Športové aktuality
5 min. čítania

Začína sa sviatok neolympijských športov – Svetové hry 2022

Z Birminghamu PETER PAŠUTH, ZDENKO KRÍŽ (spoluautor materiálu ĽUBOMÍR SOUČEK)
Medaily pre najlepších na Svetových hrách.
Foto
IWGA

Slávnostným otvorením na novom štadióne Protective Life sa vo štvrtok v Birminghame začnú Svetové hry 2022  v neolympijských športoch. Slovensko bude v americkom štáte Alabama reprezentovať 12 športovcov. Pre športovcov v neolympijských disciplínach to bude veľký sviatok. Svojou veľkosťou Svetové hry pripomínajú tak trochu zimné olympijské hry, majú však viacero odlišných princípov.

Na Svetové hry nominujú športovcov medzinárodné športové organizácie na základe výsledkov z majstrovstiev sveta alebo zo svetových rebríčkov. Veľkou odlišnosťou oproti olympijským hrám je podstatne menšia účasť štartujúcich v športe, a tak šancu dostať sa na toto podujatie majú naozaj iba tí najlepší z najlepších.

Slovensko na Svetových hrách 2022

Návrat Svetových hier do USA

Dejiskom otváracieho i záverečného ceremoniálu Svetových hier bude štadión Protective Life
Dejiskom otváracieho i záverečného ceremoniálu Svetových hier bude štadión Protective Life.
Foto
IWGA

Takmer všetci účastníci XI. svetových hier idú do neznáma. Pôvodne sa podujatie malo konať už vlani, ale pre kolíziu s olympijskými hrami v Tokiu došlo nielen k preloženiu podujatia o rok, ale aj k zrušeniu prakticky všetkých testovacích súťaží. Birmingham navyše v minulosti neorganizoval žiadne veľké celosvetové podujatie.

Birmingham prináša nový koncept organizácie Svetových hier. Na predošlých desiatich edíciách účastníci nebývali na jednom mieste, ale podľa jednotlivých športov – v rôznych častiach mesta, či jeho okolí. V Alabame sa rozhodli vytvoriť menšie dediny športovcov. Takmer všetci štartujúci sú ubytovaní vo dvoch obrovských internátoch University of Alabama a Southern College.

Svetové hry sa do USA vracajú po štyroch desaťročiach. Premiérové sa uskutočnili v Santa Clare. Ďalšie edície boli v Londýne 1985, západonemeckom Karlsruhe 1989, holandskom Den Haagu 1993, fínskom Lahti 1997, japonskej Akite 2001, nemeckom Duisburgu 2005, taiwanskom Kaohsiungu 2009, kolumbijskom Cali 2013 a v poľskom Wroclawe 2017. V roku 2025 bude hostiteľom podujatia čínske Čeng-tu.

Rekordný počet športov aj disciplín

Maskotmi Svetových hier sú postavy s menami Vulcan a Vesta.
Maskotmi Svetových hier sú postavy s menami Vulcan a Vesta.
Foto
IWGA

Športovci z viac než stovky krajín sveta budú v Birminghame, ktorý je počtom obyvateľov podobný Košiciam, súťažiť v 223 disciplínach 58 odvetví 34 športov. Počet účastníkov z radov i žien by mal byť približne rovnaký.

Na Svetových hrách 2022 sa uskutočnia súťaže v doteraz najväčšom počte športov aj disciplín. Hoci počet účastníckych krajín sa predpokladá menší, než vo Wroclawe 2017 (tam bolo zatiaľ rekordných 31 športov, 219 disciplín a 111 účastníckych krajín), odhadovaný počet športovcov v Birminghame (3633) by mal prekonať doterajší rekord z Wroclawu (3430 športovcov).

Súťaže bude vysielať Olympic Channel, vďaka čomu budú môcť fanúšikovia sledovať prenosy cez internet na www.olympic.org na celom svete i na Slovensku.

Na doterajších 10 edíciách Svetových hier nazbierali najhodnotnejšiu medailovú zbierku športovci Talianska (153 zlatých, 147 strieborných a 141 bronzových kovov) pred USA (145 – 129 – 105), Nemeckom (138 – 111 – 140), ZSSR, resp. Ruskom (137 – 110 – 71) a Francúzskom (103 – 101 – 105). Historicky najúspešnejším účastníkom Svetových hier je nemecký plutvový plavec Jürgen Kolenda, ktorý si v rokoch 1981 a 1985 vybojoval spolu 11 zlatých medailí.

Hlavným slovenským tromfom Chochlíková

Slovenský šport nebude mať v USA početnú výpravu, ale nie je bez medailových ambícií. Azda najviac sa očakáva od Moniky Chochlíkovej, ktorá sa kvalifikovala v dvoch športových odvetviach. Ak ju obídu zranenia a bude mať aj kúsok povestného športového šťastia, môže na stupne víťazov postaviť v kickboxe i v thajskom boxe. Z oboch už má svetové medaily. Mohla by napodobniť českú lyžiarku a snoubordistku Ester Ledeckú, ktorá na ZOH 2018 v Pjongčangu vyhrala v dvoch športoch.

Šance na dobrý výsledok má aj ďalších 11 slovenských  reprezentantov, ktorí sa predstavia  dovedna v 14 disciplínach. Okrem Chochlíkovej sa v Birminghame predstavia aj ďalšia kickboxerka Alexandra Filipová, lukostrelci Denisa Baránková a Jozef Bošanský, parašutista Roman Dubský, rýchlostný kanoista Martin Nemček, reprezentantka v plutvovom plávaní Zuzana Hrašková, silová trojbojárka Ivana Horná, vodný lyžiar Martin Bartalský, duatlonistka Nikola Čorbová a karatistka Ingrida Suchánková.

Slovensko zatiaľ s 23 medailami

Samostatné Slovensko malo na Svetových hrách premiéru v Den Haagu 1993, teda až v rámci štvrtej edície tohto podujatia. Vtedy naši výprava nezískala ani jednu medailu, čo sa potom zopakovalo už len v Cali 2013. Najúspešnejšiu účasť si slovenská výprava pripísala v Kaohsiungu 2009 (medaily 2 – 3 – 3).

Dovedna získali naši reprezentanti na Svetových hrách zatiaľ 23 medailí (5 – 9 – 9), pričom naším najúspešnejším športom je kulturistika (3 – 4 – 3, víťazstvá dosiahli Igor Kočiš v Akite 2001, Juraj Vrábel v Duisburgu 2005 a Jana Purdjaková v Kaohsiungu 2009) pred karate (1 – 2 – 2, v Kaohsiungu 2009 zvíťazila Eva Tulejová-Medveďová) a rybolovnou technikou (1 – 1 – 1, v Lahti 1997 zlato získal Ján Meszároš). Aspoň jedným cenným kovom sa Slováci mohli pochváliť aj v kickboxe, parašutizme, športovom aerobiku a vo vodnom lyžovaní.

Svetové hry 2022 predstavia aj olympijských medailistov

Svetové hry 2022
Foto
IWGA

Na Svetových hrách sa predstavia aj viacerí medailisti z olympijských hier. Veľkým favoritom súťaží v rýchlokorčuľovaní na kolieskových korčuliach bude Belgičan Bart Swings, ktorý vo februári v Pekingu získal zlato v pretekoch s hromadným štartom. Na Svetových hrách už vybojoval sedem medailí, z toho štyri zlaté.

Titulom olympijského šampióna sa môžu pochváliť aj karatisti Sandra Sanchezová, Jovana Prekovičová, Rijo Kijuna, Steven Dacosta, Feryal Abdelazizová, Sajad Ganjzadeh, Ivet Goranovová a Liugi Busa. Karate sa ocitlo v programe Svetových hier po tom, čo sa nedostalo po tokijskej premiére na parížsku olympijskú scénu.

Medzi účastníkmi sú aj ďalší medailisti z olympijských hier či z olympijských hier mládeže - Monica Abbotová (USA, softbal), Gabriela Schloesserová (Hol., lukostreľba), Brady Ellison (USA, lukostreľba), Nonaka Mihová (Jap., športové lezenie) či Nakaraj Šigejuki (Jap., breaking).

Veľkou hviezdou sa môže stať čerstvá majsterka Európy v modernej gymnastike Daria Atamanovová z Izraela. V Birminghame sa bude bojovať v disciplínach s náčiniami, keďže v nich sa nerozdeľujú olympijské medaily.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV