Šport a olympizmus
6 min. čítania

Koncepcia duálnej kariéry: Študenti – športovci uprednostňujú štúdium pred kariérou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Viac ako polovica študentov, ktorí sú zároveň športovci, uprednostňuje štúdium pred svojou športovou kariérou. Ako dôvod uvádzajú predovšetkým uvedomenie si, že športu sa nebudú môcť venovať celý život. Majú aj obavy zo zranení, ukončenia kontraktu či straty stabilného finančného príjmu. Vyplýva to zo záverov dotazníkov zameraných na zmapovanie skúsenosti študentov – športovcov ako aj ich očakávaní do budúcna. Zber dát sa konal v rámci projektu Koncepcia duálnej kariéry – transfer skúseností.

Koncepcia duálnej kariéry – transfer skúseností je spoločný projekt Slovenského olympijského a športového výboru, Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave a Slovinského olympijského výboru. Financovaný je z prostriedkov Európskej únie v rámci programu Erasmus+.

Erasmus+

Cieľom celého projektu je flexibilný prenos existujúcich odporúčaní, usmernení a osvedčených postupov do praktického integrovaného prístupu k duálnej kariére, ktorý vytvára základ pre komplexnú koncepciu odporúčaní a konkrétnych opatrení uplatniteľných na rôznych úrovniach športu, vzdelávania a riadenia trhu práce.

V rámci zberu údajov vyplnilo dotazník v prvej fáze 373 športovcov vo veku od 15 do 26 rokov. Z nich bolo 44 % mužov, 56 % žien, 104 študujú na strednej škole, 269 sú študentmi vysokých škôl. Svoj názor vyjadrila aj stovka športovcov, ktorí svoju kariéru už ukončili. V druhej fáze zberu údajov dali svoje podnety zástupcovia 43 športových organizácií, 148 tréneri, 9 rodičia a 10 študijní poradcovia.

Závery zberu dát prezentovali iniciátori projektu v posledný septembrový piatok počas workshopu v priestoroch Slovenského olympijského a športového múzea.

Výsledky zberu dát v projekte Koncepcia duálnej kariéry

Z prieskumu vyplynulo, že 52 % študentov - športovcov uprednostňuje štúdium pred športovou kariérou, 57 % študentov-športovcov chce po skončení kariéry pracovať v odbore, ktorý vyštudovali, 38 % sa chce venovať naďalej športu (ako tréner, kondičný tréner, fyzioterapeut, atď.) a 5% chce robiť niečo iné, ako vyštudovali.

Z oslovených trénerov 65 % podporuje študenta – športovca v štúdiu i v športovej kariére, 21% len v športovej kariére. Z rodičov podporuje študenta – športovca v oboch oblastiach 77 %. Študenti – športovci zasa uviedli, že ich najviac rodičia, potom tréneri, priatelia, spolužiaci a vyučujúci (len 13%).

O duálnej kariére sa toho medzi študentmi – športovcami na Slovensku veľa nevie. Až 80 % zapojených nebolo informovaných o právach a povinnostiach v kontexte duálnej kariéry, 59 % nevie o tom, že existujú dokumenty o duálnej kariéry.

Z pohľadu športových organizácií sú najproblémovejšie oblasti kvalita vzdelania (nízka finančná gramotnosť, nízke jazykové a komunikačné zručnosti, chýba všeobecný rozhľad mimo svojej špecializácie), prax a uplatnenie na trhu práce, záujem a informovanosť o doplnení vzdelania, certifikátov a kurzov, finančná a personálna pomoc športovcom po kariére. Športové organizácie vnímajú aj absenciu psychologickej prípravy na zmenu životného štýlu, neschopnosť zvyknúť si na finančné zníženie životného štandardu, následky zranení a fyzické problémy.

Koncepcia duálnej kariéry športovcov
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Odporúčania pre jednotlivé skupiny

Na základe dotazníkov zostavil odborný tím rámcové odporúčania pre študijných poradcov, študentov – športovcov i športové organizácie. Predstavil ich počas workshopu v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu.

V oblasti študijných poradcov sa odporúča zosúladiť terminológiu študijný/športový/kariérny poradca/tútor v školách, jasne vymedziť náplň práce študijného poradcu, zvýšiť propagáciu študijného poradenstva, rozvíjať formy komunikácie medzi študijnými poradcami a študentmi-športovcami i pedagogickými zamestnancami.

V rámci oblasti študentov – športovcov by sa mala rozvíjať hybridná forma vzdelávania, mali by mať možnosť pripojiť sa online na prezenčné vyučovanie. Odborná skupina navrhuje úpravy absolvovania predmetov pre študentov s IÚKV tak, aby ten, ktorý nie je limitovaný časom, bolo možné preniesť aj do iného ročníka či mohol byť absolvovaný s inou triedou či skupinou. Navrhuje aj úpravu/zrušenie minimálneho počtu kreditov pre študentov s IÚKV na presun do vyššieho ročníka a jeho nahradenie počtom absolvovaných hodín online alebo prezenčnou formou, možnosť navoliť si a absolvovať aj predmety z vyšších ročníkov (s výnimkou predmetov s prerekvizitami), v prípade zranenia poskytnúť možnosť zhustenej formy štúdia a tiež upraviť dĺžku štúdia pre študentov s IÚKV bez finančných sankcií.

Športové organizácie by podľa rámcových odporúčaní mali tvoriť a zosúlaďovať svoje databázy s informáciami o športovcoch po kariére za účelom monitorovania, zberu dát a lepšieho reflektovania na potreby trhu práce, zvýšiť propagáciu a informovanosť o možnostiach doplnenia vzdelania, dostupnosti rekvalifikačných kurzov pre športovcov po kariére (kurzy, webináre, workshopy, získanie trénerskej licencie) aj v spolupráci s ÚPSVaR. Odporúča sa aj naviazanie bližšej spolupráce s univerzitami a strednými školami za účelom aktualizovania informácií o študentoch-športovcoch a efektívnejšieho zosúladenia akademickej a športovej kariéry. Športové organizácie by mali zriadiť poradne pre športovcov po kariére so zameraním na administratívnu pomoc, zvýšenie finančnej gramotnosti, právnej ochrany, psychologickej podpory, zameranej predovšetkým na zmenu životného štýlu, neschopnosť zvyknúť si na finančné zníženie životného štandardu, následky zranení, poskytnúť športovcom po kariére benefity súvisiace s ochranou ich zdravia či podporiť prepojenie teórie s praxou formou stáži/absolventských praxí, ktoré môžu zatraktívniť povolania (rozhodcov, funkcionárov, športových odborníkov).

Práca v skupinách počas workshopu

Súčasťou workshopu v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu bola aj práca v skupinách. Účastníci diskutovali o vytvorení koncepcie duálnej kariéry a odporúčaniach v oblastiach odborná príprava a vzdelávanie študentov – športovcov, prax a uplatnenie na trhu práce a služby zamestnanosti, finančná pomoc športovcom po kariére, personálna pomoc športovcom po kariére a propagácie duálnej kariéry.

Projekt duálnej kariéry bude bežať ďalšími fázami až do konca apríla 2024.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV