Športové aktuality
Tokio
2 min. čítania

Exekutíva MOV počíta s OH v Tokiu v riadnom termíne, japonská vláda dementovala úvahy o posune termínu

Foto
TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) napriek hrozbe koronavírusu naďalej počíta s konaním olympijských hier 2020 v Tokiu v stanovenom termíne, teda od 24. júla do 9. augusta. "Exekutíva MOV vyjadrila plné presvedčenie o úspechu olympijských hier v Tokiu, ktoré sa uskutočnia od 24. júla do 9. augusta 2020. Už v polovici februára bola vytvorená pracovná skupina, v ktorej sú zástupcovia MOV, organizačného výboru OH 2020, hostiteľského mesta Tokia, japonskej vlády a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Exekutíva MOV oceňuje a podporuje opatrenia, ktoré boli prijaté. Sú dôležitou súčasťou tokijských plánov hostiť bezpečné a ničím nerušené hry," uviedol MOV vo svojom stanovisku.

MOV sa bude naďalej držať odporúčaní WHO. Takisto vyzval všetkých športovcov, aby pokračovali v príprave na OH 2020. MOV zároveň reagoval na správy niektorých médií ako Daily Mail, podľa ktorých by sa hry mohli konať pred prázdnymi hľadiskami a diváci by ich mohli sledovať iba prostredníctvom televíznych vysielateľov. "Opatrenia proti šíreniu infekčných chorôb predstavujú dôležitú súčasť organizačných plánov Tokia 2020. Hostiteľ plánuje bezpečné a pokojné hry. Organizátor bude pokračovať v spolupráci s relevantnými organizáciami, ktoré moniturujú výskyt infekčných chorôb a bude konzultovať možné protiopatrenia," píše sa v oficiálnom vyhlásení MOV.

Japonská ministerka pre olympijské hry Sejko Hašimotová v súvislosti s hrozbou koronavírusu v utorok pripustila legislatívnu možnosť odloženia hier v Tokiu. Podľa Hašimotovej zmluva japonskej vlády s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) počíta s uskutočnením OH v rámci roka 2020. To podľa jej slov dáva priestor na preloženie termínu v rámci tohto roka. "MOV má právo zrušiť podujatie iba v prípade, ak by sa nestihlo zorganizovať tento rok," citovala agentúra DPA Hašimotovej odpoveď japonskému parlamentu.

Možnosť preložiť OH v Tokiu na neskorší termín však v stredu dementoval tajomník predsedu japonskej vlády Jošihide Suga. Ten povedal, že prípravy bežia podľa plánov a že vláda nepočíta s odkladom, či dokonca so zrušením hier.

V Japonsku evidujú vyše tisíc prípadov choroby vrátane 700 nakazených na výletnej lodi Diamond Princess, ktorá je v karanténe v Jokohame.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV