Šport a olympizmus
4 min. čítania

Ella Görcsösová a MBA Prievidza sú víťazi Ukáž sa! 2023

Snoubordistka Ella Görcsösová a Mládežnícka basketbalová akadémia Prievidza sa stali víťazmi 8. ročníka grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! O výsledkoch a výške grantu pre pätnástich finalistov rozhodli športoví fanúšikovia v hlasovaní na webe olympic.sk.

Tento rok sa v rámci grantového programu Ukáž sa! prerozdelila medzi jednotlivcov vo veku od 10 do 18 rokov a športové kluby suma 35-tisíc eur. „Máš talent? Využi moment. Ukáž sa!“ vyzýval svojich potenciálnych nástupcov na športovom poli ambasádor projektu, hokejista Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský. Na jeho výzvu zareagovalo 240 športovcov a kolektívov. Z prihlásených vybrala správna rada Nadácie SOŠV pätnásť finalistov, ktorí získali grant na ceste za splnením ich snov. Hlasovalo sa počas dvoch týždňov medzi 3. až 16. júlom. O hlasy bojovali zástupkyne a zástupcovia atletiky, futbalu, triatlonu, snoubordingu, džuda, tenisu, volejbalu, jachtingu, tanečného športu, biatlonu, basketbalu, florbalu a hokejbalu.

Ella Görcsösová triumfovala pomerne jednoznačne

Ella Görcsösová
Ella Görcsösová.
Foto
ARCHÍV (eg)

Medzi jednotlivcami uspela s 2440 hlasmi snoubordistka Ella Görcsösová, ktorá získala grant na športovú činnosť vo výške 4000 eur. Volejbalistka Nina Pullmannová dostala 1682 hlasov (3500 eur), tretiu v poradí, triatlonistku Michaelu Papánková, podporili fanúšikovia 1364 hlasmi, za čo získala 3000 eur.

Talentovaná dvanásťročná snoubordistka Ella Görcsösová je viacnásobná majsterka Slovenska a vyhrala aj majstrovstvá Poľska. „Rodičia ma postavili prvýkrát na snoubord ako trojročnú. Stojím na ňom až dodnes. Je to moja najväčšia zábava a už aj životný štýl. Momentálne trénujem s českým klubom Snoweagles,“ hovorí mladá snoubordistka, ktorá by sa rada v budúcnosti kvalifikovala na zimné olympijské hry a na X-Games. Grant 4000 eur jej pomôže aj vo financovaní prípravy na ďalšiu sezónu.

Projekty Slovenského olympijského a športového výboru podporujú aj exkluzívny partner TIPOS a hlavný partner ALLIANZ.

Basketbalisti z Prievidze by v telocvični aj spávali

MBA Prievidza

Medzi kolektívmi boli vo finále tri družstvá. Najväčšiu podporu získali mladí basketbalisti z Prievidze, ktorí dostali 2754 bodov. Na ďalších dvoch priečkach skončili hokejbalisti SSC Salezko Sásová (1056 hlasov) a florbalisti z Levíc (790).

Rozpočet Mládežníckej basketbalovej akadémie Prievidza na družstvá v kategóriách mini je 50-tisíc eur. Klub už dosiahol viacero úspechov, v kategórii mladší mini vyhral v posledných dvoch rokoch majstrovstvá Slovenska, v kategórii starší mini sú jeho hráči vicemajstri Slovenska z poslednej sezóny. V klube prihliadajú na sociálne pomery hráčov, tých zo slabších sociálnych pomerov finančne podporujú. Prievidza je basketbalové mesto s kvalitnými trénermi a tréningovými podmienkami. „Chalani sú vynikajúca partia na tréningoch, ale aj mimo nich. V telocvični a na basketbalovom ihrisku by aj spávali. Naše aktuálne výsledky dokazujú, že patríme k najlepším družstvám v stredoeurópskom regióne,“ napísali tréneri akadémie.

VIAC O PROJEKTE UKÁŽ SA!

Projekt Ukáž sa! má svoje opodstatnenie

Nadácia SOŠV počas ôsmich ročníkov grantového programu Ukáž sa! prerozdelila medzi mladých športovcov už vyše 300-tisíc eur. Spomedzi finalistov vyrástli už viacerí reprezentanti Slovenska. Projekt Ukáž sa! ukazuje, že má svoje opodstatnenie. „Verím, že finančné granty pomôžu mladým ľuďom na ceste za ich športovým snom a za úspešnou športovou kariérou. Budeme radi, ak by sa v budúcnosti presadili aj na veľkých medzinárodných podujatiach. Oveľa dôležitejšie však pre nich je skutočnosť, že šport je neoddeliteľnou súčasťou ich životov, čo je veľká devíza pre ich budúcnosť. Všetci prihlásení do ,Ukáž sa!´ nám ukázali veľký entuziazmus a zapálenie pre šport. Rovesníkom dávajú dobrý príklad, prečo sa oplatí hýbať sa,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

VÝSLEDKY UKÁŽ SA! 2023

Jednotlivci: 1. Ella Görcsösová (snoubording) 2440 hlasov (4000 eur), 2. Nina Pullmannová (volejbal) 1682 hlasov (3500 eur), 3. Michaela Papánková (triatlon) 1364 hlasov (3000 eur), 4. Oliver Bilka (džudo) 876 hlasov (2500 eur), 5. Veronika Ella Simanová (biatlon) 864 hlasov (2000 eur), 6. Lukáš Švihra (tanečný šport) 822 hlasov (1800 eur), 7. Nela Hanudeľová (atletika) 756 hlasov (1600 eur), 8. Dominika Pašuthová (jachting) 561 hlasov (1500 eur), 9. Natália Labancová (džudo) 529 hlasov (1300 eur), 10. Nela Hlucháňová (tenis) 402 hlasov (1200 eur), 11. Kristína Ježíková (atletika) 240 hlasov (1100 eur), 12. Martin Jáňa (futbal) 144 hlasov (1000 eur).

Kolektívy: 1. Mládežnícka basketbalová akadémia Prievidza (basketbal) 2754 hlasov (5000 eur), 2. SSC Salezko Sásová (hokejbal) 1056 hlasov (3500 eur), 3. Športový klub FBC Levice (florbal) 790 hlasov (2000 eur).

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV