Športové aktuality
3 min. čítania

Patrícia Tománková je tretia najlepšia mladá športovkyňa Európy za rok 2023

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Džudistka Patrícia Tománková je tretia najlepšia mladá športovkyňa Európy v letných športoch za rok 2023. Výsledky ankety o Cenu Piotra Nurowského vyhlásili v piatok večer počas 52. valného zhromaždenia Európskych olympijských výborov v Istanbule. Ocenenie za poslednú zimu získala na jar v Paríži hokejistka Nela Lopušanová.

Patrícia Tománková má za sebou výnimočný rok, počas ktorého získala zlaté medaily na majstrovstvách sveta, Európy i Európskom olympijskom festivale mládeže. Podobná trojica úspechov v džude je výnimočná a dosiahnu ich len veľké talenty. Za tieto výsledky ju Slovenský olympijský a športový výbor nominoval na Cenu Piotra Nurowského. Do užšieho finále ju následne posunul panel expertov z celej Európy.

Na valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov rozhodovali o výsledkoch ankety prezidenti alebo generálni sekretári z jednotlivých členských krajín. Pätica kandidátov im pred tajným hlasovaním odprezentovala svoj šport a predstavila sa.

Patrícia Tománková počas prezentácie pred valným zhromaždením EOV v Istanbule.
Patrícia Tománková počas prezentácie pred valným zhromaždením EOV v Istanbule.
Foto
EOCmedia

„Je veľa vecí, ktoré ma motivujú k úspechu v džude. Mojou najväčšou motiváciou sú jednoznačne olympijské hry. Po mojej zlatej medaile na majstrovstvách Európy, ktorá bola prvou pre Slovensko na takomto podujatí po 20 rokoch, by som veľmi rada priniesla svojej krajine ďalší vzácny kov, tentoraz však z olympijských hier,“ povedala v sprievodnom videu Patrícia Tománková.

Cenu Piotra Nurowského pre najlepšieho európskeho športovca roka vo veku od 14 do 18 rokov, ktorý dosiahol excelentné výsledky vo svojej disciplíne a vyznáva na športoviskách i mimo nich olympijské hodnoty, napokon spoločne získali nemecká moderná gymnastka Darja Varfolomejevová a turecký plavec Kuzey Tuncelli.

Členovia slovenskej delegácie s Patríciou Tománkovou počas valného zhromaždenia EOV v Istanbule.
Členovia slovenskej delegácie s Patríciou Tománkovou počas valného zhromaždenia EOV v Istanbule.
Foto
SOŠV

Darja Varfolomejevová žiarila na tohtoročných majstrovstvách sveta v modernej gymnastike, kde pre Nemecko získala prvý titul vo viacboji po 48 rokoch.

Kuzey Tuncelli bol najmladším z finalistov. Víťaz EYOF v Maribore a juniorský majster Európy má splnený kvalifikačný limit na 1500 m v. sp. na OH do Paríža.

Na 4. mieste v ankete skončil Ukrajinec Kirill Boľuch, ktorý si v auguste zabezpečil miestenku na olympijské hry do Paríža, keď v synchronizovaných skokoch z 10 m veže získal striebro na MS v Japonsku. Na Európskych hrách v Poľsku si vybojoval dve zlaté medaily.

Piatu priečku obsadila Sarah Chaâriová, víťazka Európskych hier 2023 a dnes svetová jednotka vo váhe do 62 kg v taekwonde.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV