Šport a olympizmus
2 min. čítania

Lídri G20 sa tešia na Paríž 2024 ako na „symbol mieru“

Olympijská vlajka.

Prezidenti a predsedovia vlád krajín G20, ktorí sa počas minulého týždňa stretli v indickom Naí Dillí, deklarovali svoju silnú podporu olympijským a paralympijským hrám v Paríži v roku 2024.

Vo vyhlásení lídrov skupiny G20 z Naí Dillí sa uvádza: „Opätovne zdôrazňujeme náš záväzok voči skupine G20 ako hlavnému fóru pre globálnu hospodársku spoluprácu a jej ďalšiemu fungovaniu v duchu multilateralizmu na základe konsenzu, pričom všetci členovia sa na všetkých jej podujatiach vrátane samitov zúčastňujú na rovnakom základe."

Vyhlásenie pokračuje zmienkou týkajúcou sa budúcoročnej olympiády v Paríži: „Tešíme sa aj na olympijské a paralympijské hry v Paríži v roku 2024 ako symbol mieru, dialógu medzi národmi a inkluzívnosti za účasti všetkých.“

Prezident MOV Thomas Bach toto vyhlásenie privítal. „Chceli by sme sa veľmi srdečne poďakovať lídrom skupiny G20, medzi ktorými je prvýkrát aj Africká únia, za ich neoceniteľnú podporu. MOV bude naďalej s plným nasadením pracovať na dosiahnutí týchto cieľov, ktoré sú aj našimi cieľmi.“

Skupinu dvadsiatich (G20) tvorí 19 krajín (Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Čína, Francúzsko, Nemecko, India, Indonézia, Taliansko, Japonsko, Kórejská republika, Mexiko, Rusko, Saudská Arábia, JAR, Turecko, Veľká Británia, USA), Africká únia a Európska únia. Členovia skupiny G20 predstavujú približne 85 % svetového HDP, viac ako 75 % svetového obchodu a približne dve tretiny svetovej populácie.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV