SOŠV
Video
3 min. čítania

Tomi „Kid” Kovács: „Koniec som nikdy nemal v hlave”

Stanislav Krško, Miroslava Luptáková

Po rokoch tréningov a zápasov prišiel čas rozlúčiť sa a zamyslieť sa nad tým, čo ďalej. Ako boxer Tomi „Kid" Kovács zvládol koniec svojej kariéry? Čo bolo pre neho najťažšie? Čomu sa venuje dnes? Aj to bola téma diskusie „Už som iba divák", ktorá sa predstavila na lifestylovom pódiu na konferencii SPORT (R)EVOLUTION. 

Tomi „Kid” Kovács je bez aktívneho boxovania už tri roky. O konci jeho profesionálnej kariéry rozhodol jeden nezvládnutý duel. „Bojoval som o titul šampióna WBF a bol som presvedčený o tom, že vyhrám. Potom však prišiel jeden úder a moja kariéra sa veľmi rýchlo skončila,” začal svoje rozprávanie bývalý boxer, ktorý už v tom čase aj trénoval. „Venoval som sa viac príprave svojich zverencov než seba. Práve boli na majstrovstvách Európy a neustále som s nimi komunikoval – radil som im, akú taktiku použiť na súperov, prežíval som s nimi celý šampionát,” vysvetľoval, prečo koniec jeho kariéry prišiel tak náhle. V treťom kole zápasu zinkasoval pár úderov a zvyšok vie už len z rozprávania. „Vôbec nič som si nepamätal, dokonca som šoféroval domov. Povedal som si, že toto je už naozaj nebezpečné. Musel som si vybrať medzi svojou kariérou a svojimi malými zverencami,” prezradil, pričom výsledok jeho rozhodnutia už všetci poznáme. Svoju kariéru ukončil a naplno sa začal venovať trénerstvu a výchove budúcich boxerov.

Bývalý boxer Tomi „Kid" Kovács
Bývalý boxer Tomi „Kid" Kovács
Foto
SOŠV

Dôležité je mať cieľ a ísť si za ním 

„Hovoria mi, že som „snílek”. Niečo si vysnívam a idem si za tým. Rovnako to bolo aj s akadémiou. Uvidel som jednu starú sýpku a povedal som si, že tu vybudujem Akadémiu Tomiho Kida,” začal rozprávanie o svojom splnenom sne v podobe akadémie, ktorá vychováva budúcich boxerov. Pustil sa do práce a o tri roky na to ju otvoril. „Neplakal som, že to nepôjde. Veril som tomu,” dodal Kovács, ktorý koniec nikdy nemal v hlave, a to aj napriek tomu, že box je kontaktný šport a kariéra môže skončiť po každom zápase či tréningu. „Nikdy som neriešil, koľko rokov ma ešte čaká. Odkedy som prestúpil k profesionálnemu tímu, vždy som si stanovil nejaké ciele a šiel som za nimi, kým som ich nedosiahol,” povedal na záver Tomi „Kid”, ktorý do profesionálneho ringu prešiel v roku 2008 po tom, čo odohral viac ako 220 amatérskych zápasov.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV