SOŠV
7 min. čítania

Medzi rytiermi fair play aj Marián Jung, Denis Godla či Martin Svrček

Rytieri fair play i významné osobnosti zo sveta športu dostali v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave vyznamenania a ocenenia Slovenského olympijského a športového výboru a výročné ceny Klubu fair play SOŠV. Na slávnosti sa zúčastnili desiatky hostí. Ocenenia dostali viaceré známe osobnosti slovenského športu.

Bohatú galériu fotografií z oceňovania od Andreja Galicu nájdete v závere článku. 

Slovenský olympijský a športový výbor pravidelne oceňuje osobnosti zo športovej obce, ktoré šíria dobré meno športu. Významné osobnosti slovenského športu a olympijského hnutia (tréneri, funkcionári, rozhodcovia, lekári, novinári, atď.) môžu získať Zlatý, Strieborný alebo Bronzový odznak SOŠV. Ocenenia sa odovzdávali pri rôznych príležitostiach na akciách SOŠV i olympijských klubov. Tento rok sa SOŠV rozhodol založiť novú tradíciu a dvakrát do roka bude odovzdávať vyznamenania v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea.

„Uctili sme si výnimočný ľudí, ktorí dosiahli nielen výborné športové výsledky, ale sú vzorom a inšpiráciou pre každého z nás. Ctíme si športové legendy, ľudí, ktorí sa angažujú v športe, a všetkých podporovateľov myšlienok fair play,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Oceňovanie, ktoré moderovala Alexandra Miškovská, spríjemnili spevom, hudbou i recitáciou žiaci zo Základnej umeleckej školy Exnárova v Bratislave.

Diplomy pre účastníčky NewMiracle

V úvode slávnosti ocenili generálny sekretár SOŠV Jozef Liba a členka výkonného výboru SOŠV Monika Šišková ženy, ktoré sa zapojili do projektu New Miracle zameraného na podporu angažovania sa žien vo vedúcich funkciách v športe, na rozvoj ich zručností potrebných pre prácu v športových organizáciách a na budovanie užitočných kontaktov. Okrem účastníčok boli ocenené aj mentorky projektu.

Strieborné a bronzové odznaky a Medaila SOŠV

Prezident SOŠV Anton Siekel a čestný prezident SOŠV František Chmelár odovzdali Strieborný odznak SOŠV za výrazný prínos pre olympijské a športové hnutie bývalému vodnému pólistovi a futbalista spoluzakladateľ a dlhoročný predseda Trnavského olympijského klubu JÁN GODÁL, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu a zanietený funkcionár v stolnom tenise ANTON HAMRAN, bývalý hádzanársky reprezentant Československa a Slovenska a dlhoročný prezident Slovenského zväzu hádzanej JAROSLAV HOLEŠA, bývalý atlét, tréner, medzinárodný rozhodca atletiky a dlhé roky generálny sekretár atletického zväzu ŠTEFAN CHUDÍK, bývalý automobilový pretekár a prezident Slovenskej asociácie motoristického športu DUŠAN KOBLIŠEK, bývalý všestranný aktívny športovec, dlhoročný prezident Slovenskej baseballovej federácie i riaditeľ ZŠ na Kalinčiakovej ulici v Bratislave, podpredseda Olympijského klubu Bratislava DUŠAN NOGA, najdlhšie pôsobiaci šéf slovenského lyžovania v histórii MARTIN SCHELLING a úspešný tréner džuda JOZEF TOMÁNEK st.

PROFILY DRŽITEĽOV VYZNAMENANÍ SOŠV

Bronzový odznak SOŠV za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj olympijského a športového hnutia dostali reprezentačný tréner v zápasení voľným štýlom ERIK CAP, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko EVA GAŽOVÁ, bývalý viacnásobný majster Slovenska v atletike aj v curlingu FRANTIŠEK PITOŇÁK, bývalý basketbalista a dlhoročný organizátor množstva školských, ale aj ďalších športových súťaží pre rôzne vekové kategórie v Prievidzi RUDOLF SLÍŽ.

Za úspešnú reprezentáciu na hrách olympiád dostala medailu Medailu SOŠV priamo na slávnosti basketbalistka EVA GUZIKIEWICZOVÁ-BERKOVÁ. Za zisk medaily na Svetových hrách neolympijských športov rovnaké ocenenie získali kickboxerka ALEXANDRA FILIPOVÁ a plutvová plavkyňa ZUZANA HRAŠKOVÁ.

Medailu SOŠV dostali Eva Guzikiewiczová-Berková (druhá zľava), Alexandra Filipová, ktorú zastupoval Viliam Sabol a Zuzana Hrašková. Vľavo prezident SOŠV Anton Siekel, vpravo čestný prezident SOŠV František Chmelár.
Medailu SOŠV dostali Eva Guzikiewiczová-Berková (druhá zľava), Alexandra Filipová, ktorú zastupoval Viliam Sabol a Zuzana Hrašková. Vľavo prezident SOŠV Anton Siekel, vpravo čestný prezident SOŠV František Chmelár.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Šport je šanca

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Klubom fair play SOŠV vyhlasuje každý rok grantový program „Šport je šanca“ s úmyslom podporiť a pomáhať rozvíjať projekty, ktoré zvýrazňujú sociálnu a výchovnú funkciu športu. Nadácia SOŠV v rámci programu prerozdelí na podporu projektov celkovú sumu 5 000 eur.

PROFILY OCENENÝCH PROJEKTOV ŠPORT JE ŠANCA

Tento rok vybrali 5 organizácií, ktoré pomáhajú cez šport a pohyb tým, ktorí sú odkázaní na pomoc či šíria cez šport osvetu a vzájomnú solidaritu.

Symbolické grantové šeky vo výške 1000 eur odovzdali predseda správnej rady Nadácie SOŠV Dušan Guláš a predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová zástupcom GYMNÁZIA BOŽENY SLANČÍKOVEJ-TIMRAVY V LUČENCI za projekt diverzity športovísk gymnázia, v ktorom sa snažia rozšíriť ich multifunkčnosť. Grant na seriál detských športových podujatí v regióne Považia OSA Challenge 2023 získala OSA – ŠPORTOVÁ AKADÉMIA. OZ IBA SPOLU, ktoré sídli pri Centre sociálny služieb EDEN, chce získaným grantom podporiť rozbehnutú športovú činnosť klientov centra, a to predovšetkým v oblasti florbalu. Financie na denný tábor a športové leto so SportInstitutom pre deti zo sociálnych domov 2023 získala organizácia SPORTINSTITUTE. Zo slávnosti sa ospravedlnili zástupcovia neziskovej organizácie KORČULIARIK, ktorá dostane financie na projekt Svet vnímame inak, ale túžbu víťaziť máme rovnakú!

Predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová
Predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ceny a diplomy Klubu fair play SOŠV

Najvyššie ocenenie SOŠV v oblasti fair play je Cena Jána Popluhára za príkladný čin v duchu fair play. Ocenenie za rok 2023 dostane na budúcoročnom valnom zhromaždení SOŠV vodný motorista MARIÁN JUNG, ktorý po nehode s veľkým rivalom Rossim z Talianska pomáhal svojho súpera zachrániť a vytiahol ho spod potopeného člna.

Cenu Klubu fair play. za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play udelili pedagógovi a bývalému zápasníkovi MIROSLAVOVI ĎURECHOVI, ktorý sa svojimi činmi sa zaslúžil o šírenie základných princípov fair play tak na športoviskách, ako aj na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, a priekopníkovi a vedúcej osobnosti tanečného športu na Zemplíne ŠTEFANOVI HORVÁTHOVI sa z dnešnej slávnosti ospravedlnil.

VIZITKY DRŽITEĽOV CIEN A DIPLOMOV KFP SOŠV

Diplomy KFP SOŠV za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play si prevzali pedagogička a jedna z najaktívnejších členiek olympijských klubov RADMILA HAJDUKOVÁ, turista, lyžiar a funkcionár v Klube slovenských turistov FRANTIŠEK BEDNÁR, trénerka unifikovaného futbalu a už 30 rokov dobrovoľníčka Špeciálnych olympiád EVA JANTÁKOVÁ a futbalový tréner a pedagóg MILAN LALKOVIČ.

Diplom KFP SOŠV za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play zasa dostal novinár, publicista, atletický funkcionár a organizátor športových podujatí JÁN JACOŠ.

Držiteľom Diplomu KFP SOŠV za príkladný čin sú tréner mladých hasičov LUKÁŠ MAREČEK, futbalisti tímu VII. ligy Oblastného futbalového zväzu Michalovce FK VEĽKÉ SLEMENCE, MARTIN RUSNÁK z OFK Drahovce, cyklista MARTIN SVRČEK.

Cena Klubu fair play SOŠV za príkladný čin bola udelená hokejovému brankárovi DENISOVI GODLOVI. Dnes už hokejista Slovana ako hráč českého Litvínova v zápase 35. kola českej extraligy na ľade Třinca zmenil po zákroku krajana Tomáša Marcinka verdikt rozhodcov o faule.

Anton Siekel a Katarína Ráczová odovzdali výročnú cenu Európskeho hnutia fair play Flame Award mladému futbalistovi MARCUSOVI ADAMCOVI.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV