Športové aktuality
3 min. čítania

Nela Lopušanová bojuje ako Juraj Slafkovský o prestížnu cenu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Nela Lopušanová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Hokejistka Nela Lopušanová sa dostala medzi päticu kandidátov a kandidátiek na Cenu Piotra Nurowského pre najlepšieho mladého športovca Európy v roku 2023. O držiteľovi ocenenia v 8. ročníku ankety sa bude rozhodovať na 43. seminári Európskych olympijských výborov (EOV) 12. mája 2023 v Paríži. Vlani skončil Juraj Slafkovský v tejto ankete na 2. mieste.

O ocenenie sa môžu uchádzať mladí športovci vo veku 14 do 18 rokov, ktorých nominovali národné olympijské výbory zo 48 európskych krajín. Ich zástupcovia potom hlasovaním vybrali trojicu finalistov, ďalších dvoch vybrala odborná komisia Európskych olympijských výborov. Už druhý rok za sebou oslovili Európske olympijské výbory návrh Slovenského olympijského a športového výboru. Vlani SOŠV navrhol Juraja Slafkovského.

Cena Piotra Nurowského sa udeľuje mladému športovcovi, ktorý v uplynulom roku vynikal vo svojom športe a stelesňoval olympijské hodnoty v rámci súťaží aj mimo nich.

Finalisti Ceny Piotra Nurowského

1. Mia Brookesová (V. Brit.) snoubording

2. Eric Canovi (Tal.) skialpinizmus

3. Nela Lopušanová (SR) ľadový hokej

4. Oleksandra Merkušinová (Ukr.) biatlon

5. Nina Pinzarroneová (Belg.) krasokorčuľovanie

Cena Piotra Nurowského

Nela Lopušanová predviedla počas sezóny 2022/23 naplno svoj talent na majstrovstvách sveta hokejistiek do 18 rokov vo Švédsku a na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže Friuli Venezia Giulia 2023, kde sa najväčšou mierou podieľala na historickom striebre slovenských dievčat. Na MS do 18 rokov sa stala najužitočnejšou hráčkou celého podujatia a zaujala aj svojou prácou s hokejkou. Už pred svojimi pätnástimi narodeninami, ktoré oslávila vo februári, nastupovala v najvyššej ženskej hokejovej súťaži na Slovensku.

Britská snoubordistka Mia Brookesová sa stala v gruzínskom Bakuriani najmladšou majsterkou sveta v snoubordingu, keď slopestyle vyhrala krátko po dovŕšení svojich 16. narodenín. Stala sa prvou snobordistkou histórie, ktorá zvládla obtiažny trik CAB1440.

Eric Canovi vybojoval na zimnom EYOF Friuli Venezia Giulia dve zlaté medaily v skialpinizme. Ukrajinská biatlonistka Oleksandra Merkušinová napriek vojnovému konfliktu v jej krajine a zničenej tréningovej základni v Černihove vybojovať zlato v rýchlostných pretekoch na 6 km a bronz v individuálnych pretekoch na 10 km na EYOF v Taliansku. Belgičanka Nina Pinzarroneová sa dokázala dostať do európskej ženskej krasokorčuliarskej špičky, na majstrovstvách Európy skončila na 5. priečke.

Cena Piotra Nurowského

Cenu Piotra Nurowského začali EOV udeľovať v roku 2010 na pamiatku Piotra Nurowského. Prostredníctvom jeho príkladu a spomienky naňho chcú povzbudiť mladých športovcov, aby sa venovali kariére vo vrcholovom športe, ako aj inšpirovať budúce generácie k zdravému životnému štýlu založenému na olympijských hodnotách a princípoch. Okrem výsledkov je pri udelení ocenenia rovnako dôležité aj správanie sa kandidátov počas podujatí a ich angažovanosť v oblasti olympijskej kultúry, hodnôt a priateľstva.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV