Športové aktuality
10 min. čítania

Streda na EH: Stolným tenistkám takmer vyšiel taktický zámer, muži postúpili

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov
Barbora Balážová a Ema Labošová počas štvorhry na EH v Krakove.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Stolné tenistky Slovenska prehrali v osemfinále súťaže družstiev na III. Európskych hrách v Krakove a v Malopoľsku so Švédskom tesne 2:3. Naopak, darilo sa našim mužom, ktorí v osemfinále vyhrali nad Slovinskom 3:0. Z dvojice triatlonistov sa dostal do cieľa iba Peter Rojtáš, Richard Varga pre zdravotné problémy súťaž nedokončil. Premiéru na veľkom podujatí má za sebou teqbalistka Adriána Kecerová. Zo streleckých mixov v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 sa do finále nedostal žiaden. V Tarnówe sa bedmintonové súťaže predčasne pre zranenie skončili pre Katarínu Vargovú, a po tretej prehre v základnej skupine si na EH už nezahrá ani Milan Dratva. Skokan na lyžiach Hektor Kapustík nastúpil v Zakopanom na súťaž v skokoch na umelej hmote na mostíku HS-105. Absolvoval prvé kolo, ale neskôr preteky pre silný vietor zrušili a preložili na štvrtok.

Slovenské stolné tenistky stratili dobre rozohraný zápas, muži postúpili

Tatiana Kukuľková
Tatiana Kukuľková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Stolným tenistkám sa nepodarilo prebojovať do štvrťfinále súťaže družstiev. V Hutnik Arene v Krakove prehrali so Švédkami 2:3. Slovenky vstúpili do zápasu dobre, pár Ema Labošová, Barbora Balážová zdolal svoje súperky 3:1. Potom však Tatiana Kukuľková prehrala s Lindou Amandou Bergströmovou 1:3. Balážová síce zdolala Christinu Hannu Kallbergovú, ale potom už Kukuľková a Labošová svoje duely prehrali a Švédky sa radovali z úspechu. Ich rozhodujúci bod vybojovala tímová jednotka Bergströmová.

„Švédky boli mierne favoritky, lebo majú vyrovnanejší káder. Zariskovali sme a rozhodli sme sa zlepšiť nasadenie dievčat, aby sme Švédky trocha zaskočili. Od začiatku to bol dobrý zápas. Škoda prvej dvojhry, kde Kukuľková doťahovala švédsku jednotku a ak by vo štvrtom sete vyhrala, v piatom by bola lepšia. Práve na tomto zápase sme postavili náš zámer a dúfali sme, že švédsku obranárku zdolá. Toto bol jeden z kľúčových bodov. Po výhre Balážovej bola ťažoba posledného bodu na Kukuľkovej. V budúcnosti by mala byť jasná naša jednotka. Musí si zvyknúť na túto úlohu, naučiť sa vyrovnať s tlakom,“ hodnotil reprezentačný tréner žien Jaromír Truksa.

„Som sklamaná, ale duel sa vyvíjal podľa plánov. Švédky majú dobrú jednotku a ja som s ňou predtým trikrát prehrala, preto som išla do štvorhry a skúsili sme to s Tatianou Kukuľkovou. Urobili sme maximum pre víťazstvo. Škoda, že sme nedokázali využiť vedenie 2:1,“ pridala postreh Barbora Balážová.

Družstvo stolných tenistov vyhralo nad Slovinskom 3:0

To, čo v krakovskej Hutnik Arene nevyšlo našim stolným tenistkám, sa popoludní podarilo mužom. Družstvo Slovincov zdolali presvedčivo 3:0. V úvodnej štvorhre vyhrala dvojica Jakub Zelinka, Ľubomír Pištej nad párom Peter Hribar, Deni Kožul 3:2 (-8, - 8, 7, 9, 9), keď naši zvrátili nepriaznivý vývoj zápasu. V druhom súboji Wang Jang zdolal Darka Jorgiča 3:0 (9, 8, 10) a v treťom Ľubomír Pištej Kožula suverénne 3:0 (2, 1, 6).

Slovenské družstvo tak postúpilo do štvrtkového štvrťfinále, v ktorom sa od 13:00 stretne so Švédskom. Tí budú určite favoritmi, pretože majú troch vyrovnaných hráčov svetovej úrovne.

„Najdôležitejším zápasom bola hneď úvodná štvorhra. Tam sme to vytiahli úplne z kanála. Hrali sme otrasne, nás asi doteraz najhorší spoločný zápas. Prehrávali sme 0:2 na sete a v treťom sete 5:7, potom vo štvrtom 4:8... Už to reálne vyzeralo byť stratené, napokon sme však neuveriteľne otočili. Pokračovali sme si síce v zlej hre, ale oni začali hrať ešte horšie...

Trochu to nalomilo aj Jorgiča v ďalšom zápase proti Wangovi, ktorý navyše dobre začal. Po druhom sete sa jeho súper prakticky položil a to už sme vedeli, že to vyhráme, pretože Wang by Hribara určite zdolal. Našťastie, už som do ,doklepol´ ja s Kožulom, ktorý na mňa pôsobil odovzdaným dojmom,“ hodnotil tímové zápasy ostrieľaný Ľubomír Pištej, ktorého vývoj prekvapil. „Myslel som si, že vo štvorhre ich ,zmastíme´, ale výsledok 3:0 som nečakal. Predpokladal som vyrovnaný súboj.“

Ľubomír Pištej sa podieľal na zisku bodu po neuveriteľnom zvrate vo štvorhre a ďalší pridal vo dvojhre.
Ľubomír Pištej sa podieľal na zisku bodu po neuveriteľnom zvrate vo štvorhre a ďalší pridal vo dvojhre.
Foto
SOŠV/Andrej Galica

Reprezentačný tréner mužov Szilárd Csölle mal veľkú radosť. „Priznám sa, že takýto výsledok sme určite nečakali. Vedeli sme, že Slovinci majú Jorgiča, ktorý je lepší ako naši hráči, ale dnes ho Wang dokázal eliminovať. Dôležitá bola úvodná štvorhra, v ktorej sa podaril neuveriteľný zvrat.“

Vargu zastavilo zranenie, Rojtáša hromadný pád

Richard Varga
Richard Varga
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Na štarte pretekov mužov v olympijskom triatlone (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) na jazere Nowa Huta v Krakove boli aj Richard Varga a Peter Rojtáš. Z jazera trocha nečakane vyplával skôr Rojtáš, ktorý bol v prvej desiatke. Varga sa dlho pohyboval vpredu, ale potom sa vo vode prepadol až do tretej desiatky. „Bolo to vo vode brutálne. Aj som si myslel, že niektorých súperov rozhodcovia diskvalifikujú. Dostal som zopár poriadnych kopov do hlavy,“ povedal Varga.

Na cyklistickom úseku sa obaja Slováci dostali do vedúcej 45-člennej skupiny. Pred 40. km však došlo v balíku k hromadnému pádu. Zamotal sa doň aj Rojtáš. „Po daždi bola cesta klzká. Asi desať metrov predo mnou spadla skupina. Brzdil som, čo to išlo, ale dostal som sa do šmyku a letel som cez súperov. Cítil som bolesť v stehne i v holennej kosti. Nevedel som sa dlhšie postaviť. Organizátori ma zobrali mimo trať. Keď mi už chceli zobrať číslo, tak bolesť poľavila. Rozhodol som sa to skúsiť, aj keď som cítil bolesť,“ vysvetľoval slovenský triatlonista.

Po prvom okruhu bežeckej časti vzdal preteky Richard Varga. Zranené prľavé lýtko s natrhnutým svalom sa mu ozvalo a nechcel veľmi riskovať. „Budem sa musieť dať dokopy. Nemalo význam pokračovať a zhoršiť môj stav. Myslel som aj na sobotňajšie štafety, ktoré by som mal absolvovať. Aj preto som sa rozhodol radšej odstúpiť,“ doplnil informácie Richard Varga.

Rojtáš už nebežal naplno, keďže stále pociťoval bolesť. Napokon dobehol na 51. mieste s odstupom takmer 9 minút na víťazného Nóra Vetleho Bergsvika Thorna. „Vedel som, že nemôžem bojovať o najlepšie pozície. V behu som sa dosť po tom cyklistickom páde vytrápil,“ povedal Rojtáš a doplnil: „Plávanie mi vyšlo nad očakávanie, málokedy na tomto fóre vyplávam v prvej skupine. Na bicykli som mal nešťastie. Beh už bol skôr aj pre problémy v tréningovom tempe.“

Peter Rojtáš
Peter Rojtáš
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Po štyroch mesiacoch vážnych tréningov na EH

Adriána Kecerová
Adriána Kecerová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Veľkú premiéru na medzinárodnej multišportovej scéne má teqball. Na EH v Krakove ju obstarali ženy. Na hlavnom námestí sa predstavila aj Adriána Kecerová. Dvadsaťročná študentka technickej fyziky na Matematicko-fyzikálnej v základnej skupine prehrala so svetovou osmičkou Kingou Barabanovou z Rumunska 0:2, potom podľahla rovnakým pomerom aj Portugalčanke Carle Coutovej a Češke Ive Buřvalovej. Do štvrťfinále postúpili zo skupiny najlepšie dve teqballistky.

„Na úvod som dostala veľmi ťažkú súperku, ale podala som proti nej dobrý výkon. S Portugalkou mi dosť odskakovala lopta. Proti Češke som opäť chytila svoju hru a napriek prehre to bol dobrý výkon. V Krakove hráme na hlavnom námestí, je to oveľa väčšie ako na iných turnajoch. Atmosféra je skvelá, ľudia vás povzbudzujú. Škoda, že nevyšlo ešte lepšie počasie,“ povedala bývalá futbalistka Tatrana Prešov, ktorá kariéru na zelených trávnikoch ukončila po nastúpení na vysokú školu.

Kecerová nemá za sebou dlhú kariéru v teqballe. Aj keď sa s ním v minulosti stretla, reálne ho začala hrať a trénovať až tento rok vo februári. Cez kvalifikačné turnaje v Podgorici a Madride sa dostala až na Európske hry. „Teqball sa mi zapáčil, prvýkrát som si ho vyskúšala niekedy v októbri na Športových hrách MFF UK. Pre školské povinnosti som sa mu začala venovať až vo februári. Teraz sa mu chcem venovať oveľa viac. Budem ďalej trénovať a verím, že sa aj zlepšovať,“ doplnila mladá teqballistka.

Adriána Kecerová
Adriána Kecerová
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Puškári v mixe bez finále

Vo Wroclawe naši reprezentanti súťažili v miešaných tímov v ľubovoľnej malokalibrovke na 50 m (tri pozície). V konkurencii 26 tímov obsadili v kvalifikácii Patrik Jány s Danielou Demjén Peškovou s 871 bodmi 13. miesto (Jány získal 441 a Demjén Pešková 430) bodov) a druhý náš pár Štefan Šulek a Kamila Novotná s 864 bodmi 23. miesto (Šulek získal 424 a Novotná 440 bodov). Lepšiu z našich dvojíc delilo o postupu do finálovej osmičky šesť bodov.

Vítazmi kvalifikácie sa stali Rakúšania Andreas Thum a Sheileen Waibelová s 888 bodmi (obaja po 444). V súboji o zlato však Rakúšania napokon prehrali so švajčiarskou dvojicou Jan Lochblichler a Nina Christenová.

Rozlúčka bedmintonistov, Dratva prehral a Vargová nenastúpila pre zranenie

V bedmintonových turnajoch v Tarnówe Slováci v stredu skončili. Keďže Katarína Vargová sa už v utorok zranila, nemohla odohrať svoj posledný zápas v základnej A-skupine proti Švajčiarke Jenjire Stadelmannovej a skončila v skupine na poslednom, štvrtom mieste. Milan Dratva vo svojom treťom zápase v D-skupine mužskej dvojhry po vyrovnanom boji podľahol Britovi Johnniemu Torjussenovi 0:2 (21:22, 17:20). S tromi prehrami skončil v skupine posledný a ďalej nepostúpil.

Vargová s Dratvom už ohlásili, že nenastúpia ani na štvrtkový duel mixu. V A-skupine miešanej štvorhry tak obsadia tiež 4. pozíciu.

Súťaž skokanov na strednom mostíku po odskákaní 41 pretekárov preložili na štvrtok

V súťaži skokanov na lyžiach na umelej hmote na strednom mostíku HS-105 v Zakopanom Hektor Kapustík skončil v prvom kole 84 m, za čo dostal 84,4 b. Náš mladík, ktorý len 23. apríla dovŕšil 16 rokov, dosiahol o 13 metrov dlhší skok ako v stredajšom prvom oficiálnom tréningu. Preteky však poznačil silný vietor. Ten spôsobil zrušenie skúšobného kola a napokon po odskákaní 41 pretekárov z 57-členného štartového poľa aj zrušenie pretekov a ich preloženie na štvrtok. Ak to počasie umožní, prvé kolo by sa vo štvrtok malo skákať od 10:30 h.

Výsledky - EH 2023 - streda

Bedminton

Ženy – dvojhra, A-skupina: Jenjira Stadelmannová (Švaj.) - Katarína Vargová (SR) bez boja, Vargová nenastúpila. Muži - dvojhra, D-skupina: Milan Dratva (SR) - Johnnie Torjussen (V. Brit.) 0:2 (21:22, 17:20).

Streľba

Mix tímy ĽM 3x40: v kvalifikácii 13. Patrik Jány, Daniela Demjén Pešková 871 (441+430), 23. Štefan Šulek, Kamila Novotná (všetci SR) 864 (424+440).

Teqball

Ženy – C-skupina: Adriána Kecerová (SR) - Kinga Barabanová (Rum.) 0:2 (-4, -5), Carla Coutová (Portug.) 0:2 (-5, -6), Iva Buřvalová (ČR) 0:2 (-8, -7).

Stolný tenis

Družstvá žien – osemfinále: Slovensko - Švédsko 2:3 /Ema Labošová, Barbora Balážová - Filippa Isabell Bergandová, Christina Hanna Kallbergová 3:1 (4, -4, 8, 10), Tatiana Kukuľková - Linda Amanda Bergströmová 1:3 (-4, -6, 5, -11), Balážová - Kallbergová 3:2 (-9, 9, -5, 7, 8), Kukuľková - Bergandová 2:3 (-4, 7, -6, 7, -6), Labošová - Bergströmová 0:3 (-7, -6, -6)/.

Družstvá mužov – osemfinále: Slovensko – Slovinsko 3:0 /Jakub Zelinka, Ľubomír Pištej - Peter Hribar, Deni Kožul 3:2 (-8, - 8, 7, 9, 9), Wang Jang - Darko Jorgič 3:0 (9, 8, 10), Ľubomír Pištej - Kožul 3:0 (2, 1, 6)/.

Triatlon

Muži: 1. Vetle Bergsvik Thorn (Nór.) 1:46:50 h, ... 51. Peter Rojtáš +8:51, Richard Varga (obaja SR) nedokončil.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV