neprijateľné,“ povedal za všetkých hráčov Branislav Rapáč.

Práve počas pobytu pred Úradom vlády sa hokejisti od Michaloviec po Skalicu dozvedeli, že sa zmení avizovaný zákaz hromadných podujatí a na športových zápasoch bude môcť byť maximálne 50 osôb, v prípade nutnosti aj viac. „Budeme môcť hrať zápasy. To nám pomôže iba mierne. Treba si uvedomiť, že 30 až 40 % príjmov prinášajú klubom diváci. Ich neprítomnosť v hľadisku nám výrazne ublíži. Šport je práca ako každá iná. Sme živiteľmi rodín, musíme z niečoho žiť a ak štát zakázal klubom podnikať, treba im to nejakým spôsobom vykompenzovať,“ zdôraznil Rapáč.

Zhromaždenie nebolo iniciatívou iba zástupcov najvyššej slovenskej súťaže Tipos extraligy, podporiť ho prišli aj predstavitelia Slovenskej hokejovej ligy. „Sme na jednej lodi. Situácia je nepriaznivá rovnako pre hráčov najvyššej súťaže i nižších. Dúfame, že budeme môcť normálne fungovať a hrať hokej,“ povedal Martin Lenďák.

Vládni predstavitelia deklarovali záujem o podporu profesionálneho športu, no hokejisti sa posťažovali, že forma pomoci nikdy nenabrala konkrétnu podobu. „Cez leto bol podľa nás dostatočný priestor na to, aby sa pre šport a kultúru našlo nejaké riešenie. Mohli sa pripraviť analýzy k tomu, čo sa môže stať ak sa opäť zakáže divákom chodiť na tribúny. Nikto to neriešil a pár dní pred začiatkom súťaží prišli pre nás zničujúce informácie. Boli sme radi, keby sa s nami začalo konečne komunikovať a ponúkli sa pre nás konkrétne riešenia,“ vyhlásil Rapáč.

Zhromaždenie hokejistov prišli podporiť aj predstavitelia druhého z najpopulárnejších športov. „Ako futbalisti sme zvyknutí na existenciu pravidiel. Keď vypukla pandémia, museli sme ihneď vypracovať bezpečnostný manuál. Riadili sme sa predpismi a všetko bolo na papieri. Preto očakávame aj od kompetentných, aby pomoc pre nás iba nesľubovali, ale aby to konečne nabralo formálnu podobu,“ povedal Tomáš Medveď, člen výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu za hráčov.

Medveď pripomenul, že na svoju nepriaznivú situáciu prišli v stredu upozorniť hokejisti, no problémy čakajú všetky športové kluby. „Súhlasíme s tvrdením, že vládne opatrenia sú pre nás likvidačné. Pre nás je dôležitá otázka kompenzácií. Kluby sú vyšťavené a hráči musia živiť svoje rodiny. Preto prosíme o urýchlenú pomoc."

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV