Športové aktuality
16 min. čítania

Štvrtok na EH: Jozef Bošanský získal prvé slovenské zlato

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov
Jozef Bošanský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovensko získalo na Európskych hrách v Krakove a v Malopoľsku prvú zlatú medailu. V krakovskej Plaszowianke sa o ňu postaral najstarší mužský športovec v našej výprave Jozef Bošanský, ktorý v kladkovom luku postúpil do finále a v ňom zdolal Taliana Marca Bruna. Z kvalifikácie súťaže kajakárov a kajakárov v krakovskej Kolne postúpili do semifinále všetky tri slovenské mužské a dve ženské lode. V súťaži hliadok 3xK1 naši muži aj ženy skončili uprostred štartového poľa.

Vo štvťfinále sa rozlúčili so súťažou slovenskí stolní tenisti, v prvej fáze svojich súťaží skončili aj teqbalista Marián Badár a fleuretisti. V skokoch na lyžiach obsadil Hektor Kapustík 37. pozíciu. V streľbe skončilo družstvo mužov v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 na 6. mieste. Po prvom dni kvalifikácie v trape mužov aj žien z našich najlepšie stojí Jana Špotáková na priebežnom 8. mieste.

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na štadióne Plaszowianka v Krakove zvládol Jozef Bošanský vo štvrtok predpoludním štvrťfinále, semifinále i finále excelentne. V boji o zlato si poradil s Talianom Marcom Brunom 146:144. Veľmi sa teším. Emócie prídu neskoršie. Do Krakova som cestoval s tým, že by som rád strelil niečo pekné a niečo pekné dosiahol. Bol som už pred súťažou aj dosť unavený, keďže som jeden týždeň bol v práci, ďalší týždeň na súťaži a tak sa to dlho striedalo. Teraz nebudem mať tri týždne žiadnu súťaž, tak sa aj teším,“ popísal prvé pocity Jozef Bošanský.

Jozef Bošanský nastupoval na súboje s rešpektom

Vo štvrťfinále zdolal Jozef Bošanský svojho súpera Robina Jaatmu z Estónska 149:145. Po vyrovnanom prvom kole sa 47-ročný Slovák dostal v druhom do jednobodového vedenia 59:58. Estónec vo štvrtom ende trafil osmičku a deviatku a keďže Bošanský bol presný, získal rozhodujúci náskok.

„Na štvrťfinále som nastupoval s veľkým rešpektom a s pokorou. S Robinom Jaatmom som už viackrát strieľal. Je to lukostrelec, ktorý dokáže kedykoľvek streliť 150. Dobre som si zastrieľal a užil si aj atmosféru na tribúnach,“ povedal Jozef Bošanský.

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V semifinále s Turkom Emircanom Haneym uspel Slovák 147:145. Bošanský začal veľmi dobre, z prvých šiestich výstrelov v úvodných dvoch endoch nazbieral 60 bodov, kým jeho súper po troch deviatkách o tri body menej. Perfektné 30-bodové skóre dosiahol Bošanský aj v tretej sérii, po ktorej viedol 90:86. Slovák netrafil desiatku až v dvanástom výstrele, po ktorom Turek znížil na 116:119. Bošanský zvládol posledný end, v ktorom mal dve deviatky a desiatku, a radoval sa z postupu do finále.

„Dobre som nastúpil a hneď som získal náskok. Pre každého strelca je to uvoľnenie a relax. Je to však aj nebezpečné, lebo človek môže stratiť pozornosť,“ uviedol Jozef Bošanský. Počas semifinálového súboja sa menili svetelné podmienky. „Zrazu vyšlo slnko a ja som si nevzal čapicu. Aj preto mi svietilo do očí a uleteli mi výstrely trochu vľavo. Bol som však v pokoji, keďže som vedel, že je dobré.“

Na finálový súboj si musel počkať takmer päť hodín. „Nemám pred finále žiadne očakávania. Chcem len dobre a pekne vystreliť 15 šípov,“ dodal vždy dobre naladený Jozef Bošanský.

Vyrovnané finále

Vo vyrovnanom finále rozhodol Jozef Bošanský o svojom triumfe v druhej a vo štvrtej sade, v ktorých získal z troch výstrelov vždy o jeden bod viac ako Talian Marco Bruno. Zvyšné tri endy sa skončili remízou. Bošanský bol na strelnici istejší a sedemkrát trafil úplný stred. Počas celého finále mal slovenský strelec dobrú náladu, počas prestávky kýval divákom na strelnici a chvíľku si aj podupával v rytme hudby.

„Nestrieľal som v ňom, ako som chcel a mám natrénované. Výstrely mi lietali doľava, aj som si prestavoval mieridlá, aby šípy leteli viac vpravo. Vietor však šípy stále ťahal doľava. Ustál som to, čo je dôležité.“

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Miroslav Duchoň vzdoroval svetovej štvorke

V osemfinále olympijského luku prehral Miroslav Duchoň so svetovou štvorkou Miguelom Alvarom Garcíom zo Španielska až v rozstrele. Po piatich kolách bol stav 5:5. Prvý end sa skončil remízou 29:29, druhý vyhral Duchoň 26:23, v treťom a štvrtom prehral vo veternom počasí vždy o bod 23:24, resp. 25:26. V piatom vďaka čistej desiatke sa udržal v hre a vyhral ho 27:26. V rozstrele však mal Španiel pevnejšiu ruku a vyhral 10:8.

Miroslav Duchoň
Miroslav Duchoň
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Po príchode do Krakova som na tréningoch strieľal na úrovni slovenských rekordov. V kvalifikácii mi to však veľmi nevyšlo. Tréner mi neustále hovoril, aby som zostal pozitívny. Nečakal som, že sa dostanem v eliminácii až tak ďaleko. Osemfinále so španielskym favoritom sme dotiahli až do rozstrelu jedným šípom. Nemôžem byť spokojný, lebo som prehral. Na druhej strane je to zatiaľ môj najväčší úspech,“ hovoril Miroslav Duchoň.

Na palebnej čiare sa viackrát dlhšie zdržal, aby namieril čo najpresnejšie. Počas štvrtka v Krakove silno fúkalo. Aj z diaľky bolo vidieť, že s oboma lukostrelcami občas poriadne zahýbal a kývali sa im pri dlhšom mierení aj ruky. „Napätie na palebnej čiare je veľké. Vietor bol dnes zradný. Často som nenamieril až tak doprava, ako by bolo potrebné. Obaja sme mali s tým problém. Vietor s nami dosť kýval,“ priznal 31-ročný lukostrelec.

V rozstrele bolo všetko o jednom šípe. Španiel trafil ako prvý desiatku. Slovák mieril po ňom a šíp sa zapichol do osmičky. „Na Španielov výstrel som nereagoval. Ja som mal v hlave premyslený svoj. Chcel som trafiť čo najlepšie. Padlo to osmičky a je z toho konečné deviate miesto,“ dodal Miroslav Duchoň.

V kajakoch mužov i žien do semifinále päť slovenských lodí zo šiestich

V krakovskom areáli Kolna sa vo štvrtok začali súťaže vo vodnom slalome, ktoré majú aj status majstrovstiev Európy (ME). Toto naše najúspešnejšie olympijské odvetvie v programe Európskych hier figuruje premiérovo a v štyroch disciplínach (K1 a C1 mužov i žien) sa v ňom bojuje aj o olympijské miestenky.

Úvodný deň patril kvalifikáciám kajakárov i kajakárok, ako aj medailovým súťažiam hliadok 3xK1 mužov i žien. Slovensko malo v oboch individuálnych kategóriách maximálne trojnásobné zastúpenie, všetci naši potom išli aj súťaže hliadok.

Z prvej kvalifikačnej jazdy K1 mužov postúpili do semifinále dvaja Slováci – Jakub Grigar z 9. miesta ( s čistou jazdou dosiahol čas 87,51 s a za najrýchlejším Švajčiarom Martinom Dougoudom zaostal o 3,53 s) a Martin Halčin z 26. miesta (sjedným „ťukom“ mal čas 90,11 s).

„Bolo to dosť náročné, pretože voda v kanáli je podľa predpokladov veľmi ,lenivá´. Pretekárovi takmer vôbec nepomáha. Narobil som sa teda celkom dosť a som rád, že to stačilo na postup z 1. kola, aby som si ušetril sily. Nejaký som dnes ubolený. V mojej jazde boli nejaké chyby, ktorým sa v semifinále budem musieť vyhnúť,“ popisoval svoje pocity Jakub Grigar.

Jakub Grigar na trati prvého kvalifikačného kola súťaže kajakárov.
Jakub Grigar na trati prvého kvalifikačného kola súťaže kajakárov.
Foto
SOŠV/Samuel Galica

Martin Halčin prezradil, že začal dobre, ale potom nevedel nájsť správny rytmus. „V každej kombinácii bránok som sa s vodou pocitovo ,bil´. Je tu pomalá voda, všetko si na nej treba odrobiť, prúd nás neodvezie ako na iných tratiach. Stále treba pádlovať, skĺznutí je málo. Som rád, že som postúpil hneď z prvej jazdy. V tomto roku sa cítim dobre, ale mám problém ,predať´ to na pretekoch,“ povedal.

Do postupujúcej tridsiatky z 1. kola sa nezmestil najmladší z nášho tria Adam Gonšenica, ktorý s dvoma dotykmi bránok dosiahol 38. čas 93,39 s. Štartovalo 64 pretekárov. V druhej jazde však aj so štyrmi trestnými sekundami dosiahol desiaty najlepší čas a ako posledný postúpil do semifinále.

V K1 žien sa z 1. kola so 44 štartujúcimi prebila do semifinále z 15. miesta obhajkyňa zlata z vlaňajších ME v Liptovskom Mikuláši Eliška Mintálová. Dosiahla čas 99,55 s (najrýchlejšia Poľka Klaudia Zwolińska s čistou jazdou mala 95,06 s), keď si pripísala až šesť trestných sekúnd.

„Cítila som sa dobre, zajazdený čas bol kvalitný, ale tie tri ,ťuky´ ma mrzia. Dva boli len také ,šúľance´, pri tom treťom ma vytlačilo z valca von a musela som sa do bránky zasúvať. Tri dotyky bránok sú priveľa, v semifinále budem musieť jazdu vyčistiť,“ hovorila Eliška Mintálová, ktorá lenivú krakovskú vodu nazvala po poľsky „zapiekankou“. „Od začiatku do konca treba na nej ,makať´, voda vám vôbec nepomôže. Fyzicky je to veľmi náročné.“

Mintálová sa priznala, že na obhajobu európskeho titulu z vlaňajška ani nepomyslela, pretože v posledných dňoch mala starostí vyše hlavy. „Minulý týždeň som mala na bratislavskej FTVŠ UK bakalárske štátnice a bolo to dosť náročné. Hlavne otázky z kolektívnych športov mi dali zabrať. Pre školské povinnosti som na krakovskej vode najazdila trochu menej, ale som veľmi rada, že štátnice mám za sebou a môžem súťažiť s čistou hlavou. Mala som aj nejaké zdravotné problémy, ale konečne sa cítim fajn a chcem sa na vode baviť.“

V druhom kole museli o postup zabojovať Soňa StanovskáMichaela Haššová, ktoré v 1. kole obsadili 23. (s jedným „ťukom“ 102,71 s), resp. 36. miesto (výsledný čas 115,60 s, mala až štyri dotyky bránok). Z druhej jazdy si postup do semifinále vybojovala len Stanovská, ktorá so šiestimi trestnými sekundami zajazdila desiaty najrýchlejší čas a obsadila poslednú postupovú pozíciu. Haššová dosiahla až 16. čas.

Eliška Mintálová (v popredí) na fotografii z následnej súťaže kajakárskych hliadok.
Eliška Mintálová (v popredí) na fotografii z následnej súťaže kajakárskych hliadok.
Foto
SOŠV/Samuel Galica

Mužská aj ženská hliadka 3xK1 ďaleko od medailí

Výrazne menej spokojní mohli byť všetci naši pretekári po súťaži hliadok 3xK1. Mužská obsadila v konkurencii 17 hliadok 9. miesto. Čistý čas mali naši síce len o necelé dve sekundy pomalší než víťazní Španieli Echaniz, Lorente, Trave, ale zato naša trojica Jakub Grigar, Martin Halčin, Adam Gonšenica nazbierala až 10 trestných sekúnd. V konečnom účtovaní im tak na víťazov chýbalo 11,92 s. Striebro získali Poliaci, bronz Francúzi.

Členovia našej hliadky po pretekoch v mixzóne - zľava Adam Gonšenica, Martin Halčin, Jakub Grigar.
Členovia našej hliadky po pretekoch v mixzóne - zľava Adam Gonšenica, Martin Halčin, Jakub Grigar.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

„Ani neviem, čo mám na to povedať. Nič moc,“ reagoval krátko po dojazde Martin Halčin. Najmladšieho z tria Adama Gonšenicu mrzelo, že sa dotkol jednej bránky. „Inak som išiel, ako som vládal,“ hovoril. Jakub Grigar priznal: „V posledných rokoch sa nám v hliadkach darilo, aj v tréningu sme sa cítili veľmi dobre. Výsledok sme si teda predstavovali inak, ale robili sme chyby.“

Všetci traja naši pretekári si však v cieli boli vedomí len po jednom dotyku bránky, ktorý mali, preto ich prekvapilo, že rozhodcovia im ich narátali dohromady až päť. „Nevieme, kde sa nám nabralo až desať trestných sekúnd,“ poznamenal Gonšenica.

V súťaži ženských hliadok štartovalo výrazne menej osádok – desať. Slovenské trio Soňa Stanovská, Eliška Mintálová, Michaela Haššová skončilo na 7. mieste, keď dievčatá nazbierali 8 trestných sekúnd. Na víťazné Francúzky v zostave Delasussová, Prigentová, Vuittonová stratili Slovenky v konečnom poradí 12,37 s. Striebro si vybojovali Češky, bronz Nemky.

Členky našej ženskej hliadky 3xK1 - zľava Eliška Mintálová, Soňa Stanovská a Michaela Haššová.
Členky našej ženskej hliadky 3xK1 - zľava Eliška Mintálová, Soňa Stanovská a Michaela Haššová.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Naša hliadka kajakárok išla v tomto zložení na pretekoch po prvý raz. Najskúsenejšia z tria Eliška Mintálová stručne komentovala: „V bránkach sme sa celkom fajn striedali, až na tú trojku. Škoda tých ,ťukov´.“

Michaela Haššová doplnila: „Na tomto kanáli sme si pred súťažou skúsili len jednu spoločnú jazdu. V tréningu to vyzeralo super, nerobili sme žiadne zbytočné chyby. V pretekoch sme sa však nejakých dopustili.“

Soňa Stanovská bola najvýrečnejšia: „Zloženie hliadky je nové, ale celkom dobre sme sa cítili. Mne však veľmi prekážalo, že bránky viseli nad vodou strašne nízko. V sólovej jazde sa to ešte dalo vydržať, ale keď v súťaži hliadok treba pozerať na ďalšie dve z tímu, je to ťažké.“

Z trapistov Špotáková zatiaľ na hrane postupu, tím mužov v semifinále ĽM 3x40

Trio Patrik Jány, Štefan Šulek a Ondrej Holko obsadilo v tímovej súťaži v ľubovoľnej malokalibrovke (ĽM) 3x40 konečné 6. miesto. Slováci strelili v kvalifikácii 1314 bodov, o 14 menej ako české trio. Do semifinále postúpili slovenskí puškári zo 6. priečky. V boji o postup do bojov o medaily Jány, Šulek a Holko dosiahli 876 bodov a za najlepšou štvorkou zaostali o 3 body. Najlepšie z tria strieľal Štefan Šulek, ktorý dosiahol 295 bodov, z toho v ležke rovných 100.

Prvý kvalifikačný deň absolvovali vo štvrtok trapisti aj trapistky. V súťaži mužov v 30-člennej konkurencii po prvých troch položkách figuruje je Adrián Drobný na 17. mieste a ostrieľaný Erik Varga je na 19. priečke, pričom obaja dosiahli po 72 bodov. Vedúci Talian Mauro De Filippis trafil všetkých 75 terčov. Na postupovú pozíciu do semifinále zatiaľ stačilo 73 bodov, ktoré dosiahli zhodne borci na 7. – 12. mieste.

V rovnakej súťaži žien je zatiaľ suverénna Talianka Jessica Rossiová s maximálnym možným ziskom 75 bodov. Z dvojice Sloveniek je Jana Špotáková so 71 bodmi na postupovej ôsmej pozícii, za ňou sú tri pretekárky so 70 bodmi. Druhá slovenská pretekárka, len 17-ročná Emma Kortišová, ktorá nahradila našu olympijskú víťazku Zuzanu Rehák Štefečekovú, odhlásenú zo zdravotných dôvodov, figuruje v 30-člennom štartovom poli so 64 bodmi na 26. pozícii.

Stolní tenisti v tímovej súťaži na 5. mieste

Vo štvrťfinále stolnotenisového turnaja družstiev mužov prehralo Slovensko s favorizovaným Švédskom 0:3. Najväčší vzdor súperovi ukázal Ľubomír Pištej, ktorý vo dvojhre prehral s Trulsom Carlom Ericom Moregardhom v piatich setoch. Vo štvorhre s Jakubom Zelinkom veľa šancí na úspech proti Karlssonovi s Moregardhom nemali. Jang Wang prehral s Kallbergom tiež v troch setoch.

Slováci sa delia v súťaži mužských tímov o konečné 5. miesto.

Dvojica Jakub Zelinka, Ľubomír Pištej počas štvrťfinále súťaže družstiev na EH v Krakove.
Dvojica Jakub Zelinka, Ľubomír Pištej počas štvrťfinále súťaže družstiev na EH v Krakove.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

V Zakopanom sa už skákalo, šermiari prehrali s Chorvátmi

Počasie umožnilo v Zakopanom odskákať preteky mužov na mostíku HS-105. Oproti strede, keď sa z nájazdovej veže nemohli pustiť viacerí skokani, už bolo počasie i vietor múdrejšie. Vo štvrtkovej predpoludňajšej súťaži obsadil Hektor Kapustík 37. miesto. Namerali mu 91,5 metra, za čo dostal od štýlových rozhodcov 98,9 bodu.

Slovenskí šermiari v súťaži tímov vo fleuerete obsadili po prehre v úvodnom kole s Chorvátskom 17. miesto. Trio Árpad Fazekas, Ákos Pirk, Cedrik Serri podľahlo chorvátskym súperom 33:45. Z prvých šiestich súbojov získali Slováci len 12 bodov a bolo prakticky rozhodnuté. V ďalších troch síce Slováci znižovali a ich aj vyhrali, ale na otočenie výsledku to už nestačilo.

Teqball čaká na prvú výhru

Na krakovskom Hlavnom námestí zatiaľ slovenský teqball pri svojej veľkej multišportovej premiére na víťazstvo čaká. Marián Badár vo štvrtkovej súťaži mužov prehral oba svoje zápasy v základnej A-skupine a celkovo obsadil delenú 15. pozíciu. Badár nestačil na Joaoa Pinheira z Portugalska, s ktorým prehral 0:2 (-11, -6). Bez šance bol aj v dueli so svetovou jednotkou Apor Györgydeákom z Rumunska – 0:2 (-4, -6).

„Žreb mi prisúdil Portugalčana a úradujúceho majstra sveta. Mrzí ma koncovka prvého setu s portugalským hráčom, kde som vyhrával 11:9, ale nezvládol som koncovku. Proti Rumunovi som si chcel zápas užiť. Vychádzali mi viaceré lopty, ktoré som chcel. Nemal som také ťažké nohy, nerobil som si z duelu hlavu a predviedol som svoje maximum,“ povedal Marián Badár.

 

Výsledky - EH 2023 v Krakove

Lukostreľba

Kladkový luk muži – štvrťfinále: Jozef Bošanský (SR) - Robin Jaatma (Est.) 149:145, semifinále: Jozef Bošanský (SR) - Emircan Haney (Tur.) 147:145, finále: Jozef Bošanský (SR) - Marco Bruno (Tal.) 146:144.

Olympijský luk – osemfinále: Miguel Alvaro García (Šp.) - Miroslav Duchoň (SR) 5:5 (29:19, 23:26, 24:23, 26:25, 26:27), rozstrel: 10:8.

Vodný slalom

Muži, K1 – kvalifikácia: v 1. kole 9. Jakub Grigar, 26. Martin Halčin postúpili do semifinále, v 2. kole 10. Adam Gonšenica (všetci SR) postúpil do semifinále.

Hliadky 3xK1: 9. Slovensko (Jakub Grigar, Martin Halčin, Adam Gonšenica)

Ženy, K1 – kvalifikácia: v 1. kole 15. Eliška Mintálová postúpila do semifinále, v 2. kole 10. Soňa Stanovská postúpila do semifinále, 16. Michaela Haššová (všetky SR) nepostúpila.

Hliadky 3xK1: 7. Slovensko (Soňa Stanovská, Eliška Mintálová, Michaela Haššová).

Skoky na lyžiach

Muži – mostík HS-105: 1. Daniel Tschofenig (Rak.) 270,3 (104 m/104,5 m), ... 37. Hektor Kapustík (SR) 98,9 (91,5 m).

Šerm

Fleuret mužských družstiev – 1. kolo: Chorvátsko (Petar Files, Borna Špoljar, Ivan Komšič) – Slovensko (Árpád Fazekas, Ákos Pirk, Cedrik Serri) 45:33

Streľba

Muží – tímy, ľubovoľná malokalibrovka 3x40: 6. Slovensko (Patrik Jány, Štefan Šulek, Ondrej Holko) 876 (semifinále).

Trap - po prvom dni kvalifikácie: 17. Adrián Drobný, 19. Erik Varga (SR) obaja 72.

Ženy – trap, po prvom dni kvalifikácie: 8. Jana Špotáková 71, 26. Emma Kortišová (obe SR) 64.

Stolný tenis

Mužské tímy – štvrťfinále: Švédsko – Slovensko 3:0 /Kristian Gunnar Karlsson, Truls Carl Eric Moregardh – Jakub Zelinka, Ľubomír Pištej 3:0 (6, 2, 2), Anton Sten Ande Kallberg – Jang Wang 3:0 (5, 11, 6), Moregardh – Pištej 3:2 (9, -10, -11, 6, 7)/

Teqball

Muži – A-skupina: Marián Badár (SR) – Joao Pinheira (Portug.) 0:2 (-11, -6), Apor Györgydeák (Rum.) 0:2 (-4, -6).

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV