Športové aktuality
6 min. čítania

K miestenke jej gratulovala rivalka z kvalifikácie, prešla si aj olympijský kanál: Kajakárka Mintálová je pripravená na Tokio

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Eliška Mintálová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na olympijské hry v Tokiu sa premiérovo prebojovala aj kajakárka Eliška Mintálová. Napriek tomu, že to bude jej prvý štart pod piatimi kruhmi, olympijský kanál má dobre naštudovaný. Mladá športovkyňa verí, že ziskom miestenky sa to neskončilo. V Japonsku chce podať čo najlepší výkon.

Pred štartom ME v talianskej Irvei mala pred skúsenou Janou Dukátovou náskok 19 bodov. Ak by sa aj Dukátová bola bývala stala majsterkou Európy, Eliške by stačilo skončiť na 19. mieste. Napokon sa o slovenskej olympijskej miestenke v K1 rozhodlo už v semifinále. Dukátová skončila až sedemnásta a jedenástej Mintálovej ušlo finále o osem stotín sekundy. Mladá kajakárka si napriek tomu premiérovo vybojovala účasť pod piatimi kruhmi

Trvalo mi to nejaký týždeň, keď som si to vnútorne uvedomila, že budem reprezentovať Slovensko na olympijských hrách. Boli to obrovské emócie a radosť,“ vrátila sa k svojmu úspechu. „Samozrejme, veľmi ma mrzeli stotinky, ktoré ma odsunuli z finále, ale aj to, že som si naťukala. V tých prvotných momentoch až dňoch som mala veľmi zmiešané pocity, až také sklamanie. Ale to už prešlo a veľmi ma to motivuje do ďalších tréningov,“ dodáva Mintálová.

Zaujíma ťa, ako sa pripravujú slovenskí športovci na olympijské hry? Sleduj náš Instagram a Facebook a dozvieš sa oveľa viac.

Gratulácia od rivalky aj víťazná torta

Po zisku olympijskej miestenky jej gratulovala aj skúsená súperka a štvrtá z OH 2016 Jana Dukátová. „Prišla po pretekoch so slovami ,,gratulujem, nech sa ti vyhýbajú zranenia‘‘. Pre mňa osobne Janka spravila obrovské gesto, ktoré ma milo prekvapilo. Či už Janka, alebo Elen (pozn. Kaliská) boli a aj sú pre mňa obrovská motivácia. Všetky tie roky som sledovala, aké majú úspechy a to ma motivovalo napredovať a spraviť všetko pre to, aby som bola úspešná. A verím, že olympijskou miestenkou sa to neskončilo,“ hovorí mladá športovkyňa.

Následné gratulácie prišli do Irvei telefonicky od jej priateľa, rodičov a blízkych. Doma na Slovensku ju potom čakala iná odmena. Na sociálnej sieti sa Eliška pochválila aj víťaznou tortou, ktorú dostala od mladšieho brata. „Aj keď má len 13 rokov, je to veľmi vášnivý cukrár a ide mu to veľmi dobre. A aj doma stále niečo pečie,“ prezradila.

Vedela, že z odkladu OH môže veľa vyťažiť

Viacero mladých športovcov vnímalo odloženie olympijských hier o rok ako možnosť načerpať viac skúseností. Na druhej strane, aj Mintálová priznáva, že to bolo veľmi náročné obdobie. „V marci 2019 sme sa vrátili z Austrálie domov do úplne nového sveta. Následne keď sme boli v karanténe. Keď zrušili olympijské hry, bol to smutný moment. Prvé týždne tréningu bez divokej vody, posilky alebo iných aktivít boli veľmi psychicky náročné. Neskôr som sa snažila túto situáciu vnímať aspoň trošku pozitívne a keď nám pustili kanál v Liptovskom Mikuláši a Čunove, začala som tvrdo trénovať. Vedela som, že z tohto roku môžem veľa vyťažiť, veď predsa ešte som mladá a moja forma môže za rok stúpnuť,“ spomína bronzová medailistka z ME do 23 rokov.

Štúdium popri športe je náročné

Popri vrcholovom športe stíha aj štúdium kondičného trénerstva na FTVŠ. Štúdium je pre ňu náročné aj z toho dôvodu, že jeden semester neštudovala, práve kvôli olympijským hrám. Tie sa napokon preložili o rok a teraz má čo robiť, aby všetko postíhala. „V zimnom semestri som mala 16 predmetov a teraz mám 14. Na jednej strane je dištančné štúdium obrovskou výhodou. Hlavne v letnom semestri, počas ktorého by som za normálnych okolností nemala šancu stihnúť aj študovať. Na druhej strane, je toho naozaj veľa, mnoho semináriek a hlavne natáčanie rôznych fyzických zápočtov,“ vysvetľuje.

Po ME si Mintálová pár dní vydýchla a venovala sa škole. Potom však opäť začali náročné tréningy. „Budú to také dva náročné týždne, jeden v Liptovskom Mikuláši, ďalší v Čunove. Potom už začnem postupne znižovať objem a chcela by som sa zúčastniť na pretekoch v Čunove, či na Svetových pohároch v Prahe a Markkleebergu,“ hovorí o svojich plánoch pred odletom do Japonska.

Olympijský kanál má odskúšaný

Krajina vychádzajúceho slnka pre ňu nebude úplnou neznámou. Ešte v októbri 2019 si bola so slovenskou reprezentáciou pozrieť a vyskúšať olympijský kanál v Tokiu. „Veľmi si cením túto skúsenosť, aspoň viem, na čo približne sa musím pripraviť. Je to moderný kanál s takzvanými plastovými kockami, ktoré sa dajú rôzne posúvať. Isté pasáže boli veľmi pekné, ale niektoré boli veľmi pomalé. Viem, že to mali ešte nejako upraviť, preto sa nesmierne teším, čo nám stavitelia pripravili. Na tomto kanáli sa mi páči okolitá  scenéria, kde zo štartu môžeme vidieť obrovské ruské koleso. Z výťahu, ktorý vedie na štart, je zas možnosť vidieť horu Fuji,“ spomína športovkyňa.

Bohužiaľ, japonskú metropolu si moc neužije. Na prvých OH v kariére ju čaká len presun z letiska na športovisko a na ubytovanie, a to vzhľadom na avizované bezpečnostné opatrenia v Japonsku v súvislosti s koronavírusom. „Je to trošku až desivé, ale za daných okolností je to nevyhnutné. A každý športovec sa musí vedieť prispôsobiť akejkoľvek situácii. Hrozilo, že olympijské hry sa zrušia, a preto som rada, že sa vôbec uskutočnia, aj keď za veľmi prísnych opatrení,“ myslí si Mintálová.

S akým výsledkom bude z OH v Tokiu odchádzať spokojná? „Sústredím sa len na svoj výkon. Ak podám zo seba maximum, aj konečný výsledok bude dobrý,“ dodáva na záver.

tokio
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV