Šport a olympizmus
2 min. čítania

Hodnoty fair play potrebujeme denne a týkajú sa každého z nás

Katarína Ráczová

Pri príležitosti Medzinárodného dňa fair play, ktorý 7. septembra v tomto roku už štvrtýkrát oslavoval celý svet, vznikol unikátny a časovo neobmedzený kalendár propagujúci myšlienky fair play. Kalendár má názov “Fair Play je každý deň” a ponúka 365 konkrétnych príkladov, ktoré nám pripomínajú, že fair play je hodnota, ktorú treba začleniť do všetkých aspektov našej existencie, od športu až po vzdelávanie a každodenný život.

Tento inovatívny kalendár ilustruje, že každý z nás môže zohrať dôležitú úlohu pri zmene pravidiel v prospech spravodlivejšieho športu a spravodlivejšej spoločnosti. Jednotlivé dni kalendára obsahujú pozoruhodné príbehy z celého sveta, ako aj praktické príklady projektov, ktorých cieľom je zdôrazňovať pozitívny vplyv športu a motivovať každého z nás, aby sme nezabudli na hodnoty fair play. Krátke popisy o projektoch sú doplnené ilustráciou alebo snímateľným QR kódom s odkazom na ďalšie informácie.

Je pre nás cťou, že medzi 365 príkladmi a príbehmi s fair play tematikou z celého sveta kalendár obsahuje aj tri projekty, ktorých organizátorom je Klub fair play SOŠV.  V rámci programu “Šport je šanca” Klub fair play SOŠV v spolupráci s Nadáciou SOŠV finančne podpoujú a pomáhajú rozvíjať projekty, ktoré zvýrazňujú sociálnu a výchovnú funkciu športu. V tomto roku sa prerozdelí na podporu projektov celková suma 5 000 eur.

Pod názvom “Give children a voice” nájdeme v kalendári krátku informáciu o projekte, v rámci ktorého školy zapojené do programu OCEP pri príležitosti EYOF 2022 natočili krátke videá na tému “Čo znamená pre vás fair play”.

Tretí uvedený projekt, ktorý sa dostal do celosvetového výberu, vznikol v spolupráci s EYOF Banská Bystrica 2022, Výborom fair play Olympijského výboru Turecka a pod záštitou Európskeho hnutia fair play. Je to medzinárodná fotografická súťaž „Spirit of Fair Play - Duch fair play“, ktorej cieľom je netradičnou formou presadzovať fair play v športe, ale i v každodennom živote.

Link na kalendár, ktorý je v dvoch jazykových mutáciach, je voľne prístupný na https://worldfairplayday.org/the-perpetual-calendar/

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV