Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Výskumníčka Veronika sa po práci v labáku venuje triatlonu: Cítim sa zdravšia, silnejšia a odolnejšia

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Šport nie je len o profesionáloch, ktorí dennodenne trénujú, prekonávajú rekordy a stoja na stupňoch víťazov. Šport je aj o bežných ľuďoch, ktorí športujú kvôli fyzickému a psychickému zdraviu. Chcú sa dostať do formy, byť zdraví a pripravení na každú prekážku, ktorú im život postaví do cesty. Na našom webe vám budeme prinášať rozhovory s ľuďmi, ktorí nešportujú kvôli víťazstvám, ale pre radosť zo samotného pohybu.

Po marketérke Monike, ktorú uchvátila cyklistika, sme sa rozprávali s vedeckou pracovníčkou zo Slovenskej akadémie vied Veronikou Bugárovou. Tá si k cyklistike pridala aj plávanie a beh. Triatlon jej pomáha prekonávať samú seba, dobiť sa energiou aj vyčistiť si hlavu.

Začneme hneď prácou. Čomu sa venujete?

Som PhD. študentka na Slovenskej akadémii vied (SAV) v oblasti molekulárnej biológie. Je to dosť rôznorodá práca, pretože musím robiť aj manuálne v labáku, ale zároveň spracovávať výsledky, čo znamená presedené hodiny za počítačom.

Čo konkrétne skúmate?

Som súčasťou vedeckého tímu Laboratória apidológie a apiterapie na Ústave molekulárnej biológie SAV. Venujem sa výskumu medu, konkrétne štúdiu antibakteriálnej aktivity medu a mechanizmu jeho účinku. Med má veľký potenciál v manažmente hojenia akýchkoľvek chronických rán. Obsahuje viac ako 200 látok, či už včelieho, alebo botanického pôvodu, ktoré spolupracujú. Vďaka tomu pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a takisto podporuje migráciu buniek, čiže hojí rany. Pozorujeme jeho účinok in vitro, čiže na bunkách v laboratórnych podmienkach. Okrem toho som aj súčasťou projektu Medové laboratórium, ktoré vzniklo za účelom priblížiť laickej verejnosti, ako aj včelárom otázky, prečo je med zdravý a ako spoznáme jeho kvalitu, ktorá spočíva na základe jeho biologických vlastností.

Prečo je šport neoddeliteľnou súčasťou vášho života? Je to kvôli oddychu, prípadne eliminácii problémov, ktoré vyplývajú z vašej práce?

Šport mi pomáha vypnúť hlavu a oddýchnuť si. Aj keď som veľmi unavená, tak sa snažím prekonať sa na ľahký beh. Vtedy cítim, že ma to oveľa viac dobije energiou, ako keby som si po práci išla len ľahnúť pred telku.

Ako sa vedkyňa, ktorá sa zaoberá molekulárnou biológiou, dostala k triatlonu?

Vo svojom voľnom čase som chodila občas na bicykel a behávať. Niekedy sama, niekedy s kamarátkou Kikou - susedkou z vedľajšieho domu. Cez Kiku sa k nám pridali dievčatá Tami a Saška a na WhatsApp-e sme si urobili skupinu Bajkerky, kde sme informovali jedna druhú, kedy ideme na „bajk“, aby sme si zladili čas a išli spolu. Nech nám nie je samým otupno.

Všetky sme tak občas bicyklovali aj behávali a keďže sme vedeli, že v Šamoríne, odkiaľ pochádzam ja aj Kika, sa chystali v lete preteky Challenge Šamorín, tak sme sa nejak dohodli, že pridáme plávanie a môžeme skúsiť triatlon. Písal sa január 2018 a všetky štyri sme začali poctivo trénovať podľa tréningového plánu, ktorý sme si našli na internete s cieľom, že v júni 2018 musíme dať olympijský triatlon - 1500 m plávanie, 40 km bicykel, 10 km beh.

Čím vás tento šport oslovil?

Tým, že sa skladá z troch rôznych disciplín a nemusím mať šialene dobré časy na to, aby som sa zúčastnila na súťaži určenej pre hobby športovcov. Zároveň ma motivovalo aj to, že v Šamoríne máme tréningové centrum x-bionic® sphere s olympijským bazénom, skvelým atletickým oválom a rovinatú hrádzu. Krásne podmienky na trénovanie plávania, behu a cyklistiky.

Ktorú z disciplín máte najradšej a prečo?

Plávanie. Začala som plávať v januári 2018 s trénerom a zistila som, že sa vo vode cítim ako ryba. Pri plávaní sa netrápim tak ako pri behu. Medzi hobby plavcami, ako som aj ja, som často vyplávala prvá, keď sme si dávali nejaké rýchlostné či vytrvalostné dĺžky.

Doposiaľ som mala dvoch trénerov na plávanie a obaja tvrdili, že aj technické prevedie je fajn. Možno preto sa mi pláva tak dobre. Škoda, že na to neprišla moja mama, keď som bola malá. Možno by som bola profesionálna plavkyňa. A možno nie. (smiech)

Na aký váš športový výkon, umiestnenie, prípadne moment ste najviac hrdá?

Najviac som bola na seba hrdá, keď som dosiahla to, čo som si v januári 2018 zaumienila – zvládnuť triatlon olympijskej vzdialenosti a dokonca s časom 2:58 hod. Taktiež bol pre mňa prekvapujúci moment, keď som sa na akvatlone v Šamoríne v roku 2019 a na Žilinskom triatlone 2020 umiestnila vo svojej kategórii na treťom mieste. Veková kategória žien 20-29 je zvyčajne najviac zastúpená, tak ma umiestnenie milo prekvapilo. Najmä vzhľadom na to, že si trénujem len tak pre radosť a nie pre výsledky.

Viete si na šport nájsť čas každý deň? Akým spôsobom trénujete a udržiavate sa v kondícii?

Nešportujem každý deň. Aj keď by som rada, ale niekedy ma prekoná lenivosť. (smiech) Pre mňa je najefektívnejšie držať sa nejakého tréningového plánu. Tak, ako keď sme trénovali od januára do júna na triatlon, teraz máme vytvorený trojmesačný tréningový plán s cieľom odbehnúť polmaratón. Ak niektorý tréning vynechám, nerobím si z toho ťažkú hlavu, jednoducho ďalší deň pokračujem. Dôležité pre mňa je, že mám nejaký cieľ a ten ma motivuje.

Prečo je podľa vás dôležité hýbať sa a športovať?

Za seba môžem povedať, že sa cítim zdravšia, silnejšia, odolnejšia voči chorobám. Je to skvelá spoločenská aktivita, či už s partnerom, alebo kamarátmi. Po športe sa vyplavia endorfíny, takže je človek veselší a spokojnejší. Psychická pohoda je dôležitá obzvlášť teraz, keď je lockdown. Nemáme síce možnosť ísť do fitka alebo na lyžovačku, ale dá sa toho vymyslieť naozaj veľa. Prechádzka, joga, turistika, otužovanie, beh, cyklistika... Aj internet je plný online tréningov.

Vedeli by ste dať ľuďom, ktorí rozmýšľajú, že začnú robiť triatlon, nejakú radu? Ako začať, na čo si dávať pozor?

Nech začnú pomaly a postupne. Nie hneď začať behať polmaratóny a bicyklovať 100 km. Určite si na začiatku netreba kúpiť najdrahšie vybavenie.

Viacero ľudí má problém s plávaním, odporúčam začať chodiť na skupinové plavecké tréningy. Ideálne je asi byť súčasťou nejakého klubu hobby triatlonistov. Tí vedia byť dobrí motivátori a ťahúni. Takých klubov vzniklo za posledné obdobie dosť, takže je si z čoho vyberať.

TIPOS
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV